HDP mitingine saldırı davasında tahliye
Diyarbakır'da 5 Haziran 2015 tarihinde HDP mitingine yönelik yapılan saldırıyla ilgili davanın 6'ncı duruşması Sincan Batı Adliyesi'nde görülüyor. Duruşmada söz alan HDP avukatı Alişan Şahin, mahkeme heyetine sundukları taleplerin reddedilmesini eleştirdi. Mahkeme sanıklardan Burhan Gök tahliye edilmesine karar verdi.
ANKARA - IŞİD’in Diyarbakır’da HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihindeki seçim mitingine yönelik saldırısına ilişkin açılan davasının 6'ncı duruşması Ankara Sincan Batı adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmaya 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar da katıldı.
Saldırıda iki bacağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan'da duruşmaya katıldı. Çalan "Herkesi adalet arayışı için buraya çağırıyorum" dedi.
Saldırı sırasında 5 kişi hayatını kaybederken 400'ü aşkın kişi de yaralanmıştı. Katliamı düzenlediği iddia edilen sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, İlhami Balı, Burhan Gök hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'nitelikli öldürme', 'nitelikli öldürmeye teşebbüs', 'tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' veya el değiştirme suçlamasıyla dava açılmıştı.
MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ
Haziran ayında yapılan 5'inci duruşmada müşteki avukatları İçişleri Bakanlığı'nın saldırıda ihmali olduğu şüphesiyle Diyarbakır Emniyeti hakkında yürüttüğü soruşturma dosyası ve olay günü kolluk kuvvetleri arasında geçen konuşmaları istemiş mahkeme heyeti bu talebi reddetmişti.
Geçen duruşmada katliam alanına bombayı koyduğu şüphesi ile yargılanan Orhan Gönder'in sorulan soruları yanıtlamadığını belirten avukatlar aynı soruların mahkeme heyeti tarafından sorulması talebi de reddedilmişti.
Bugünkü duruşmada Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nden gelen yazıda sanık Orhan Gönder'in yanında bulunan mavi kimlikli kişinin kimliğinin tespit edilemediği belirtildi.
10 EKİM DERNEĞİ'NDEN DAVAYA KATILMA TALEBİ
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, davaya katılma talebinde bulundu. Çoşgun şunları söyledi:
"Hepimiz biliyoruz ki 5 haziran 2015 süreci IŞİD katliamlarının devam ettiği ve sonrasında yaşanan 3 katliamın start günüydü. Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde yaşanan 102 kişinin hayatını kaybettiği katliam için dernek kurulmuştur. Buradaki faillerin de barış isteyenlere sivillere karşı oldukları için müdahil olmak istiyoruz. Diyarbakır katliamı gerçek anlamda aydınlatılsa Ankara katliamı olmayacaktı."
'KATLİAM SANIKLARININ TAMAMI MAHKEMEYE GETİRİLMELİ'
Duruşmaya katılan HDP avukatı Alişan Şahin bir önceki duruşmada salonda yaşananları anlattı. Şahin, şunları söyledi: "Mahkemeniz üyesi Fatih Yılmaz, sanık Orhan Gönder'in 'ne kadar delikanlı olduğuna terbiyeli olduğuna' ilişkin kanaatlerini açıklayarak sanıkların cevap vermemelerini, bizim sorularımızı mahkemenin sorması talebimize yanındaki üyelere de sormadan reddetti. Sanıkları yönlendirilmesine neden oldu. Taleplerimizin yüzde 20'si kabul ediliyor maddi gerçeği ortaya çıkaracak yüzde seksen reddediliyor. Biz katliamın sanıklarının tamamının salona getirilmesini istiyoruz."
SANIK KILINÇ: SADECE HAKİME CEVAP VERİRİM
SEGBİS aracılığıyla duruşma salonuna bağlanan sanık Mustafa Kılınç mağdur avukatların sorularına yanıt vermeyeceğini yalnızca hakimin sorularına yanıtlayacağını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı avukatların sorularını sanığa yöneltti.
Sanık Mustafa Kılınç'a telefonunda kayıtlı konuşmalara dair sorular yöneltildi. Mahkeme başkanının "12 kişi yola salınacak inşallah yola salın dediğin iddia ediliyor" sorusuna sanık Kılınç "Hayır yanlışlık olmuştur" cevabını verdi.
Bir diğer soruda "Otelden alınan birilerini terör ekibi aldı değil mi diye soruluyor?" sorusuna ise Kılınç şu cevabı verdi. "Benim üzerimden her şeyi takip edebilirler. Benimkisi bir ekmek davasıdır sınıra sevkiyat falan yapmıyordum."
'SİZİNKİLER BAŞIM GÖZÜM ÜSTÜNE'
Daha sonra mahkeme heyeti sanıklara söz verdi. Salonda bulunan sanık Orhan Gönder "Bir şekilde duruşma bitsin bitmesin onların sorularına cevap vermeyeceğim. Sizinkiler başım gözüm üstüne. Benim bombalamayla hiçbir şekilde alakam yok" dedi. SEGBİS ile salona bağlanan diğer sanıkların ifadelerinin ardından karar vermek üzere mahkeme heyeti ara verdi.
Daha sonra söz verilen Sanık İsmail Korkmaz, şunları söyledi: "Tutuklamama dair şunu rica ediyorum. Bir kişinin suçu ispatlanana kadar masumdur. Ben hiçbir şeyin piyonu olmadım. Avukatlar kendi isimlerini bildikleri gibi bunu biliyorlar. Bana IŞİD'li diyemezsiniz. Bunu somut ve sabit delillerle ispatlamanız gerekmektedir."
Sanık Mustafa Kılınç, şöyle dedi: "Benim aracım varmış ne plakasıysa. Bu yalanı yüzüme baka baka konuşacağına git bunu delillendir. Siz bunun doğru olmadığını ve benim de suçsuz olduğumu biliyorsunuz."
Sanık Burhan Gök ise, "26 aydır haksız olarak tutuklu olduğumu düşünüyorum. Herhangi bir terör örgütüyle bağlantım yoktur. Burada şahsım ikinci bir mağduriyet yaşıyor. Eşim ve çocuklarımın mağduriyeti var. Tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.
BİR SANIK HAKKINDA TAHLİYE KARARI
Mahkeme verilen aranın ardından ara kararını açıkladı. Sanık Burhan Gök hakkında tahliye kararı verildi. Müdahil avukatları Gök'ün diğer dosyalarla bağlantısı nedeniyle tahliyesine tepki göstererek "Bir sonraki katliam hakkında sizinle görüşürüz artık" sözleriyle hakime itiraz etti.
Sanıkların bir sonraki duruşmada salonda hazır edilmesi isteği de mahkeme heyeti tarafından reddedildi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin müdahil olma talebi reddedildi.
MAHKEME TEDBİR TALEBİNİ REDDETTİ
Durulma tartışmalar eşliğinde sona ererken müdahil avukatların ev hapsi ile tedbir alınması talebi de hakimin "biz karar verdik başka dosyalar tutuklasın" sözleriyle reddedildi.
Bir sonraki duruşma 19 Eylül 2017 tarihinde görülecek.
Mahkeme salonu polis kontrolünde boşaltıldı. Davayı takip edenler tahliye kararına tepki gösterdi.
Davanın müdahil avukatlarından Alişan Şahin "Duruşmanın başında sunduğumuz endişelerimiz maalesef gerçek oldu" sözleriyle tahliyeye tepki gösterdi.