Ankara'da sürekli ismi değişen cadde!

Ankara Çankaya'da bulunan Abdullah Cevdet Caddesi'nin ismi 12 yıldır tartışma konusu. 2005 yılında Yusuf Halaçoğlu ismi verilen cadde, mahkemenin bunu reddetmesi üzerine eski adına döndü. Ancak belediye isim değişikliğinden vazgeçmedi, bu kez caddeye Aziz Sancar ismi verildi. Şimdi bu karar da mahkemelik. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çankaya'da bulunan Abdullah Cevdet Caddesi'nin ismiyle ile ilgili tartışma 2005 yılında başladı. 1932'de ölen siyasetçi Abdullah Cevdet’in söylediği iddia edilen, 'Irk çirkinleşti damızlık yakışıklı erkek getirelim' sözleri bazı gazetelerde yeniden tartışma konusu olunca Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi caddenin adını değiştirdi. Caddeye dönemin Türk Tarih Kurumu Başkanı ve bugün bağımsız Kayseri Milletvekili olan Yusuf Halaçoğlu'nun adı verildi.

Bu değişiklik üzerine avukat Sedat Vural, İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Mahkeme avukatın başvurusunu yerinde buldu ve belediyenin yaptığı isim değişikliğini iptal etti. Böylece caddenin adı yeniden Abdullah Cevdet oldu.

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi caddenin adını değiştirmekten vazgeçmedi. Bu kez sokağa Belediye Meclisi kararıyla Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar'ın adı verildi. Aziz Sancar ismi verilebilecek birçok sokak ve cadde varken kasıtlı olarak bu sokağın isminin değiştirildiğini savunan avukat Vural ise yeniden mahkemeye başvurdu. Ancak bu kez mahkemenin kararı farklı oldu. Mahkeme yapılan değişikliğe itirazı, "İnsanlık adına hayatını tıp bilimine adayarak 2015 yılı Nobel Kimya ödülünü alan Aziz Sancar'ın adının caddeye verilmesinde hukuka aykırılık yok" diyerek reddetti. Mahkeme kararını eleştiren Avukat Sedat Vural şimdi bu kararı da temyize götürmeye hazırlanıyor.

ABDULLAH CEVDET KİMDİR?

Abdullah Cevdet Karlıdağ 1869 yılında Malatya Arapgir'de dünyaya geldi. Osmanlı İmparatorluğu ve erken Cumhuriyet döneminde siyaset yapan Abdullah Cevdet aynı zamanda göz hekimiydi. Türkiye'de Batıcılık akımının temsilcileri arasında yer alan Abdullah Cevdet'in şiir ve çeviri eserleri bulunuyor.

cadde2