'AYM reddederken de hak ihlali yaptı!'
Anayasa Mahkemesi (AYM), 70 bin 771 OHAL mağdurunun başvurusunu reddetti. Ret şaşırtmadı, ama başvuruları AYM’nin Komisyon’a göndermesi bekleniyordu. Bu da mağdurlara bırakıldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bu kararı, “Hak arama yolları konusunda yurttaşlara zamanında yapılmış başvurulardan sonra ek külfet getirmek anayasada güvence altına alınan hak arama özgürlüğüne aykırıdır” sözleriyle eleştirdi.
DUVAR - Anayasa Mahkemesi OHAL işlemleriyle ilgili başvurular hakkında kararını verdi. İç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle 70 bin 771 başvuruyu reddeden Yüksek Mahkeme, OHAL Komisyonu’nu işaret etti. Anayasa Mahkemesi’nin kendisine yapılan bu başvuruları OHAL Komisyonu’na iletmesi beklenirken bunu da başvuru yapanlara bırakması tartışma yarattı. Kararı eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu durum için “Üzerine düşeni yapmadı bir de hak arama yollarının zorlaştırılması ve ek külfet getiriyor” dedi.
CHP Milletvekili Tanrıkulu, öncelikli olarak Anayasa Mahkemesi’nin ret kararını eleştirdi. Tanrıkulu şunları söyledi:
“OHAL Komisyonu kurulmadan önce yapılan başvuurlar üzerinden bu hak ihlalerini pilot davalar üzerinden inceleyip emsal kararlar verebilirdi. AİHM gibi AYM de yürütme, yasama, yargı organına yol gösterici bir tutum alabilirdi. Bu sorumluluğu yerine getirmedi. Üzerine CHP’nin KHK’ların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi başvurusunda, 25 yıl önceki içtihatına aykırı davrandı, 'buna bakmam, benim görevim değil' dedi. Sonuç olarak tüm sorumluluklardan kaçtı ve insanları hukuksuzlukla baş başa bıraktı.”
AYM ROLÜNE AYKIRI DAVRANDI
2017 Ocak ayında KHK ile kurulan OHAL İnceleme Komisyonu başvuruları yaklaşık 6 ay sonra 17 Temmuz’da almaya başladı. Bu geçen sürede AYM’nin başvuruları değerlendirmeyerek üstlendiği bireysel hak ve özgürlükleri koruma rolünün dışında kaldığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Sonuç olarak AYM hükümetin hak ihlalleri politikasını görmezden gelen, neredeyse onaylayan bir kuruma dönüştü” dedi.
VATANDAŞA EK KÜLFET
Tanrıkulu’nun eleşitirileri bununla sınırlı kalmadı. AYM kararına göre, başvurlar reddedilirken, OHAL Komisyonu’na sıfırdan başvuru yapılması istendi. Tanrıkulu bunun da yeni bir hak ihlali olduğu görüşünde:
“Hak arama yolları konusunda yurttaşlara zamanında yapılmış başvurulardan sonra ek külfet getirmek Anayasada güvence altına alınan hak arama özgürlüğüne aykırıdır. AYM’nin en azından, 'Süresi içinde bana yapılan başvuruları, oluşturulan iç hukuk yolu OHAL Komisyonu nedeniyle incelemiyorum. Yurttaşların yapacağı bir işlem olmaksızın bunları OHAL Komisyonu’na gönderiyorum. Bu yurttaşların ayrıca Komisyona başvuru yapmalarına gerek yoktur' demesi gerekirdi. Hukuk devleti ve hak arama özgürlüğü bunu gerektirir. Ancak bundan bile kaçındı. Bu kadar haksızlık içinde vatandaşa bu kadar külfet yüklemek olmaz.”
ALTIPARMAK: EN AZ 20 GÜN YANDI
İnsan Hakları hukukçusu Kerem Altıparmak ise, AYM’nin, bireysel başvuru idari yargıya başvurudan farklı olduğu için bu şekilde karar vermiş olabileceğini söyledi, ancak bu uyarının daha önce yapılmış olması gerektiğine dikkat çekti. Altıparmak "AYM madem kendisine yapılan başvuruları OHAL Komisyonuna yollamayacaktı neden bunu açıklamak için bu kadar bekledi? En az 20 gün yandı" dedi.
Bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan vatandaşlar, AYM başvurularını dikkate almadan en baştan OHAL Komisyonu’na başvuru yapmak durumunda. Komisyon’a başvurular 14 Eylül’de sona erecek.