Yıldırım 'salı' dedi ama Erdoğan tatili ilan etti!
Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gündem hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın aksine '10 gün tatilin hayırlı olacağını' söyleyerek Bakanlar Kurulu'nda kararın 'tatil' yönünde çıkacağını işaret etti. Erdoğan, Kuzey Kore-ABD gerilimi için de açıklamalar yaptı.
DUVAR - Kurban Bayramı'nda tatilin 10 güne uzayıp uzamayacağı tartışmasında Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan farklı açıklamalar geldi. Başbakan Binali Yıldırım cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada 'çalışalım diyen de var tatil yapalım diyen de var' diyerek kararın salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında verileceğini söyledi. Yıldırım, 'bu konuda kendi görüşünün önemli olmadığını, devletim kişisel görüşle yönetilemediğini" söyledi. Ancak hemen ardından yine canlı yayında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu hakkındaki görüşünü, "İsabetli olur" diyerek açıkladı. Erdoğan tatilin 'turizmde açığı kapatma şansı' olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada, "Şu anda tabii Hükümet bu 10 günü programına aldı çalışıyor. Hakikaten müsaitse turizm açısından olumlu olur. Turizm sektöründeki açığımızı suretle kapama fırsatı verir. Salı günü Bakanlar Kurulu var. Hayırlı bir adım olur diye umuyorum" dedi.
BAŞBAKAN 'SALI GÜNÜ BELLİ OLACAK' DEDİ
Başbakan Yıldırım ise, "Konuyu Salı günü Bakanlar Kurulu'nda değerlendireceğiz. Orada bir karar vereceğiz. Toplumun bir kesimi 'çalışmaya devam edeceğiz' diyor, bir kesim de 'tatile devam edelim' diyor. Artısı eksisini ele alacağız. Benim bu konuda şahsi fikrim olmaz" diye konuştu.
ZEYBEKCİ 'ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR' DEMİŞTİ
Üç gün önce de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye benzer bir soru yöneltilmiş, 10 gün olup olamayacağı sorulmuştu. Bakan, “Ülkemizin çalışıp üretmeye ihtiyacı var” diyerek, tatilin uzatılmaması yönünde görüş belirtmişti.
'Nükleer kriz etkilemez'
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında gündemdeki diğer konuları da değerlendirdi. Erdoğan ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin bir 'vuruşmaya' dönüşmemesini temenni ettiğini söyledi. "Nükleer silahlara en çok karşı çıkanlar birbirlerini nükleerle tehdit ediyor" diyen Erdoğan, krizin Türkiye piyasalarını etkileyeceğini sanmadığını belirtti.
'KONYA İNCİRLİK DEĞİL'
Konya'daki NATO Üssü'nü ziyaret edecek Alman vekiller için yorumunda Erdoğan, "Bu İncirlik olayı değil. Gerek Milli Savunma Bakanlığımız olmak üzere Dışişleri Bakanlığımızla birlikte bu süreci yönetiyorlar" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
"NATO çerçevesi içinde Almanların bu talebine NATO ile de görüşmelerimizi yaparak olumlu bir yaklaşım sergiledik. Bu İncirlik olayı değil, daha farklı bir olay. Milli Savunma Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız bu süreci yönetiyor."
Erdoğan, İdlip konusunda da şu açıklamayı yaptı, "Cilvegözü ile ilgili olarak biz insani yardım konusunda hep başı çektik. İnsani yardım konusunda düşüncelerimiz hep aynı. Ama insani yardımdan çıkıp silahlanma sürecine girdi. Bu bakımdan Cilvegözü'nü açık tutacağız. Ama silah vs. işine dönerse buna yol vermemiz mümkün değil. İdlib ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor."
YENİ BİR DEVLETE ASLA MÜSAMAHA ETMEYİZ'
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin bir soruya, "Sınırlarımızın özellikle Suriye ve Irak'ta yeni bir yapay devlet oluşturma gayretlerine asla biz müsamaha etmemiz, izin vermemiz söz konusu değil. Bu konuda muhatap ülkeler ile gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Gerek koalisyon gerek Rusya gerek Amerika ve Türkiye hatta İran'ın da dahil olduğu bölgede bir takım faaliyetler var. Bu faaliyetler çerçevesinde yaşanan gelişmelere göre yine birlikte hareket edilecek" dedi.