Yeni Şafak yazarı: Kabe'de yan yana da üniversitede mi ayrı?
Yeni Şafak'tan Yaşar Taşkın Koç, Twitter'da başlayan kız çocukları için üniversite talebinin hoş olmadığını belirtti. Koç, kadınların erkeklerle Kabe'de ibadet edebilirken sokakta otomobil sürememesini de çelişkili bulduğunu yazdı.
DUVAR - Yeni Şafak yazarı Yaşar Taşkın Koç, Çocuk sesleri arasında başlıklı yazısında Twitter'da başlayan kız çocukları için üniversite tartışmasını anlattı. Koç, bu talep üzerine itirazlar yükseldiğini belirtirken son dönemdeki evlilik, nikah tartışmaları üzerine bu talebin hoş durmadığını ifade etti.
Kabe'de kadınların erkeklerle namaza durabilirken sokakta otomobil sürmelerinin yasak olmasını da çelişkili bulan Koç, kız çocukları için üniversitenin gerekçesinin ikna edici olmadığının altını çizdi.
Koç'un konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:
"Son zamanlarda artan kadın, kız, evlilik, nikah tartışmalarının üzerine hiç hoş durmadığı belli bu talebin. Gerekçesi ikna edici değil. İhtiyaç olduğu aşırı şüpheli. Herkesin bir öznel Hac farizası vardır, elbet benimkinin de kendime ait bana saklı yönleri var. Ama en çok şaşırdığım şeylerden biri Kabe’nin etrafında kadın, erkek, çocuk, yaşlı, her milletten insanın yan yana ibadet edebilmesi, kadınların sizin önünüzde namaza durabilmesi fakat hemen dışarıda, caddede otomobil sürmelerinin yasak olmasındaki çelişkiydi. O yüzden, kadın erkek arasındaki toplumsal ilişkinin sınırlarını neyin ne zaman nasıl belirleneceği meselesi dini açıdan da hangi otoritenin yetkisinde acaba ve kimin dediği ne kadar doğru?
Olabilir, böyle bir talep de gelebilir ama bunun aşırı şahsi bir şey olup olmadığı koca bir üniversite açılacaksa netleştirilmeli. Gerek kendi tarihimiz gerek Anadolu’daki töreler gerek Cumhuriyet boyunca üniversite eğitiminin kendi geçmişi 2017 Ağustos'unda bu isteği “nereden çıktı şimdi” diye dudak bükerek karşılamamıza sebep oluyor. ODTÜ, Koç, Bilkent, Galatasaray, Hacettepe, Boğaziçi gibileri ‘bugün’ ve daha nicesi ‘dün’ karma eğitimle onca başarıyı yakaladı, yakalamaya devam ediyor. Bu okullardan ahlaklı, nitelikli, dürüst binlerce kız öğrenci yetişti, bilim insanı oldu, yüzümüzü ağarttı, hocamız oldu bizi yetiştirdi, doktor oldu iyileştirdi, mühendis oldu evlerimizi dükkanlarımızı yollarımızı yaptı, sosyal bilimlerde nice yol gösterdi.
Bizzat tecrübe ortada bir gerekçe olmadığını gösteriyor, ispatlıyor."
Yazının tamamını şuradan okuyabilirsiniz.