Yassıada artık 'yassı' değil!

Yassıada'daki proje çalışmaları sona yaklaşıyor. Çevrecilerin doğal hayata zarar vereceği gerekçesiyle eleştirdiği proje büyük oranda hayata geçirildi. Adanın görünümü de oldukça değişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yassıada'da 2015 Mayıs tarihinden beri süren kongre merkezi, otel ve müzeye dönüştürülmesi projesinde sona yaklaşılıyor. Eski başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanıp idama mahkûm edildiği 1’inci derece doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanı olan adada, devam eden “müze ve dört yıldızlı otel” yapı, topografyayı tamamen değiştirmiş durumda. Hürriyet gazetesinden Gülden Aydın'ın haberine göre, adanın üst taraflarında hummalı bir çalışma devam ediyor. İki deniz feneri ile caminin minaresi de neredeyse bitmek üzere. Menderes’in yargılandığı spor salonu, subay yatakhanesi olduğunu tahmin ettiğimiz bina ve 19. Yüzyıl'da İngiliz elçi Sir Henry Bulwer’in yaptırdığı şatoya ise henüz dokunulmadığı görülüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), adadaki tesisleri 30 yıl işlettikten sonra bakanlığa devredecek. İskelenin yanı başındaki “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yassıada Kültürel ve Turizm Amaçlı Yatırım ve Hizmetleri İşi İnşaat İşleri” yazılı tabelada inşaatın bitiş tarihi, “10.09.2016” yazıyor. Müteahhit firma MESA ve TOBB bünyesindeki mal sahibi GTİ, bitiş tarihiyle ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak alınan bilgiye göre “Önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor.”

ysa

Yassıada’da inşaat için yok edilen makiler yerine ağaçlar dikilip çimlendirilecek. 19’uncu Yüzyıl'dan kalma şato, Adnan Menderes’in yargılandığı spor salonu ve askeri tesislerin bir bölümü de makette muhafaza edilmiş olarak görünüyor.