Gazeteci Murat Çelikkan yarın cezaevine giriyor

Gazeteci ve insan hakları savunucusu Murat Çelikkan yarın cezaevine giriyor. Mahkeme Çelikkan'a verdiği cezayı "Yeteri kadar pişmanlık göstermemiştir” diyerek ertelememişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma için yapılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katıldığı için 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci Murat Çelikkan, yarın (14 Ağustos Pazartesi) cezaevine giriyor.

Gazeteciliğinin yanı sıra insan hakları konusunda da çalışmalar yürütün Çelikkan'ı uğurlamak için dün gece gazeteciler ve hak örgütlerinden arkadaşları bir araya geldi.

Bianet'te yer alan habere göre geceye Çelikkan gibi Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazeteciler Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, Mehmet Güç, sanatçı Deniz Türkali, Çelikkan’ın direktörü olduğu Hakikat, Adalet, Hafıza Merkezi çalışanları, hak savunucuları ve gazeteci arkadaşları, avukatı Emel Ataktürk Sevimli katıldı.

CELiKKAN1 Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Murat Çelikkan, Nadire Mater, Mehmet Güç, Hafıza Merkezi'nden Emel Ataktürk Sevimli. FOTOĞRAF: BİANET

Murat Çelikkan arkadaşları tarafından “Dışarıdaki antidemokratik ve baskıcı hayattan kurtulmak için içeriye kaçıyor” diye esprilerle uğurlandı.

Çelikkan 45 gün cezasını ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılmazsa, infaz yasası gereği 13 ay boyunca tutuklu kalacak.

MURAT ÇELİKKAN KİMDİR?

Çelikkan 25 yıllık gazetecilik hayatı boyunca muhabirlik, editörlük, köşe yazarlığı ve yayın yönetmenliği gibi çeşitli görevler üstlendi.

Türkiye insan hakları hareketinde aktif olarak yer aldı; İnsan Hakları Derneği, Uluslararası Af Örgütü - Türkiye, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucusu oldu ve yönetim kurullarında yer aldı. Kürt sorunu ve medya etiğiyle ilgili projelerde çalıştı.

2010'dan bu yana kurucularından olduğu Hakikat Adalet Hafıza Merkezi direktörü.

Gazeteci Murat Çelikkan'a hapis cezasıGazeteci Murat Çelikkan'a hapis cezası

MAHKEME 'PİŞMANLIK GÖSTERMEDİ' DİYEREK CEZAYI ERTELEMEDİ

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, 16 Mayıs 2017 tarihinde Çelikkan’ı “terör propagandasına” ilişkin Terörle Mücadele Kanunu 7/2 maddesince mahkum etmişti. Bülent Dalkıran (mahkeme başkanı), Pınar Gezen Atanian ve Kadri Arslan’dan oluşan mahkeme heyeti “Sanığın duruşmadaki davranışları ile yeteri kadar pişmanlık göstermemiştir” diyerek cezada indirime gitmedi ve cezayı, benzeri yargılamalardaki durumun aksine, ertelemedi.

Murat Çelikkan 17 Mayıs 2017 günü yapılan duruşmasındaki savunmasında nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı gün gazetede çıkan üç haberin neden “suç” sayılamayacağını anlatmıştı. Çelikkan savunmasını şu sözlerle tamamlamıştı:

“Haber veren, gazetecilik yapan ve ifade özgürlüğünü savunan insanları cezalandırmak ve mahkum etmek sadece o insanlarla sınırlı kalmayıp demokratik düzeni de yaralamaktadır. Mahkemeniz vereceği kararla sadece beni değil, Türkiye’de barışı, demokrasiyi, basın özgürlüğünü yani Türkiye’nin demokratik, çoğulcu bir toplum olma tasavvurunu aklayacak ya da cezalandıracaktır. Bu nedenle aslında bu davanın hiç açılmamış olması gerektiğini düşünmekle beraber beraatimi talep ediyorum.”