'Kürt ve Aleviymişsiniz' TBMM'de

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan Gazete Duvar'ın 'Kürt ve Aleviymişsiniz, doğru mu?' haberini meclise taşıdı. Sarıhan Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, bakanlık görevlilerinin vatandaşların etnik kökeni ve inancına dair sorular yöneltmesinin gerekçelerinin açıklanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Sarıhan, KHK ihraç soruşturmalarında sorulduğu iddia edilen “Kürt ve Aleviymişsiniz doğru mu?” sorularını TBMM'ye taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan, Gazete Duvar'da yayınlanan 'Kürt ve Aleviymişsiniz, doğru mu?' haberinin KHK ihraçlarına ilişkin soruşturmalara dair vahim iddiaları gündeme getirdiğini belirtti.

'Kürt ve Aleviymişsiniz, doğru mu?''Kürt ve Aleviymişsiniz, doğru mu?'

Erzurum Resim Heykel Müzesi’nde Heykeltıraş olarak görev yapan Hasan Gazi Güley’in KHK ile ihraç edilmesinden yaklaşık 3 ay sonra eşi Sabahat Güley’in Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ndeki memuriyet görevinden ihraç edildiği anlatılan haberde, soruşturmayı yürüten Bakanlık görevlisinin “Kürt ve Aleviymişsiniz, HDP'ye oy vermişsin doğru mu?' sorularını Meclis gündemine taşıdı.

Sarıhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bakanlık görevlilerinin neden vatandaşın etnik kökeni ve inancına dair sorular yönelttiğini sorarken “Vatandaşın hangi partiye oy verdiği nasıl ve neden bir soruşturma konusu olmuştur?” diye ekledi.

Sarıhan, iddia konusu olan soruların Anayasa’nın “eşitlik” ilkesine aykırı olup olmadığını sorarak “ayrımcılık” suçuna işaret etti.

“YENİ BİR FİŞLEME FAALİYETİ Mİ?”

Önergesinde, “Vatandaşın hangi partiye oy verdiğinin sorulması, düşünce ve ifade özgürlüğünü alanına müdahale anlamına gelip aynı zamanda Anayasa’nın seçme seçilme hakkını düzenleyen 67'nci maddesi ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında 3267 Sayılı Kanun'da yer alan “Gizli oy – Açık sayım” ilkesinin de ihlali anlamına geldiğini düşünüyor musunuz?” ifadelerini kullanan Sarıhan, tüm bu soruların aynı zamanda bir fişleme faaliyeti mi olduğunu sordu.

Sarıhan “Vatandaşlar etnik köken, inanç ve siyasi tercihlerine göre sınıflandırılmakta mıdır? Bu sorulara hakkında ihraç soruşturması yürütülen kaç vatandaş muhatap olmuştur?” sorusunun da yanıtını da istedi.