Dersim'de 18 bölgede yangın devam ediyor!

Dersim ve ilçelerine bağlı 18 bölgede yangınlar devam ediyor. Özellikle Pülümür ilçesindeki 4 bölgedeki yangın sürüyor. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Bu yangınlar batıda olsaydı bir açıklama yapılırdı. Birçok yerdeki yangın kendiliğinden söndü. Ama Dersim duman altında!” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'de 'operasyon gerekçesiyle' müdahale edilmeyen orman yangınları, Dersim ve merkeze bağlı Ovacık, Hozat, Pülümür ve Nazimiye ilçelerindeki 18 bölgede devam ediyor. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yangınlara karşı bir müdahale yapılmamasına tepki gösteriyor. Önlü, bu yangınların başka yerde olması durumunda anında müdahale edileceğini söylerken orman yangınlarının sürdüğü bölgelerde de herhangi bir çatışmanın olmadığını belirtiyor: “Örneğin, 'Dersim yanıyor' sözleri kulağa biraz abartılı geliyor. Ama somut olarak baktığımız zaman bunun abartılmamış olduğunu görebiliriz. Eğer ki batıda bir yangın olmuş olsaydı mülki amir basına bir açıklama yapmış olurdu.”

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE HALKIN MÜDAHALESİNE İZİN VERİLMEDİ

Dersim'in merkez, Nazimiye, Hozat, Ovacık, Çemişgezek ve Pülümür ilçelerindeki orman yangınlarına ilişkin tepkiler sürüyor. Bir haftayı aşkın süredir etkisi giderek artan orman yangınlarına müdahale edilmeyince geçtiğimiz günlerde 50 kişilik bir grup orman yangının yaşandığı merkeze bağlı Kutuderesi bölgesine gidip yangını söndürmek istedi. Fakat güvenlik güçleri bölgede mayın olduğu gerekçesiyle gruba izin vermedi.

Bakan Eroğlu, Tunceli'de: Cumhurbaşkanımız bile 'ormanlar yanıyor' dediBakan Eroğlu, Tunceli'de: Cumhurbaşkanımız bile 'ormanlar yanıyor' dedi

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü birçok yerde yangının devam ettiğini, birçok yerde ise kimsenin yangına müdahale etmeden söndüğünü söylüyor. Orman yangınları, 18 bölgede etkili oldu. Yangınların sürdüğü veya tahrip ettiği bölgelerin isimleri şöyle:

Ovacık ilçesi: Yaylagünü köyü, Sepkan ormanları, Kozluca köyü.

Dersim merkeze bağlı bölgeler: Sarıtaş köyü, Geyiksu köyü, Kutudere, Roj Deresi, Bali Deresi.

Hozat ilçesi: Amutkan bölgesi, Çakmaklı Köyü, Dere köyü.

Çemişgezek ilçesi: Ekerek Deresi.

Pülümür ilçesi: Kızılmecit köyü, Kırmızı Köprü köyü, Dereboyu köyü, Uzuntarla köyü.

Nazimiye ilçesi: Doğantaş köyü, Ramadan köyü.

Önlü, özellikle Geyiksu, Roj Deresi ve Doğantaş bölgelerinde yangının artarak devam ettiğini söylüyor.

'YANGINLAR KAYDA GEÇMİYOR'

“Bu yangınlardaki en büyük muhatap Orman İşletmeleri'dir” diyen Önlü, en şaşırtıcı noktayı ise şöyle anlatıyor: “Biz soru önergesi verdik. Meğer Dersim'deki yangınların kayda geçmediğini öğrendik. Örneğin Marmara'da, Edirne'de, Akdeniz veya herhangi bir yerdeki orman yangınları kayda geçiyor. Dersim'deki yangınlarla ilgili 'orman yangını' diye bir kayıt hiçbir yerde geçilmiyor. Yaptıkları tek açıklama, 'Bu bölgelerde operasyon devam ediyor. Güvenlik amaçlı bu bölgelere girilmiyor.' Bu açıklama o kadar çok düşündürücü ki... Örneğin yangının devam ettiği yerde insanlar 100 metre aşağıda plaja giriyor. Yangının devam ettiği başka bir yerin kenarında ise karakol var. Burada da hiçbir çatışma veya bir operasyon yok. Bütün bunlara rağmen yangınlara müdahale edilmiyor."

'EĞER BU YANGINLAR BATIDA OLMUŞ OLSAYDI...'

Dersim'deki yangınların batıda veya Türkiye'nin başka bir yerinde olduğu zaman yetkililer tarafından bir açıklama yapıldığını fakat Dersim'deki yangınlar için 'doğru olmayan' açıklamalar yapılmasına tepki gösteren Önlü, son olarak şöyle devam ediyor: “Örneğin, 'Dersim yanıyor' sözleri kulağa biraz abartılı geliyor. Ama somut olarak baktığımız zaman bunun abartılmamış olduğunu görebiliriz. Eğer ki batıda bir yangın olmuş olsaydı mülki amir basına bir açıklama yapmış olurdu. 'Şu bölgede, şu kadar yangın olmuş, bu kadar hektar yanmış' gibi bir açıklama bekliyorduk. Böylece net bir bilgiye sahip olurduk. Dersim'e ilişkin mülki amirler, 'Böyle bir şey yok. Konu abartılıyor' diyor. Dersim'deki Amutka bölgesi bir hafta boyunca yandı. Daha sonra yangın kendiliğinden söndü. Birçok yerde küçük yangınlar da var. Bunları saymıyoruz bile.”