Kenanoğlu: Hacıbektaş'ın ertelenmesi 72 millet öğretisine ters
Ali Kenanoğlu, Hacıbektaş Belediyesi’nin Hacı Bektaş Veli etkinliklerini, 2 bin Suriyelinin katılmasını da gerekçe göstererek ertelemesini köşesine taşıdı. Hacıbektaş'ta bulunan derneklerin tepkilerine köşesinde yer veren Kenanoğlu erteleme kararının "Hacı Bektaş’ın “72 millete aynı nazarla bakmak” öğretisine hakaret olduğu yazdı.
DUVAR - Hacıbektaş Belediyesi, 1964’ten beri her yıl 16-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerini bu yıl Ekim’in ikinci haftasında yapılacağını duyurdu.
Kararı internet sayfasından açıklayan Belediye, “Son yıllarda 2 binin üzerinde Suriyelinin topluca gelmeleri”, “İlçede TOKİ evleri ile İlçe merkezi arasındaki yere modern tuvaletler kurarak kalmalarını istememize karşın İlçe merkezinde, Dergah çevresinde, Kadıncık Ana çevresinde, Bektaş Efendi çevresinde, Çilehane çevresinde, Dedebağ’da, sokak aralarında, vatandaşın kapı önlerinde, arsalarında, yerlerde yatarak ve çevreyi pisletip zaman zamanda tahrip ederek zarar vermeleri” gibi gerekçeler gösterildi.
Belediyenin bu gerekçeleri tepki topladı. Tepkilerinde ardından, Hacıbektaş’ta bulunan iki dernek yöneticisinden açıklamalar geldi. Evrensel gazetesi yazarı Ali Kenanoğlu erteleme kararının ardından, Hacıbektaş'ta bulunan derneklerin tepkilerini köşesine taşıdı.
'Hacı Bektaş Veli Etkinlikleri, Abdallar Romanlar ve Suriyeliler' başlığıyla yayınlanan köşesinde Kenanoğlu "Bir hoşgörü sembolü olan ve 72 millete aynı nazarla bakmayı Alevilere bir düstur olarak öğreten Hacı Bektaş Veli adına düzenlenen anma etkinlerinin bu nedenlerle ertelenmesi Hacı Bektaş Veli’nin şahsına hakaretten başka bir şey değildir" diye yazdı.
Kenanoğlu köşesinde şunlar yazdı;
Nevşehir Hacıbektaş Belediyesi her yıl 16 Ağustos'ta yapılan Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’ni “geçen yıl yaklaşık 2 bin Suriyelinin katılmasını” gerekçe göstererek erteledi.
Törenler 14 ve 15 Ekim'e tarihlendirilirken, Hacıbektaş Belediye Meclisi’nde alınana kararda, “İlçeye gelen kişilerin yerlerde yattıkları ve çevreyi pisletip zaman zamanda tahrip ettikleri” öne sürüldü.
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde 53 yıldır 16-17-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri bu yıl belediye tarafından ekim ayına ertelendi. Ertelenme gerekçesi ise Hacıbektaş Belediye Başkanının basına yansıyan açıklamalarından anlaşılacağı üzere anma etkinliğine gelen Abdallar, Romanlar ve Suriyeliler.
Bu karar karşısında Hacıbektaş’ta bulunan iki dernek yöneticisinden açıklamalar geldi. Bunlardan ilki Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Yöneticisi ve bir önceki belediye başkanı olan Mustafa Özcivan’dan. Özcivan açıklamasında, şunları ifade ediyor:“Son yıllarda etkinliklerin içeriğinin ve içinin boşaltılması, Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşlarının dışlanması ortak hareket edememe, Hacıbektaş’taki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve birikimi olanların yok sayılması emniyet güçleri ve merkezi hükümetle koordineli çalışılmaması, Hacıbektaş’ın ve Alevi toplumunun ortak altyapısı çadır kentin TOKİ’ye peşkeş çekilmesi ve sonuç olarak 53 yıldır aynı tarihte yapılmış ve 16 Ağustos ile özdeşleşmiş etkinliklerdeki olumsuzlukların çözümü olarak etkinliklerin tarihinin değiştirilmesini bulmuşlar.”
Özcivan ayrıca, “Hangi olumsuzluklardan dolayı anma törenlerinin tarihini değiştiriyorsunuz? 1350 metre rakımı olan Hacıbektaş’ta ağustos ayında geceleri insanlar üşürken, 15 Ekim’de hangi mantıkla etkinlik düzenleyeceksiniz? Sorun esmer vatandaş dediğimiz mahalle aralarına çadır kuran, kaldırımları işgal ederek yatan insanlarsa niçin çadır kenti iptal ederek TOKİ’ye peşkeş çektin?” diye de soruyor.
Yine aynı dernek yöneticilerinden ve Hacıbektaş eski belediye başkanlarından Nafiz Ünlüyort da şunları söylüyor: “Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, 16 Ağustos’ta değil de, ekim ayı ortalarında yapılacakmış… Böyle istenmiş. Öyle uygun bulunmuş. Gerekçe, 16 Ağustoslar kalabalıkmış, çok sayıda esmer vatandaş ve de Suriyeli ilçede olumsuzluk yaratıyormuş, sokaklar, caddeler, çarşı ve pazar kirleniyormuş, halk şikayetçiymiş! Bu nedenlerle, bundan böyle etkinlikler, 16 Ağustos’ta değil de, ekim ayı ortalarında yapılmalıymış…”
Ünlüyurt ayrıca; “Bu ilçe hâlâ 12 Eylül kamburunu üstünden silkeleyip atabilmiş değil” demektedir. Yine Hacıbektaş ilçesinde faaliyette bulunan Hünkar Hacı Bektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucusu Recai Aksu da, Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun açıklamasını “ırkçılık” olarak niteliyor ve derneklerinin 16 Ağustos’ta anmayı yapacağını ilan ediyor.
Hacıbektaş ilçesinden tepkiler özetle böyledir. 16 Ağustos Hacı Bektaş Dergahının müze yapıldığı tarihtir. Yani ne Hacı Bektaş Velinin ilçeye geldiği tarih, ne doğum tarihi ne de hakka yürüdüğü tarihtir. Tekke ve zaviyeler kanunu ile kapatılan dergahın müze yapılma tarihidir. Bu nedenle bu tarihin kutsanacak hiçbir yönü olmadığı gibi tartışmalı bir tarihtir. Bu nedenle de son iki yıldır Alevi kurumları bu tarihte değil 5-6 Ağustos tarihlerinde Hünkar Bektaş Veli’yi ziyaret edip dergahta cem yaptılar.
Ancak burada tartışılması, eleştirilmesi gereken tarih değil Belediye Başkanının tarih erteleme nedenidir. Bu neden ilçeye gelen ve Alevi dünyasında Abdallar, Romanlar olarak adlandırılan esmer Alevi vatandaşlar ile son birkaç yıldır gelen Suriyelilerdir. Suriyeliler ise Abdallar gibi Alevi canlardır.
Konuyla ilgili detaylı çalışmaları olan ve aynı zamanda bir roman olan Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Belgeselci Elmas Arus Hacıbektaş’a giden Abdallar ve Romanların bir yıl boyunca zorluklar içerisinde para biriktirdiklerini ve Hacı Bektaş Veli’ye yüz sürmeyi, ziyaret etmeyi hayatlarının en önemli olayı olarak gördüklerini söylüyor. Suriye’den gelen Alevilerin de yine Abdallar veya Romanlar olduğunu söylüyor.
Elmas Arus geçtiğimiz yıllarda Abdallar ve Romanların ilçede oturdukları alanlara tankerlerle su sıkıldığını ve darba varan şiddet ve ayrımcılıklar uygulandığını belirtiyor.
Bir hoşgörü sembolü olan ve 72 millete aynı nazarla bakmayı Alevilere bir düstur olarak öğreten Hacı Bektaş Veli adına düzenlenen anma etkinlerinin bu nedenlerle ertelenmesi Hacı Bektaş Veli’nin şahsına hakaretten başka bir şey değildir.
Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri 1980 askeri darbe sonrası belediye tarafından yapılmaya başlamıştır. Bu etkinlikler belediye tarafından değil 1980 öncesinde olduğu gibi bölgedeki Alevi kurumunca yapılmalıdır. Belediye başkanının görevi Hünkar Bektaş Veli’yi ziyarete, anmaya gelen 72 millete kapısını açması ve onları nasıl rahat ettireceğinin çözümünü üretmesidir. Zira birçok belediye bu konuda kendilerine geçmişte çokça yardım etmiştir. Sızlanıp şikayet edip etkinliği erteleyeceğine çözüm üretmenin peşine düşmelidir.
Aşk ile...