Aslı Erdoğan 'şövalye' olamıyor

Aslı Erdoğan yurtdışı yasağı olmamasına rağmen pasaportunu alamıyor. Erdoğan, Fransa'nın verdiği en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur'u almaya gidemeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Aslı Aslı Erdoğan, hakkındaki yurtdışı yasağı kaldırılmasına rağmen el konulan pasaportu iade edilmediği için Fransa'nın verdiği en yüksek onur nişanı olan Legion d’Honneur'u almaya gidemiyor. Erdoğan 22 Eylül’de Almanya’nın Osnabrück kentinde, kendisine verilecek olan ‘Barış Ödülü’nü almaya gidemeyecek.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi olan ve ‘Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’, ‘Silahlı örgüte üye olmak’, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından tutuklu yargılandığı İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Aralık 2016’da tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu.

Erdoğan, bu nedenle yurtdışındaki 5 ödül törenine katılamadı. Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasının ardından soruşturma kapsamında el konulan pasaportunu iki aydır alamayan Aslı Erdoğan, 22 Eylül 2017’de Almanya’nın Osnabrück kentinde kendisine verilecek olan ve Almanya’da önemli ödüller arasında sayılan Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü de almaya gidemeyecek.

Aslı Erdoğan konuyla ilgili Gazete Duvar'a konuştu. Erdoğan, "Cezaevinden çıktığımdan beri ruh gibiyim. Üzerimde devletin baskısı var.  Beni tutuklamaları iki dudaklarının arasında... Mahkeme, yurtdışı yasağımı kaldırmıştı. Bu haberi tüm dünyaya servis ettiler fakat pasaport vermiyorlar. Gözaltına alınırken ibraz ettiğim pasaportum, gözaltı sürecimde tahrip edilmiş. Arkalardan bir sayfa kesilmiş ve pasaportumun geçerliliği kalmadı. Bunun, yapılmış kötü bir şaka olduğunu düşünüyorum. Elimde hiçbir işe yaramayan bir pasaportla kalakaldım.

Yurtdışına çıkış yasağımın kaldırılmasının ardından pasaportumu almak için polise gittim, pasaportuma ilişkin yasağın kaldırıldığına dair mahkeme kararı istediler. Mahkeme ise böyle bir yasak olmadığını OHAL ve KHK kapsamında pasaportumun verilmemiş olabileceğini, 31 Ekim’de görülecek olan duruşmada değerlendireceklerini söyledi. Avukatım Özcan Kılıç ile birlikte nihai sonucu bekliyoruz.

'YAYINCIM KİTABIMI BASMAKTAN ÇEKİNDİ'

Cezaevi sürecinde son düzeltmelerini yaptığım kitabımı Türkiye'deki yayıncım basmaktan çekindi. Bu kitap şu an Fransa'da basıldı ve çok satanlardan oldu. Yayıncım, Macron hükümetinde Kültür Bakanı oldu ve "Ben Aslı Erdoğan'ın yayıncısıyım" dedi. Bu beni onure eden bir şeydi.

Avignon Tiyatro Festivali'nde 6 yazarın metinleri okunacak. Bunlardan biri de benim. Adalet üzerine yazdığım metinler okunacak. Yurtdışında bunlar olurken ülkemde korkunç bir baskı ile yaşamak zorunda bırakılıyorum.

'BÜYÜK BİR İMZA KAMPANYASI BAŞLATILACAK'

Fransa hükümeti konuyla ilgili parlamenter düzeyde bir itirazda bulunacak. Almanya'da çok büyük bir imza kampanyası organize ediliyor. Yazar örgütleri, Almanya Başbakanı Merkel'e çağrıda bulunacak.

Güçlü durmaya çalışıyorum. Bir yazarın en büyük sorumluluğu okurlarına ve kitaplarına karşı... Beni bu duygu ayakta tutuyor" dedi.