GMO Adana Şube Başkanı Alparslan: Zehirli yumurta için elde yeterli veri yok
Alman haber ajansı DPA'nın Avrupa'da yayılan 'zehirli yumurta'ların Türkiye'de de görüldüğü iddiasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yanıt gelmedi. Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan'a göre iddialarla ilgili iki tarafın elinde de somut veri yok ve bu durumda "yumurta tüketmeyin" demek doğru değil.
ANKARA - Avrupa'nın gündeminde tavuk çiftliklerinde haşerelere karşı kullanılan kimyasalın neden olduğu 'zehirli yumurta' tartışması var. Alman haber ajansı DPA, kaynak göstermedi ama Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40 ülkede 'zehirli yumurta' bulunduğunu iddia etti.
Zehirli yumurta ile ilgili iddia ilk kez gündeme gelmiyor. Bu konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı daha önce 'Türkiye'de herhangi bir olumsuzluk yok' açıklaması yaptı. Bu açıklamayı hatırlatan Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan konuya bilimsel yaklaşılmasının önemli olduğunu belirtti.
'KONU BİLİMSELLİKTEN UZAK TARTIŞILIYOR'
Alman haber ajansının Türkiye'de zehirli yumurta olduğu iddiasının kaynağının ne olduğu ve hangi veriler ışığında açıklamanın yapıldığının belirsiz olduğunu belirten Alparslan'a göre, konu tamamen bilimsellikten uzak tartışılıyor. Konuyla ilgili Bakanlığın yaptığı ilk açıklamalarda da somut verilerin olmadığını söyleyen Alparslan "Bakanlığın da konu ile ilgili bilgi eksikliği söz konusu. Konuyla ilgili iki taraf da 'şu kadar hayvandan şu kadar örnek alınıp şurada incelendi' diyemiyor" dedi.
'Türkiye'de de zehirli yumurta bulundu'
'YUMURTA TÜKETMEYİN DEMEK DOĞRU DEĞİL'
Olumlu ya da olumsuz veriler ortaya konduğunda konuyla ilgili somut adımların atılabileceğini belirten Alparslan'a göre bu aşamada tüketicilere 'yumurta tüketmeyin' demek doğru değil. Aynı sürecin kuş gribi vakalarının arttığı dönemde yaşandığını hatırlatan Alparslan, iddiaların neye göre yorumlanacağının meçhul olduğunu söyledi ve "Herhangi bir şüphe varsa insanlar temkinli davranmalı" uyarısını yaptı.
ZEHİRLİ KİMYASAL PÜSKÜRTME YOLUYLA KULLANILIYOR
Fipronil adlı kimyasalın hangi koşullarda kullanıldığının Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Alparslan'a etinden ve sütünden yararlanılmayan hayvanlar için Fipronil'inin kullanıldığını belirtirken şunları anlattı:
"Bu kimyasal dış parazit diye adlandırdığımız haşerelere karşı hayvanlara genellikle püskürtme yoluyla kullanılıyor. Hayvanların derisinden ya da tüylerinden bünyelerine nüfuz ediyor. İnsanlar için zararlı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanan bu kimyasal tüketim sonrası insanlara da geçebiliyor."