MEB, CHP'nin davetini karşılıksız bıraktı

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP milletvekilleri öncülüğünde Ankara'da eğitim çalıştayı düzenlendi. 'Bilimsellik', 'laiklik' ve 'adalet' başlıklarının konuşulduğu çalıştaya eğitim sendikaları, veliler ve sivil toplum örgütleri katılırken davet edilen Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri gelmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, 2017-2018 eğitim öğretim yılı öncesi eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri ve velilerin katılımıyla "Eğitimin üç şartı" çalıştayı düzenledi. TBMM Eğitim Komisyonu üyesi ve Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'in kolaylaştırıcılığında Bilkent Otel'de düzenlenen çalıştayda "bilimsellik, adalet ve laiklik" başlıklarında eğitim sisteminin sorunları değerlendirildi.

Çalıştay fikrinin ortaya çıktığı günden bu yana eğitimdeki sorunların ilk elden aktarılıp tartışılması için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yetkililerin de çalıştayda olmasını isteyen CHP'nin daveti karşılıksız kaldı. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Müsteşar Yusuf Tekin ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı davet edilmesine rağmen katılmadı. CHP Ankara Milletvekili Gaye Usluer, davet sürecine ilişkin "Eğitim bütün karanlıkları yıkacak temel ışıktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nı davet ettik. Dediler ki 'birimlere haber veririz'. Eğitimle ilgili bu kadar sorunun olduğu bir dönemde koşa koşa gelmelerini beklerdik" ifadelerini kullandı.

İLK OTURUM: EĞİTİMDE BİLİMSELLİK

CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gürocak'ın başkanlığında yönetilen ilk oturumda Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven ve Türk Eğitim Sen Merkez Kadın Komisyonu Başkanı Firdevs Işık, 4+4+4 sürecinden başlayarak yeni müfredat ve eğitimde "bilimsellik" başlığını tartıştı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, KHK ihraçları ve sürgün edilen öğretmenlerin kamusal eğitim mücadelesini selamlayarak konuşmasına başladı. Aydoğan, eğitimin bilimsel olabilmesi için öğrencilerin inançlarından dolayı ayrıştırılmadığı, bilimin ve sanatın hayata geçirildiği, tüm çocukların kamusal eğitim hakkına sahip oldukları, itaatkâr değil sorgulayan bireyler yetiştirmek gerektiğini belirterek, "AKP döneminde bilimi reddeden bir eğitim var" dedi.

'OKULA DEVAM ETTİRİLMEME ORANI ARTIYOR'

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, AKP ile dönüşen eğitim sisteminde çocukların artık hayal kuramadıklarını vurgulayarak "Eğitimde fırsat eşitliği deniyor ama kasıtlı olarak çocukların Kuran eğitimi almadan okula devam etmesini istemiyorlar. Kız çocukları başta olmak üzere okula devam ettirilmeme oranı giderek artıyor" dedi. Yıldırım "Yeni müfredatta ne bilimsellik ne laiklik ne de cumhuriyet değerlerini sahiplenecek, Mustafa Kemal'i anlatacak bir şey var... Biz Eğitim İş olarak karşı devrime engel olacağız" ifadelerini kullandı.

VELİLER DE ÇALIŞTAYA KATILDI

'Eğitimde Adalet' isimli ikinci oturumda ise öğrenci aileleri ve sivil toplum örgütleri yer aldı. Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı İlknur Kaya, ailelerin çocukların eğitiminden dolayı kaygı duyduklarını dile getirerek "Bütün veliler bugün çocuklarını okula bırakıp 'çocuğum sağ gelecek mi' diye kaygılanıyor. Okul öncesi eğitimden başlanarak Kuran kursları açılarak 'medrese' adı altında afiş dahi yaptıklarını görüyoruz. Bütün veliler olarak mücadele ederek çocuklarımızın geleceğini kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

Çalıştayın katılımcılarından Halkevleri MYK üyesi Betül Öztürk ise, "Ya eğitimdeki bu dönüşümü durduracağız ya memleket elden gidecek. Dönem 'tehlikenin farkında mısınız' dönemini geçti. Diktatörlüğe uygun yeni bir eğitim sistemi şekillendiriliyor" ifadelerini kullandı.

SON OTURUM: LAİKLİK

Çalıştayın son oturumunda ise konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Gazeteci Emin Çapa, Yazar İhsan Eliaçık, Eğitim Reformu Girişimi Üyesi Yeliz Düşkün ve İlahiyatçı Cemil Kılıç katıldı.

Eğitimde bağnazlık ve otoriterlik olmamalı diyen Eliaçık konuşması sırasında şunları aktardı, "Muhafazakârlık din anlayışı gerçek İslam değildir. Birileri çıkıyor ve diyor ki 'çocuklarımızı dine uygun yetiştireceğiz'. Eğitim müfredatı hazırlıyor ve içerisine ateistle evlenilmez yazıyor, bunları dinin bir gereği gibi yansıtıyor. Ben CHP'nin bu kısır döngüden çıkması gerektiğini düşünüyorum."