HDP her hafta AYM önünde

HDP'nin AYM önünde başlattığı 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'dördüncü gününde. HDP heyeti aldığı kararla her hafta perşembe günü AYM önünde 'Vicdan ve Adalet' nöbeti tutacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP'nin tutuklu milletvekilleri için Anayasa Mahkemesi önünde başlattığı 'Vicdan ve Adalet' eylemi dördüncü gününde. Sivil toplum kuruluşlarının ve hukukçuların yalnız bırakmadığı HDP heyeti adına konuşan Parti sözcüsü Osman Baydemir Ayhan Bilgen’in tutukluluk incelemesi sonucunda tahliye edilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu ve “olması gereken budur” dedi.

Vicdan ve Adalet nöbetine her hafta perşembe günü AYM önünde devam edeceklerini belirten Baydemir HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk incelemesinin Haziran ayından bu yana yapılmadığını da hatırlatarak Demirtaş'ın gönderdiği mektubu okudu.

Ankara Kadın Platformu üyeleri, Barış Anneleri ve hukukçuların da katıldığı dördüncü günde konuşan HDP sözcüsü Osman Baydemir'in konuşmasının satır başları şu şekilde:

NASIL OLUYOR DA BİR SİYASİ PARTİ LİDERİ 309 GÜNDÜR REHİN TUTULUYOR

"Hem Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin hem de ana muhalefet partisinin milletvekilleri cezaevinde. Toplamda 11 milletvekili cezaevinde. Dokunulmazlığın kaldırılmış olması hukuki açıdan butlandır. Bununla birlikte yargılamanın tutuklama cihetiyle yapılmış olması başlı başlına anayasa suçudur  Anayasa ihlalidir. Ortada Anayasa AYM içtihadı var ve bu öyle bir içtihattır ki milletvekili nasıl yargılanır konusunda emsal bir karar oluşturulmuş. Tutuklu olan milletvekilleri detaylı inceleme olmaksızın tahliye edilmişlerdir. Bir hukuksuzluk mütemadiyen hukuksuzlukların devamını beraberinde getiriyor.

Bugün Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürülmüşse bu AYM’nin kararını açıklamamasından kaynaklı. Bu gecikme, telafisi imkansız sorunları beraberinde getiriyor. Tutuklama müessesi istisnadır. Nasıl oluyor da bir siyasi partinin lideri 309 gündür rehin tutuluyor.

OLMASI GEREKEN TAHLİYEDİR

Bugün Parti Sözcümüz Ayhan Bilgen’in tutukluluk incelemesinde tahliyesine karar verildi. Olması gereken budur. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın 30 günde bir yapılan tutukluluk incelemesi ise 22 Haziran’dan bugüne yapılmadı. Yani tutuklu bulunması Anayasaya, yasaya aykırıyken şu anda tamamen kanunsuzluk söz konusu. Sadece hukuk perspektifiyle dosyalara baktığımızda tüm milletvekillerinin olacağı yegane yer TBMM’dir.

'BİATIN HİÇBİR FAYDASI YOK'

Anayasa Mahkemesinin yetkililerine seslenmek için AYM önüne geldiklerini belirten HDP Milletvekili Celal Doğan "Ülkemizde binlerce hakim meslekten atıldı ya da hapiste yatıyorlar. Çünkü onlar adalete biat etmiyorlardı, belli bir ideolojiye, fikre, kişiye biat ediyorlardı. Bu binada o koltuklarda oturanlar yerine, şimdi hapiste olanlar vardı. O nedenle biatın hiçbir faydası yok" dedi.

KADINLAR DA AYM ÖNÜNDE

HDP heyetinin AYP önündeki eylemine destek için gelen Ankara Kadın Platformu üyeleri adına konuşan Özlem Boyraz Özel ise  bu ülkede herkesin adalete ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ülkemizde gerçekten adalet olmadığı için  her gün kadınlar tacize ve tecavüze uğruyor katlediliyor.  Biz de  adalete ihtiyacımız olduğu için buradayız. Bu ülkeye adalet gelene kadar özgür bir ülkede yaşayana kadar alanlarda ve sokaklarda olacağımızı tekrarlıyoruz." (DUVAR)

HDP milletvekili Ayhan Bilgen tahliye edildiHDP milletvekili Ayhan Bilgen tahliye edildi

Bilgen'in avukatı: Eşbaşkanlar da bu dosyadan tahliye edilmeliBilgen'in avukatı: Eşbaşkanlar da bu dosyadan tahliye edilmeli

Etiketler AYM eylem hedp