Meclis'te GBT dönemi
Meclis yeni yasama dönemine olağanüstü güvenlik önlemleri ile girecek. Drone ile izlenecek Meclis’e gelen tüm ziyaretçilere GBT yapılacak. Adli Sicil Kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.
ANKARA - Meclis Başkanlık Divanı, Meclis’te alınacak önlemleri görüşmek üzere toplandı. Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis’te alınması gereken güvenlik önlemleriyle ilgili bir sunum yaptı. Sunumun ardından Bakan’ın önerileri Başkanlık Divanı’nda oylandı. Önlemler oy çokluğuyla kabul edildi.
Edinilen bilgiye göre Meclis’te yeni dönemde uygulanacak güvenlik önlemleri şöyle olacak:
- TBMM binasının çatısına antidrone yerleştirildi. Ayrıca Meclis’e bir drone alınacak. Özellikle grup toplantıların yapıldığı salı günleri drone gün boyu Meclis’te uçuş yapacak.
- Meclis giriş-çıkışlarına plaka ve yüz tanıma sistemleri yerleştirilecek. Meclis 360 derece dönebilen kameralarla 24 saat izlenecek.
- Ticari taksiler, kargo araçları, ziyaretçi araçları artık Meclis’e alınmayacak. Polis noktalarına zırhlı kulübeler yerleştirilecek.
- Milletvekilleri, üst düzey bürokrat ve yabancı misyon temsilcileri dışında Çankaya kapısından Meclis’e giriş yapılmayacak. Tüm ziyaretçiler Dikmen kapısından alınacak.
- TBMM’de, giriş kapılarında milletvekilleri için yeni geçiş sistemi kurulacak. Milletvekilleri tanımlanan araçla veya şoförle geldiklerinde herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan giriş yapabilecekler. Milletvekili kendi aracında iken veya başka bir araç içindeyken eşi ve çocukları hariç diğer misafirlere, güvenlik kontrolünden geçtikten sonra giriş kartı verilecek.
- Meclis’e giren ziyaretçileri tamamına GBT yapılacak. Adli Sicil Kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.
- Meclis’te milletvekilleri dışında tüm çalışanlar ve ziyaretçiler kart takacak.
- Meclis kulislerine milletvekili danışmanı dahil hiç kimse alınmayacak.
- Korumalara da sınır getirilecek. Bakanlara ana bina içinde sadece 3 koruma, bir danışman eşlik edebilecek.
- TBMM Genel Kurulu’nda görev alan kavas ve stenograflar için de yeni kıyafetler belirlendi. Kadınlar; etek çeket fular/başörtüsü, erkekler ise pantolon ceket giyecek ve kravat takacaklar. Kadın personele başörtüsü yardımı yapılmasına ilişkin öneri de kabul edildi.
-Grup toplantı salonlarının kapasiteleri belirlenerek siyasi partilere bildirilecek. Böylece grup toplantılarına kaç kişinin geleceği belli olacak.
-Meclis'te bisiklet, motorsiklet ve rehber köpekler için alan oluşturulacak. Görme özürlü bir danışmanın rehber köpeği meclis'e alınmamıştı. Kanun teklifi verilen bu konu böylece çözülmüş oldu.
Meclis'e bisiklet ile gelen bisiklet park alanı ile HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün de park yeri sorunu çözülmüş olacak
'PKK VE DEAŞ’IN GÖZÜ MECLİS’TE'
Meclis’te artan önlemlere gerekçe olarak terör saldırıları gösterildi: “PKK ve DEAŞ’ın gözü Meclis’te. Güvenlik önlemleri alınması zorunlu. Meclis ve demokrasiyi korumak için bu güvenlik önlemleri şart” denildi.
Meclis kulislerine "Hiç kimse alınmayacak" cümlesinin devamına, "hiç kimse" ifadesi parlamento muhabirleri de kulislere alınmayacak yorumlarına neden oldu.
CHP VE HDP’DEN İTİRAZ
Bakan Soylu’nun sunumunun ardından oy çokluğu ile kabul edilen güvenlik önlemlerine CHP itiraz etti. İtirazda söz konusu önerilerin İçişleri Bakanı’ndan değil, Meclis’ten Bakanlığa gitmesi önerilip istenen güvenlik önlemlerini uygula” demesi gerektiği ifade edildi.
DRONE TARTIŞMASI
Bu arada toplantıda Meclis’e alınacak drone nedeniyle tartışma yaşandı. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Hakkari’de yaşanan olayı gündeme getirerek drone'ların sivil insanları öldürdüğünü söyledi. Bakan Soylu ise 2 isim vererek onların örgütle ilişkili olduğunu savundu. (DUVAR)