'Tanpınar yaşadı demek utanç vericiydi, muhafaza etmedik'

Narmanlı Han'daki restorasyonun mimarı Sinan Genim, çalışmalar hakkında konuştu. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın yaşadığı odanın "utan verici" olduğu öne süren Genim, "Tanpınar burada yaşadı demek, utanç verici olduğu için muhafaza etmek yerine, girişe bazı tabelalar koymayı ve bir heykel yapmayı daha uygun gördük" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyoğlu'nda bulunan Narmanlı Han'ın restorasyonu projesinin mimarı Sinan Genim, Habertürk Televizyonu'nun canlı yayınına katıldı. Genim, "Tanpınar bir dönem burada yaşadı demek, utanç verici olduğu için onu muhafaza etmek yerine, girişe bazı tabelalar koymayı ve kendisinin anısına adanmış bir heykel yapmayı daha uygun gördük" dedi.

Görüntüleri, Twitter hesabından paylaşan "Tanpınar Merkezi" sitesinin kurucularından ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Handan İnci, Genim'in sözlerine tepki gösterdi.

'KONUŞTUKÇA BATIYORLAR'

İnci, "Konuştukça batıyorlar! Tanpınar'ın odasını korumak "utanç verici"ymiş. Evet, aynen bu cümle. O odada romanlarını yazdı Tanpınar! Bunu değer olarak öne çıkarmak yerine ortak kullanılan (ki doğru değil) tuvalet öne sürülmüş" şeklinde paylaşım yaptı.

Mimar Sinan Genim'in sözleri şöyle:

"Ahmet Hamdi Tanpınar'ın oturduğu ev, siz ev diyorsunuz ama bir oda, kira odası, tek göz bir oda. Öyle ki o bölümde 8 oda var, müşterek bir tuvalet, 3 metrekare gibi aydınlığa bakan bir mutfağı vardı. Gerçekten Ahmet Hamdi Tanpınar bir dönem burada yaşadı demek, utanç verici olduğu için onu muhafaza etmek yerine, girişe bazı tabelalar koymayı ve kendisinin anısına adanmış bir heykel yapmayı daha uygun gördük."

1831 yılında inşa edilen Narmanlı Han, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği olarak kullanıldı. Daha sonra Narmanlı ailesinin satın aldığı bina, stüdyo ve konut olarak kullanıldı. Narmanlı Yurdu olarak da anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tatyana Moran ve Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi birçok yazar, sanatçı yaşadı. 28 Ekim 1908'de yayına başlayan Ermeni gazetesi Jamanak da uzun süre Narmanlı Han'da faaliyet yürüttü.

'HAMDİ ÇOK SEVİNDİ, DERHAL TUTTU'

Tatayana Moran, "Dün, Bugün" isimli kitabında, Tanpınar'ın Narmanlı Han'a taşınmasını şu sözlerle anlatıyor:

“Hamdi profesör olarak Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Aynı zamanda da Güzel Sanatlar’da ders veriyordu. Mali durumunu düzeltmişti. Bana artık ablasının evinden ayrılıp taşınmak istediğini söyledi. Aklıma derhal bizim Narmanlı yurdunda giriş katında küçük bir daire geldi; bir büyük oda, mutfak ve banyodan ibaretti. Ucuza da vereceklerdi. Teklif ettim. Hamdi çok sevindi. Derhal tuttu ve taşındı. Perde olarak gazeteler yapıştırdı. Bir iki tabak, bardak satın alındı."

"Bu daire her akşam dolup taşıyordu; Bedri Rahmi, karısı, kızkardeşi Mualla (şimdi Anhegger’in karısı) Sabahattin Eyüboğlu, ressam Zeki Faik İzer, Mehmet Ali Cimcoz ve karısı Adalet… Türküler söylenir, yenilip içilirdi.” (Tatyana Moran/Dün, Bugün/İletişim Yayınları/s.111)

PROJE GEÇEN YIL BAŞLADI

Narmanlı Han, 2013 yılında Tekin Esen ve Mehmet Erkul tarafından satın alındı. 2015 hazırlanan restorasyon projesi, 2016'nın Şubat ayında başladı. Restorasyon projesi tarihi dokuyu bozacağı gerekçesiyle eleştiriliyordu. (HABER MERKEZİ)

Narmanlı Han'dan ilk fotoğrafNarmanlı Han'dan ilk fotoğraf