KHK'lı çiçekçi öğretmen: Biz dik duruyoruz
KHK ile ihraç edilen kamu çalışanlarının OHAL Komisyonu'na son başvurusu 14 Eylül'de son buldu. Komisyondan umudu olmadığını söyleyen öğretmen Ayşegül Yücetaş, Adıyaman'da açtığı dükkânda çiçekçilik yaparak yaşamaya çalışıyor.
ANKARA - Yeni eğitim öğretim yılı öncesi kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen 33 bin 128 öğretmenin gözü kulağı 14 Eylül'de başvuruların son bulduğu OHAL Komisyonu'nda.
Beden Eğitimi öğretmeniyken 1 Eylül'de yayımlanan 672 sayılı KHK ile ihraç edilen Ayşegül Yücetaş da OHAL Komisyonu'na başvuranlar arasında. Komisyondan umudunun olmadığını belirten Yücetaş, "Her şey tek elden yönetildiği için Komisyon da tek başına karar vermeyecek. İktidarın başındaki affettim demese kimse işine dönemeyecek" ifadelerini kulandı.
'İHRAÇ NEDENİNİ SÖYLEMEDİKLERİ İÇİN AKIL YÜRÜTÜYORUZ'
İhraç edilen başka bir arkadaşıyla Adıyaman'da çiçekçi açan Yücetaş, 10 çocuklu bir ailenin tek memur çocuğuydu. Zor ekonomik şartlarda okuduğunu söyleyen Yücetaş ihraç sürecini anlattı:
"Türkiye'nin kötü gidişatına dur demek için Eğitim-Sen'in aldığı kararlarla zaman zaman basın açıklamaları yaptık, eylemlerine katıldık. Eylemlerimize soruşturma açtılar ve bir ayağımız Terörle Mücadele Şube'de bir ayağımız Milli Eğitim'de geçti. İhraç edilmemizin dayanağının bu eylemler, soruşturmalar olduğunu düşünüyoruz. İhraç nedenini söylemedikleri için akıl yürütüyoruz."
'CEZALANDIRILACAĞINI BİLİYORDUK'
'15 Temmuz Darbe Girişimi' sonrasında muhalif kesimlerin hedef olacağını beklediklerini ifade eden Yücetaş, "İktidarın yaptığı politikalara karşı kamu çalışanları olarak dur demek istiyorduk. Bunun da bir şekilde cezalandırılacağını biliyorduk" dedi. Ülkede yaşanan olayları düşündüklerinde işinden atılmanın devede kulak kaldığını belirten Yücetaş, Şanlıurfa'da çiçekçi açan ihraç edilmiş bir arkadaşının desteğiyle bu alana yöneldiğini anlattı.
'BİZ DİK DURUYORUZ'
İhracın ardından en çok ekonomik olarak zorlandığını aktaran Ayşegül öğretmen, esnaflığa dair şu bilgiyi verdi, "İlk başlarda zorlandık çünkü çiçekçilik farklı beceri ve bilgi istiyor. Zamanla işi öğrendik. Ama bakıyorsunuz piyasa durumu nedeniyle işlerimiz de iyi değil. Esnaf olunca bir anda para kazanamıyorsun. Biz dik duruyoruz. Öğretmenlik olmasa da yaşamımızı devam ettirebiliyoruz."
'KORKU İKLİMİ HÂKİM'
Yıllarca sendikal faaliyetlerde bulunan Ayşegül öğretmen yapılan müfredat değişikliği tartışmalarını uzun yıllardır dillendirdiklerini söyledi. Son dönemde kamu çalışanlarının korktuğunu ve ihraçlara karşı birlikte mücadele edemediğini belirten Yücetaş, "Çok büyük bir korku iklimi hâkim. Korkunun ne yazık ki ecele faydası yok. Ancak mücadele etmemiz gerekiyor. Bu dönemde öğrencilerimi özlüyorum. Duygusal olarak üzülüyorum ama çok da yapacak bir şey yok. Gönül isterdi ki hak, hukuk yerini bulsun insanlar öğrencilerine kavuşsun."