Ankara katliamı davasına yarın devam edilecek
10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in Ankara Gar'ı önünde yaptığı katliamın duruşması görüldü. Ankara Adliyesi'nde 25-26 Eylül tarihlerinde görülecek beşinci tur duruşmaları iki gün sürecek. Duruşmada söz alan avukat İlke Işık, 10 Ekim'de istihbarata rağmen güvenlik önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti. Işık "Bu kadar istihbarata rağmen neden 10 Ekim'de daha az kişi görevlendirildi?" diye sordu. Avukat Eylem Sarıoğlu, sanık eşlerinin dinlenmesini talep ederken, duruşma yarın sabaha ertelendi.
ANKARA - 10 Ekim Gar Katliamı'nın üzerinden iki yıla yakın süre geçti. 102 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı katliamı IŞİD üstlendi. Katliam davasında beşinci tur duruşmaları Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Barış, Emek ve Demokrasi talebiyle geldikleri Ankara'da öldürülenlerin ve yaralananların aileleri bu duruşmada da hazır bulundu.
19 sanığın yargılandığı davada kritik aşamaya girildiği belirtiliyor. Dava avukatları katliam günü sorumluluğu olan ve önlem almayan kamu çalışanlarının da yargılanarak ceza almalarını istiyor.
10 Ekim davasında son aşamaya gelindi
GİZLİ TANIK SANIKLARI SUÇLADI
Gar Katliamının beşinci duruşmasında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne ifade veren 'piramid' kod adlı gizli tanığın ifadeleri okundu. Gar katliamında yargılanan sanıkların bazılarını fotoğraflardan teşhis eden gizli tanık, sanıklarla ilgili bildiklerini anlattı. Gizli tanık sanıklardan tanıdıklarına ilişkin şu ifadeleri verdi:
Sanık Yunus Durmaz: DAEŞ içerisinde 'Efe' kod adını kullanır, Suriye'deki DEAŞ terör örgütüne katılan emirdir. Rakka'da faaliyet yürütür. Yunus Durmaz'dan habersiz eylem yapılmaz. Üzerinde sürekli el yapımı bomba bağlantılı gezer. Şahıs yakalanacağını anlayacağı zaman patlayabilir. Türkiye'de eylem sorumlusudur.
Sanık Erman Ekinci: Kendisi El-Kaide için Afganistan'da savaştı. Gaziantep'te ailelere bakmakla görevliydi, DEAŞ'ın mali işleriyle sorumluydu. Parayı oldukça çok sever.
Sanık Talha Güneş: Suriye'de bir okulun içerisinde bomba yaptığını eğitim verdiğini biliyorum.
Sanık Hüseyin Tunç: Kod adı Abdullah. Ankara patlama olayını nakliye aracıyla gübre taşıdıklarını biliyorum.
Sanık Yakup Karaoğlu: Emlakçı Yakup olarak bilinir. DEAŞ'lı derneklere finansman sağlar. Nusret Yılmaz'a örgüt adına para verirdi.
Sanık Resul Demir: Muhasebeci olarak bilirim.
TANIKLARIN MAHKEME SALONUNDA OLMASI TALEP EDİLDİ
Duruşmada Aydın Barosu da yönetim kurulu kararı uyarınca davaya müdahil olma talebinde bulundu. Hayatını kaybeden ve yaralananlar için oluşturulan avukatlar heyeti adına konuşan avukat Ahmet Özden ise tanıkların SEGBİS yöntemi ile ifadelerinin alınmasına itiraz etti. Özden şunları söyledi, "Biz yüze karşı yargılamanın yapılmasını istiyoruz. Tanıklık konusunda bir düzenleme var. Sanıkların ve katılanların tanıklara doğrudan soru sorma hakkı vardır. Bir önceki kararların CMK'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz. SEGBİS yapılan salonda tanık dışında kimlerin olduğunu, baskı kurup kurmadığını tespit edemiyoruz."
'SAVCILAR GERÇEĞİ KAPATMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR'
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bombalı saldırının olduğu gün görevini yerine getirmedikleri öne sürülen sağlık personelleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istemişti. Bunun üzerine savcılık da Ankara Valiliğinden soruşturma izni istedi. Valilik, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 10 Ekim günü görevli 11 sağlık personeli hakkında ön inceleme yaptırdı.
Ön inceleme raporunda Sağlık Bakanlığı Sağlık Denetçiliği müfettişi, “patlama öncesinde ve sonrasında sağlık hizmetlerinin gereği gibi yapılmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı”nı savundu. Valilik de söz konusu 11 kişi hakkında soruşturma izni vermedi.
Sağlık Bakanlığı çalışanlarının soruşturulması için yapılan başvurunun reddedilmesine savcılık da itiraz etmedi. 10 gün itiraz süresi olan savcılık delil olarak gösterilen DVD'leri incelemedi. Dava avukatlarından Zinet Özçelik şunları söylendi: "Bu DVD içindeki kanıtlar bilgiler 102 kişinin yaşamını yitirmesinin sistematik ve organize bir iş sonucu olduğunu ortaya koyuyordu. Gerçeğin saklanmasında örgütlü olmasına rağmen ekinde gelen belgeleri savcı incelememiştir. İtiraz etmeyi asla düşünmemiş. Cumhuriyet savcıları gerçeği kapatmak için çalışmaktadır"
'İNSANLAR ÖLÜRKEN ONLAR ORADA BEKLEMİŞ'
Sağlık Bakanlığının raporuna değinen avukat Zinet Özçelik katliam alanına ambulansların bilinçli olarak getirilmediğini söyledi. Ambulansların GPS kayıtlarını incelediklerini belirten Özçelik şunları aktardı: "Ambulansların çok büyük bir bölümü 1 kilometre ötede beklemişler. Merkez komutadan denmiş ki 'öncelikle kendi güvenliğinizi alın'. Onlar da ilk yarım saat içinde gelmemişler. İnsanlar burada ölürken onlar orada beklemişler. Hafif yaralılar taşınmış. İnsanlar hayatlarını kaybedince diğerleri ölülerini taşımışlar. Bu olayda ilk yapılması gereken şuydu, polis derhal güvenlik çemberine orada alacaktı. Kimler ölü ağır yaralı takılacaktı. İlk 15 dakika çok önemli. Hemen ambulanslar alana girilecekti"
'ARKADAŞLARIMIN GAZDAN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM'
Duruşmaya verilen aranın ardından daha önce ifadeleri alınmayan müştekilere söz hakkı verildi. Zeynep Gülay olayla ilgili tüm sorumluların cezalandırılmasını istedi. Katliamdan yaralı olarak kurtulan Uğur Mumcu Şahin ise olay anını şu sözlerle anlattı: "Gar'da arkadaşımı bekledim geldi yürüdük ve patlama oldu. O sırada beni gördüler tanıdıklar mücadele ettiler. Polis o sıra gaz attı. Kalabalık üzerimize doğru geldi ve yine ayağım çiğnendi. Beni polisin gazından korudular. Hastaneye ilk girenlerden biriyim ki 40 dakikada girdim. Çoğu arkadaşımın o gazdan öldürüldüğünü düşünüyorum"
İbrahim Kanbal 9 Ekim günü Malatya'dan mitinge katılmak için yola çıktı. Önceki eylemlere geldiğinde polisin güvenlik önlemlerinin yoğun olduğunu söyleyen Kanbal, "Hiçbir yerde barış istemek suç olmamıştı ta ki o güne kadar" dedi. Ölenleri suçlu göstermeye çalışanlarının olduğunu söyleyen Kanbal sorumluluğu bulunan herkesten şikayetçi oldu.
'EMNİYET GÖREVLİLERİ YARGILANMALI'
Duruşmanın ikinci yarısında konuşan müdafi avukatı İlke Işık kamu görevlileriyle ilgili devam eden tek bir soruşturma ya da incelemenin olmadığını belirterek şunları söyledi:
MİTİNGDEN BAHSETMEK ZORUNDAYIZ: 10 Ekim katliamından bahsediyorsak mitingden bahsetmek zorundayız. Yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler var. Sadece bu sanıklardan ibaret bir yargılama bizim anlayabileceğimiz bir şey değil. Yunus Emre Alagöz her an her yerde kendini patlatır diye istihbaratlar var. Ankara Emniyeti'ne de geliyor bu istihbaratlar. Bunlardan bahsediyor mu müdürlük tertip komitesine? 'Arkadaşlar güvenliğinizle ilgili bir problem olur' diyen güvenlik görevlisi yok.
AMİR İSTİHBARATI GİZLEDİ: Dönemin Ankara TEM Amiri Hüseyin Özgür Gür bu katliamı izliyor. İstihbarat gizleyen emniyet personelinden bahsediyoruz. O gün Ankara Emniyeti sadece 2 bin polis görevlendiriyor. Bunlar çeşitli güzergahlarda dağıtılıyor. Gar'da ise sadece 70 polis görevli. 'Teröre Karşı Kardeşlik Mitingi' yapıldı 17 Eylül'de. Bu eylemde 4 bin 40 polis görevlendirildi katliamdan bir hafta öncesinde. Bu kadar istihbarata rağmen neden 10 Ekim'de daha az kişi görevlendirildi?
ADALETTEN BAHSEDEMEYİZ: Bu kadar belgeye rağmen ben bakmıyorum ve polisleri soruşturmuyorum demeye savcılığın hakkı yok. Ben bunları yargılıyorum ve bu polisler dosya kapsamında dinlenmeyecek demek yok. Ya böyle eksik bu sanıklardan ibaret bir soruşturma gidecek ya da canlı bombalar oraya gelsin de kendini patlatsın diyen emniyet görevlilerini dinleyeceğiz. 'Neden 2 bin polis görevlendirdin diye sormalıyız.' Bu yapılmadığı taktirde adaletten bahsedemeyiz. Adalet önemli sayın başkan. Bu insanlar ülkenin 4 bir yanından iki ayda bir adalet için buraya geliyorlar. Adını ne koyarsanız koyun hangi sıfatla olursa olsun bu emniyet görevlilerinin burada dinlenmesini istiyoruz.
'DELİLLER TOPLANMADI'
10 Ekim duruşmasında avukat Senem Doğanoğlu söz aldı. Olay yeri inceleme ekiplerinin delil toplama görevini yerine getirmediğini belirten Doğanoğlu şöyle konuştu: "Önleme sorumluluğu yerine gelmedi bir olgu, ama olay yeri inceleme de bir olgu. Olay yeri incelemeye ait olduğu iddia edilen 2411 fotoğraf karesi var. Geniş bir alanda bu kadar fotoğraf karesi. 'En güzel şiirdir barış' pankartının uzun uzun çekilmiş görüntüler var. Patlama sonrası olarak ifade edilen video kayıtlarının içerisinde ise bir şey yok. Savcıyı bekledik diyorlar. Gereği yapılsın talimatı gelip 12.30'a kadar beklemek gerekiyor muydu? Foto Film Şube'nin 4 saat 22 dakikalık görüntülerinde saat 10.25'de çevik kuvvet ekipleri var. Alana girişi ve çıkışı engellemek amacıyla güvenlik durumu örmüş güvenlik. İki akrep olay yerine geliyor. TOMA 11'e doğru ambulans ile görünüyor. Sıhhiye yönünden itfaiye de geliyor. Bu zamana kadar Olay yeri inceleme henüz yok. 11.30 gibi geliyorlar"
'SANIKLAR YATIP UZANABİLİYOR'
10 Ekim katliamı davasında müdafi avukatı Tugay Bek ise mahkemenin sanıklara ilişkin tavrını eleştirdi. Sanıkların duruşma başından bu yana mahkeme heyeti karşısında yatabildiğini, uzanabildiğini ve aralarında konuştuklarını söyleyen Bek sanıkların uyarılmasını istedi.
Tugay Bek konuşmasına şöyle devam etti: "Antep'teki savcılıklar Türkiye'nin en büyük katliam dosyasının taleplerine yanıt vermiyor. Antep'teki savcılığın bu yaptığı sadece görevi ihmal midir? Burada gerçeği saklamaya dönük bir çaba var. Antep'teki IŞİD örgütlenmesi deşifre edilmeden 10 Ekim ve diğer katliamlar aydınlatılamaz."
'SANIKLARIN EŞLERİ TANIKLIK ETMELİ'
Avukat Eylem Sarıoğlu yaptığı konuşmasında sanıkların eşlerinin de tanıklık yapmasını talep etti. Tanıklığın mahkeme heyeti önünde olmasının zorunlu olduğunu belirten Sarıoğlu, "Tanıklık kurumu maddi gerçeğe ulaşmanın temel kurumudur. İşlenen fiillerin işleniş biçimleri bakımından mahkeme huzurunda ifade vermesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
IŞİD sanıklarının eş ve yakınlarının tanık olarak dinlenmesini talep eden Sarıoğlu, "Örgüt üyelerinin eşlerinin veya yakınlarının da ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Özellikle sanık Esin Durgun ile Sema Karaoğlu arasında geçen diyaloglar önemli. Bunlar aile olarak da görüşüyor ve örgüt işlerinden haberdarlar" diye konuştu.
10 Ekim katliamının 5'inci duruşmasının ilk günü tamamlandı. Müşteki avukatları ilk gün mahkeme heyetinin geçtiğimiz celselerde reddettiği taleplerini tekrarladı. Duruşmaya, yarın sabah 10.00'da Ankara Adliyesi'nde devam edilecek.
Duruşma sonrası açıklama yapan avukat İlke Işık, "Yarın mahkeme ya emniyet mensuplarını da davaya dahil edecek ya da eldeki sanıklarla devam edecek" dedi.