Sözcü'ye 'terör örgütü' suçlamasıyla iddianame
İstanbul Başsavcılığı Sözcü'nün sahibi Burak Akbay'ın 'silahlı terör örgütünü yönetme' ve 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Savcılık, 3 gazete çalışanı için de 'örgüte bilerek isteyerek yardım etme' suçundan dava açılmasını talep etti.
DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sözcü gazetesine yönelik başlattığı soruşturmayı tamamladı. Savcılık, hakkında yakalama emri bulunan gazetenin sahibi Burak Akbay'ın da aralarında bulunduğu 4 gazete çalışanı hakkında iddianame hazırladı.
İddianamede, Akbay'ın 'silahlı terör örgütünü yönetme' ve 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından cezalandırılması istendi. İddianamede "Örgütün son derece sınırlı kişi-kişilerin bileceği bir gizlilik içerisinde ve ileride kullanılma ihtimaline binaen şüpheli Burak Akbay aracılığıyla Sözcü Gazetesi'ni kurdurduğu" iddiasına yer verildi.
15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te olduğu yönündeki haber de iddianameye girdi. İddianamede "söz konusu haberin darbe girişimini kolaylaştırmaya yönelik lojistik destek kapsamında yapıldığı" öne sürüldü.
AKBAY'IN BANKA HESAPLARI VE PARA HAREKETLERİ
MASAK raporlarına yer verilen iddianamede, gazetenin sahibi Burak Akbay'ın banka hesaplarına ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken Akbay'ın gazetecilik faaliyeti dışında gelirinin olmaması halinde söz konusu parasal durumun FETÖ/PDY kapsamında gelip gelmediğinin savunması alınmadığından, bu yönden bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi.
İddianamedeki bilirkişi raporunda, FETÖ / PDY'nin kapatılan yayın organı olduğu belirtilen Zaman gazetesi ile Sözcü gazetesinin benzer mizanpaj ve aynı dil ile eş zamanlı haber yaptığı, kişilik hakkı ihlali olarak düşünülebilen tapelere birlikte yer verdikleri, FETÖ / PDY yayın organlarında ve FETÖ / PDY'ye bağlı olduğu düşünülen sosyal medya hesaplarındaki donelerle birebir örtüşme ve ciddi bir benzeşme içinde olduğu ileri sürüldü.
'FUAT AVNİ'NİN PAYLAŞIMLARI YAYGINLAŞTIRILDI'
İddianamede, FETÖ / PDY'nin sosyal medyadaki ayağı olduğu belirtilen Fuat Avni paylaşımlarının, Sözcü gazetesi twitter hesabı üzerinden yaygınlaştırıldığı, internet sitesi üzerinden haberleştirildiği de öne sürüldü. Sözcü gazetesi'nin 17-25 Aralık ve sonrasında yapılan haberlere ve söz konusu gazetenin twitter paylaşımlarına da iddianamede ayrıntılı yer verildi. İddianamede ayrıca Hüseyin Gülerce, Cem Küçük ve Fehmi Koru gibi gazetecilerin ise tanık ifadeleri yer aldı.
Savcı iddianamede gazetede örgütün düşünce yapısını benimsemeyen, karşısında olan yazar kadrosuna imkan tanındığı görüşüne de yer verdi. İddianamede "FETÖ / PDY'nin silahlı terör örgütü olduğunun anlaşılmasından sonra ve günümüze kadar ilerleyen süreçte gazetenin örgüt amaçları ve stratejisi - yöntemi çerçevesinde faaliyete giriştiği ve buna yönelik eylemlerde bulunduğu" iddia edildi.
Sözcü gazetesinin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ciddi bir şekilde etkileyen, hukuka aykırı yöntemler kullanılarak elde edilen kurgulanmış delillerle yayın yaparak algı operasyonu oluşturduğu" öne sürülen iddianamede, gazetenin örgüt emelleri doğrultusunda faaliyet gösterdiği iddia edildi.
'FARKLI GÖRÜNÜM VE İMAJ VERMEK İÇİN'
Burak Akbay'ın FETÖ / PDY'nin amaçları, bilgi ve talimatları doğrultusunda Sözcü gazetesini faaliyete geçirdiği öne sürülen iddianamede, "Örgütün özelliği gereği farklı görünüm ve kamuoyuna bu şekilde imaj vermek için gerçekte örgüte karşı olduğu bilinen, çalışan - yazarların bir kısmını uygulamadaki imkan ve usüller çerçevesinde gazeteye aldığı, görev verdiği, gazetenin faaliyetleri itibariyle genel - gündelik konularda daha çok FETÖ / PDY'nin de eleştirildiği" iddiasına yer verildi.
'ERDOĞAN'IN YERİNİ ANİDEN HABER YAPTILAR' İDDİASI
Burak Akbay'ın örgütün birden fazla propagandasını yaptığı öne sürülen iddianamede gazetenin İzmir muhabiri Gökmen Ulu ile geçtiğimiz hafta tahliye edilen İnternet Sorumlu Haber Müdürü Mediha Olgun içinse şu ifadelere yer verildi: FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen darbe girişimi ile bağlantılı olarak henüz darbe girişimi kapsamında darbecilerin kışlalarından çıkmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunduğu yeri ani olarak haber yapmışlardır."
İddianamede, söz konusu haberin darbe girişimini kolaylaştırmaya yönelik lojistik destek kapsamında yapıldığı öne sürülerek bu amaçla Sözcü gazetesinde "Sözcü Erdoğan'ı buldu" haberinin yapıldığı an itibariyle Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu coğrafi yerin ayrıntılı mevki - konumunun kamuoyunca bilinmediği halde söz konusu haberle birlikte kamuoyuyla paylaşıldığı kaydedildi.
GİZLİ TANIK İFADELERİNE VURGU
İddianamede, Ankara'daki Kara Havacılık Okulu Komutanlığı'na ilişkin düzenlenen iddianamedeki tanığın, darbecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerini tespit etme gayretleri, yerini tespit edememe halinde ise Amerikalılardan yardım isteneceği, yine gizli tanığın, FETÖ'nün medya yapılanması sorumlularından Hidayet Karaca'nın aşama itibariyle Cumhuriyet gazetesi ve Sözcü gazetesine sızılması / ele geçirilmesi yönündeki beyanı birlikte ele alınarak değerlendirme yapıldığı anlatıldı. (İSTANBUL/DHA)