Avukat Eyüboğlu: Tek tek davalarla akademisyenlerin yalnız kalmaları amaçlanıyor

Barış bildirisini imzalayan bazı akademisyenler hakkında iddianame hazırlandı. Avukat Oya Meriç Eyüboğlu, dosya savcısı ile görüştü. Akademisyenler hakkında ayrı ayrı davalar açılacağını söyleyen Eyüboğlu, "Tek tek davalar açılıp yalnızlaştırılarak koridorlarda yalnız kalmaları amaçlanıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış İçin Akademisyenler'in imzaladığı "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi hakkında hazırlanan iddianameyle ilgili olarak avukat Oya Meriç Eyüboğlu, dosya savcısı ile görüştü.

Akademisyenler hakkında ayrı ayrı iddianame hazırlandığı, savcının sürecin hızlandırılması gerekçesiyle bu yola başvurduğunu söylediğini aktarıldı. Akademisyenlerin ortak tutum almasının engellenmesi için ayrı ayrı iddianame hazırlandığı izlenimi edinildiği de kaydedildi. Yazılı açıklamada, "Dosyaları tek tek açarak, hepimizi adliye koridorlarında yalnız, desteksiz bırakmak ve duruşma salonundaki moral üstünlüğümüzü ortadan kaldırmak istiyorlar" denildi.

Dosyaların ayrı olmasına karşın, suçlamanın ortak olması nedeniyle davaların birleştirilmesinin talep edilebileceği vurgulandı. Bazı akademisyenler hakkında henüz işlem yapılmadığı, dosyaların akademisyenleri görev yaptığı üniversitelere göre sıralandığı aktarıldı. İstanbul dışındaki imzacılar hakkındaki davaların da İstanbul'da açılacağı belirtildi.

Oya Meriç Eyüboğlu

'DİĞER İMZACILARA DA DAVA AÇILACAK'

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz avukat Oya Meriç Eyüboğlu, ilk davanın 22 Nisan 2016'da "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla başladığını hatırlattı. Eyüboğlu, "Mahkeme, dosyanın Sulh Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi üzerinden yargılama devam edebileceği değerlendirmesi yaptı. Bu nedenle de Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Çünkü kural olarak Adalet Bakanlığı'nın 301'inci maddeden yargılama yapılmadan önce onay vermesi gerekiyor. Hala 301'inci madde üzerinden yargılama devam edecek" dedi.

"Terör örgütü propagandası" iddiasıyla hazırlanan iddianamenin dün tebliğ edildiğini söyleyen Eyüboğlu, "İlkinden farklı olarak tek tek dava açılıyor. Şu an için İstanbul Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi imzacılarına dava açılmış görünüyor ama diğer imzacılara da açılacak bunu da öğrendik" diye konuştu.

Barış İçin Akademisyenler iddianamesi: Profesyonel dokunuşlarla imza topladılarBarış İçin Akademisyenler iddianamesi: Profesyonel dokunuşlarla imza topladılar

'AYNI FİLMİN DEVAMINI İZLİYORUZ'

Ayrı ayrı davalar açılmasını Eyüboğlu, şöyle değerlendiriyor:

"Barış akademisyenlerinin şimdiye kadar ki barış duruşundaki kararlılıkları ve dayanışmaları örselenmek isteniyor. Böylece tek tek davalar açılıp yalnızlaştırılarak koridorlarda yalnız kalmaları amaçlanıyor. Bir diğer amaç da, Özgür Gündem gazetesi eş yayın yönetmenlerine yönelik davalarında gördük, yargılama süreçleri hızlandırılacak."

Dava açılan imza metninde barış çağrısı yapıldığını belirten avukat Eyüboğlu, "terör örgütü propagandası" suçlamasının Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları (AİHM) içtihatlarına aykırı olduğunu söyledi. "Şu an kötü bir iddianameyle karşı karşıyayız" diyen Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"En nihayetinde hak ihlalleriyle ilgili acil barış çağrısı yapan bu metin enine boyuna imzacıların düşüncelerini dile getirdiği bir metin. Bu metnin terör örgütü propagandası yaptığını söylemek şu ana kadar ki Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarını aykırı. Sürecin, hukuki değil politik saiklerle döşendiği ilk günden beri bildiğimiz bir şeydi. Şimdi yine aynı filmin devamını izliyoruz."