Artvin Başsavcılığı’ndan, Cerattepe yaralısının şikâyetine ret

Cerattepe’de maden faaliyetine karşı yapılan 2016 yılının başındaki eylemlerde ağır yaralanan Zeyno Bayramoğlu’nun dönemin mülki ve idari amirleri hakkında bulunduğu şikâyete Savcılık’tan yanıt geldi. Artvin Başsavcılığı, “İşlem yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetine karşı çıkan, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu gruba 21 Şubat 2016’da polisin plastik mermili biber gazlı müdahalesi sırasında 8 metrelik istinat duvarından düşerek iki ayağı kırılan Zeyno Bayramoğlu, bugüne kadar 5 ameliyat oldu, halen koltuk değneğiyle yürüyor, ayaklarında tedavi edilemez hasar kaldı.

Bayramoğlu yaralı olarak kaldırıldığı hastanede, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile dönemin Artvin Valisi, İl Emniyet ve Jandarma yetkilileri hakkında şikâyetçi olmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında hiçbir yanıt alamadı. Bayramoğlu, avukatı aracılığıyla 6 Eylül’de aynı isimlerden bir kez daha şikâyetçi oldu. Bu kez Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan jet hızıyla yanıt geldi. Başsavcı, “işlem yapılmasına yer olmadığına dair” karar verdi.

'NEYİ ARAŞTIRDINIZ DA KARAR VERDİNİZ?'

"İşlem yapılmasına yer olmadığına dair karar"

Zeyno Bayramoğlu’nun avukatı Nuray Özdoğan kararı şu sözlerle değerlendirdi, “Son dönemde, özellikle OHAL’le birlikte -sıfatı ne olursa olsun- kamu görevlileri hakkındaki her şikâyette otomatik olarak ‘soruşturmaya, kovuşturmaya hatta işlem yapılmasına yer olmadığı’ kararlarını görüyoruz. Biz bunu Ankara’dan 6 Eylül’de gönderdik, 22’sinde karar yazmış Savcı. Bu kadar kısa sürede neyi araştırdınız, incelediniz de karar verdiniz? Olaya dair MOBESE kayıtları incelensin istedik, dönemin Valisinin, İçişleri Bakanının açıklamalarını ekledik. Dolayısıyla bunları inceleyip karar vermesi lazım ama hiçbir şekilde delil toplama gereği duymuyor.”

'DOSYAYI KAPATMAYA DÖNÜK KARAR'

Kararda, Zeyno Bayramoğlu tarafından şikâyet edilen Emniyet ve Jandarma yetkilileri ile ilgili şu ifadeye yer verildi, “üzerlerine atılı eylemlerin, yürüttükleri kamu görevinden kaynaklandığı”… Dönemin Valisi’ni soruşturacak olanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu hatırlatan kararda, dönemin İçişleri Bakanının da şu an bakan olmamasına rağmen, Bakanlar Kurulu üyeleri gibi sadece Meclis soruşturma önergesiyle soruşturulabileceği belirtiliyor.

Avukat Nuray Özdoğan, “Peki vatandaş Meclis’ten mi soruşturma talep edecek? Nereye başvuracak?” diye sordu ve “Görevi suistimal, ifade ve toplantı özgürlüğünün ihlali, kötü muamele ve eziyetten soruşturma yapma yetkisi varken tam tersine karar veriyor, Çok özensiz bir işlem ve hızlıca dosyayı kapatmaya dönük karar ” dedi.