10 Ekim Katliamı'nda yaralanan Sumru Koç: 16 yaşımdayken bunu yaşatmaya hakkınız yoktu

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılar ikinci yıl anmasında bir araya geldi. Katliama 16 yaşında tanık olan ve yaralı olarak kurtulan Sumru Koç anmadaki konuşmasında, "Daha 16 yaşımdayken bunu yaşatmaya hakkınız yoktu. Ölümü tatmak için çok küçüktüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara'da 10 Ekim 2015'te, "Emek, Barış ve Demokrasi" mitingine düzenlenen saldırının üzerinden iki yıl geçti. IŞİD'in üstlendiği katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki anma etkinliğinde bir araya geldi. Katliamda yitirilenler için şiirlerin, türkülerin okunduğu gecede hukuki süreçte ortak mücadele ve destek çağrısı yapıldı.

'BARIŞ ŞİARIYLA GİTMİŞLERDİ'

Katliamda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan anma etkinliği katliama tanık olanların konuşmalarla devam etti. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, açılış konuşmasını yaptığı törende şunları söyledi:

"Biz bu iki yılda kaybettiğimiz canlarımızı özlemekten ve ecelsiz ölümlerinin karşısında bu sistemle mücadele etmekten başka hiçbir şey yapmadığımızı görüyoruz. Kadınlarımız, çocuklarımız, yaşlılarımız ve gençlerimizle bu sürecin neferleri haline geldik. O gün oraya gidenler barış şiarıyla gitmişlerdi. Sonraki süreçlerde ne kadar barışa ihtiyacımız olduğunu biliyoruz."

Zöhre Tedik

'UMUT EN POLİTİK DUYGUDUR'

10 Ekim'in ikinci yıl dönümünde bir araya gelen aileler katliam günü yaşadıklarını ve yitirdikleri yakınlarına olan özlemlerini aktardı. Salondakilerin duygusal anlar yaşadığı gecede konuşan Korkmaz Tedik'in annesi Zöhre Tedik, "Korkmaz beni alana çağırırken 'Anne sen insanların ölmesini istiyor musun da bu eyleme gelmiyorsun' dedi. 'Hepimiz bu barış gelene kadar alanda olacağız' dedi. Bu savaşı durdurmak için bu salondaki arkadaşları gücümüzü birleştirmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Katliamın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hastanede tedavisi süren Cihan Andıç'ın babası Ahmet Andıç da anma etkinliğindeydi. Oğlunun iyileşeceğine olan umudunu kaybetmediklerini söyleyen Ahmet Andıç şöyle devam etti: "Sizlere Cihan'ın selamını getirdim. Cihan'ı ayağa kaldırıp gideceğimiz aşamada ameliyat başarısız oldu ama umut en politik duygudur. Cihan'ı ayağa kaldırıp toplumsal yaşama katmaya devam edeceğiz. "

Sumru Koç

'GAZETE DAĞITIYORDUM, BARIŞ İSTİYORDUM'

Katliamın tanıklarından 18 yaşındaki Sumru Koç gözyaşları içinde konuşmasına başladı. Yaralı olarak kurtulduğu saldırı sonrası en büyük desteği dernek başkanı Mehtap Sakinci Coşgun'dan gördüğünü söyleyen Koç, "Katliam günü alanda gazete dağıtıyordum, barış istiyordum. Daha 16 yaşımdayken bunu yaşatmaya hakkınız yoktu. Ölümü tatmak için çok küçüktüm. Yakınlarını kaybedenler var burada çok güçlü gözüküyorsunuz. İnancımızı kaybetmeyelim."dedi.

Katliam sırasında bacağından yaralanan Gökhan Yaralı ise "Bu coğrafyaya barış gelecekse o alandan gelecekti. Bu inanç ve heyecanla alana geldik ve öldürüldük. Yalnız öldürülmemiz alanda kalmadı. Egemen devlet anlayışı insanları öldürmeye öldürmediyse tedavi etmemeye devam etti" diye konuştu.

10 Ekim katliamının gerçekleştiği Ankara Garı önünde yarın saat 10.04'de anma yapılacak. Anma etkinliğine de katılan KESK, DİSK, TTB, TMMOB'un da destek verdiği Gar önündeki buluşma için yarın saat 09.00'dan itibaren Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu önünde toplanılacak.

10 Ekim'de hayatını kaybedenler, şiir ve türküler eşliğinde anıldı.