İstinaf mahkemesi Enis Berberoğlu kararını bozdu

MİT TIR'ları davasında 25 yıla mahkûm edilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı, istinaf mahkemesi bozdu. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, İstanbul Bölge Adliye 2. Ceza Dairesi'nin kararı bozduğunu, ancak tahliye kararı vermediğini söyledi. Berberoğlu bu gelişmenin ardından yeniden yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstinaf Mahkemesi İstanbul Bölge Adliye 2. Ceza Dairesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki yerel mahkeme kararını bozdu. Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, tahliye kararı çıkmadığını, tutukluluğun devamına itiraz ettiklerini açıkladı.

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanan Enis Berberoğlu'nun avukatları aracılığıyla yaptığı istinaf başvurusunu yerinde buldu. 2. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulmasına karar verdi.

'CAN DÜNDAR DAVASININ KARAR BEKLENMELİ'

Berberoğlu tutuklu olarak yeniden yargılanacak. Kararda,  "Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla ifşa öncesinde temin etme" suçu yönünden değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İstinaf Mahkemesi, Can Dündar'ın aynı suç kapsamında aldığı cezanın Yargıtay aşamasında olduğunu belirterek, Yargıtay kararının beklenmeden hüküm kurulması da bozma gerekçeleri arasında yer aldı. Görüntülerin Aydınlık gazetesinde haber yapıldığını, bu konudaki soruşturmanın sürdüğü ve dosyanın incelenmediği kaydedilen kararda, bu soruşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiği belirtildi.

'EYLEMİN HANGİ GEREKÇE İLE CASUSLUK SUÇLAMASININ UNSURU OLDUĞU GÖSTERİLMEDİ'

Kararda, yerel mahkemenin kararında Berberoğlu'nun hangi eyleminin casusluk suçlamasına gerekçe yapıldığının belli olmadığı ifade edildi. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Gerekçeli kararda, sanık Kadri Enis Berberoğlu'nun görüntüleri vermesindeki amacın, 'Can Dündar tarafından gazetesinde yayınlayarak, MİT TIR'ları olayının ifşası ile hazır ortam da müsait iken Cumhurbaşkanı ve Ak Parti hükümeti yöneticilerinin teröre destek veren, terörü finanse eden iddiaları ile ulusal ve uluslararası boyutta yargılanmaları sağlanarak ortadan kaldırılmalarının hedeflendiği. Sanık Kadri Enis Berberoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti hükümetine zarar vermek için siyasal amaçla hareket ettiği, hukuki ve cezai sorumluluklarının doğması, yeniden iktidar olmalarının önüne geçmek için devlet sırrı olan görüntüleri yayınlaması, ifşa etmesi amacıyla diğer sanık Can Dündar'a vermekten çekinmediği, sanıkların iştirak iradesi içinde birlikte hareket ettikleri 'şeklindeki ifadelerle', 'en iyi ihtimalle' denilmek suretiyle suçun unsurları yönünden net bir belirleme yapılmadığı gibi siyasi partinin yurt içindeki seçimleri kazanmasını engellemeye yönelik eylemin hangi gerekçelerle casusluk suçunun unsuru olduğunun gösterilmediği, bu nedenle hangi eylemin suçun unsuru olarak kabul edilerek sanığın sorumluluğuna esas alındığının belirsiz bırakılarak gerekçelendirilmediği..."

Berberoğlu'nun kaçma şüphesi bulunduğu öne sürülen kararda, "...atılı suçtaki kanunda öngörülen ceza miktarı ile yerel mahkemece sanığa verilen ceza miktarına göre kaçma şüphesinin görülmesi, mevcut delil durumu, tutuklulukta kaldığı süre karşılığında adli kontrol hükümlerinin yeterli olmayacağı değerlendirilerek tutukluluk halinin devamına" karar verildi.

Enis Berberoğlu'nun dosyası yeniden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

'DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'

Karara ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Berberoğlu ile ilgili verilen mahkumiyet ve tutuklama kararları hukuka aykırıydı. Başından beri bunu söylüyorduk. İstinaf Mahkemesi'nin kararı haklılığımızı ortaya koydu. Derhal tahliye kararının da verilmesini bekliyoruz” dedi.

Tezcan, açıklamasında şunları kaydetti; “Berberoğlu ile ilgili verilen mahkumiyet ve tutuklama kararları hukuka aykırıydı. Başından beri bunu söylüyorduk. İstinaf Mahkemesinin kararı, haklılığımızı ortaya koydu. Yerel mahkemeye adeta ders niteliğinde bir karar verdi. Ancak, tahliye kararı vermemiş olması bir eksikliktir. Kararın hukuka aykırı olduğu açıkça tespit edildikten sonra tutukluluk halinin devam etmesi yeni ve daha bir büyük bir mağduriyete neden olur. Bu nedenle derhal tahliye kararının da verilmesini bekliyoruz.”

Kararı CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Twitter hesabından duyurdu.