Bakanlık: İmara açma yok, sur ihya edilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Topkapı Sarayı'nın çevresinde denetimli inşaat izni verileceğine dair haber için 'gerçek dışı' dedi. Açıklamada, alanın imara açıklamayacağı, 'Sur-u Sultani'nin yeniden ihya edildiği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Topkapı Sarayı'nın eteklerinde yer alan Hasbahçe'nin denetimli inşaata açılacağı yönündeki haber konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Bakanlık haberi 'gerçek dışı' diye niteleyip "Bakanlığımız, Sur-u Sultani'nin yeniden ihyasına ilişkin çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Söz konusu haberin Tarihi Yarımada'nın yapılaşmaya ve imara açılmak istendiği algısını oluşturarak kamuoyunu yanıltmayı hedeflediği açıktır. Bütünüyle spekülasyondan ibaret bu haberin aksine Bakanlığımız, Sur-u Sultani'nin yeniden ihyasına ilişkin çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Ahırkapı Feneri ile Sepetçiler Kasrı arasındaki alanın imara açılması ya da burada yeni yapılaşmaya izin verilmesi söz konusu değildir. Bilinmelidir ki bir dünya mirası olan Topkapı Sarayı'na ve çevresindeki tarihi dokuya zarar verilmesine asla müsaade edilmeyecektir. Bu maksatlı haberi ve yapılan açıklamaları kamuoyunun takdirine sunuyoruz."

Söz konusu alanın statüsünün 1'inci derece sit alanından 3'üncü derece sit alanına düşürülmesini talep eden AK Partili Fatih Belediyesi'nin Başkanı Mustafa Demir ise haber hakkında "Bizim anıtlar kuruluna önerdiğimiz yer surların arasındaki dar alan. Ve bu alan gördüğünüz gibi metruk bir alan. Bizim açımızdan dünyanın en güzel yeri ama güvenlik açısından da sıkıntılı bir alan” diye konuşmuştu. (Haber Merkezi)