Soma davasında tahliye gerilimi
Soma davasında değişen mahkeme heyeti, Mehmet Ali Günayçelik için tahliye kararı verdi. Tahliye kararının ardından arbede yaşandı.
DUVAR - Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili 6'sı tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada yeni mahkeme heyeti, vardiya amiri Mehmet Ali Günayçelik'i tahliye etti. 5 sanığın tutukluluk haline devam kararı verildi. Tahliye kararının ardından madenci yakınlar mahkeme heyetine tepki gösterdi. Polis aileleri salondan çıkarırken, baygınlık geçirenler oldu.
Soma'da, 13 Mayıs 2014 günü 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu, 51 kişinin yargılandığı davaya devam edildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar, bilirkişi raporunu eleştirerek yeni bir rapor istedi.
Sanıkların konuşmasından sonra, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin söz aldı. Çekin, bilirkişi raporlarında tüm şirket sorumlularının kusurlu bulunduğunu söyledi.
İddianamenin de bu doğrultuda hazırlandığını belirten Kadir Çekin, "Şüphelilere kusur bulmak için kendilerini delil bulmada zorunlu hissettiler. Dinamit atışlarından sonra yaşanan ani karbonmonoksit gazı yükselmelerini yangın olarak kabul ettiler. Sürekli yangın varmış gibi kabul ettiler. Bilirkişi raporuna göre ocağın çalışmadığı tatil günlerinde yangın yok, ama çalışma günlerinde yangın var. Bu şekilde rapor hazırlandı" ifadelerini kullandı.
MADENCİ ANNESİ: BENİM YERİMDE OLSAN SEN NASIL SABREDERSİN
Bu sırada ölen madencilerin annesinden Elmas Kaya, avukata yönelik eleştirilerde bulundu. Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu'nun, salon dışına çıkartılmasını istediği Elmas Kaya, "Benim yerimde sen olsan nasıl sabredersin? Annene sor, 'Anne ben ölseydim, sen ne tepki gösterirdin.' Sor bakayım sana ne diyecek" sözleriyle tepki gösterdi.
SANIK AVUKATI: MANİSA SAVCILIĞININ SORUŞTURMASI BEKLENSİN
Can Gürkan'ın avukatlarından Abdurrahman Gök ise, eşi ve kızının "Soma'yı yaktı suçlamasında bulunduktan sonra ölü bulunan" Şaban Yılmaz dosyasının tekrar açılmasını, MİT ve emniyetten ellerinde bulunan bilgilerin istenmesini talep etti. Bir milletvekilinin ve kapanan bir gazetenin yazarının da köşesinden Soma'daki kömür olayını gündeme getirmesinin ardından facianın yaşandığını ileri süren Gök, sabotaj ihtimali ile ilgili Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasının sonucunun beklenmesini istedi.
Gök ayrıca, "FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklanan eski Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız'ın da baktığı dosyaların incelenmesini de talep etti. Duruşmadaki diğer sanıkların avukatları da yeni bir bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.
Avukatların konuşmalarını tamamlamasından sonra salonda oturanlar arasında bulunan ölen işçilerden Mahmut Akbulut'un babası Şerafettin Akbulut, adil bir yargılama istediklerini, mahkeme başkanının bu yönde karar vermesini istedi.
VARDİYE AMİRİ TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, talepleri aldıktan sonra ara kararı açıkladı. Soruşturmanın başından beri tutuklu olan vardiya amiri ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden mühendisi Ertan Ersoy'un tutukluluk halinin devamına karar verildi. 9 Ocak 2018 tarihine ertelenen duruşmada, yeni bilirkişi taleplerini reddedildi.
Ara kararlar okunduğu sırada ise Can Gürkan, kısa süreli baygınlık geçirdi. Mahkemenin tahliye kararı vermesi duruşma salonunu gerginlik yaşandı. Madenci aileleri hem sanıklara, hem de mahkeme heyetine tepki gösterdi. Polis aileleri, salondan çıkardı. Bu sırada bazı madenci yakınları da baygınlık geçirdi.
AVUKAT KOZAĞAÇLI: BAŞSAVCILIĞIN YENİ SORUŞTURMA AÇMASI KANUNSUZDUR
Duruşmadan sonra açıklama yapan avukat Selçuk Kozağaçlı da, mahkeme heyetinin değişmesine tepki gösterip, "Bu dava tahliyeler, ailelerin içini acıtmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Ancak Mehmet Ali Günay Çelik de gereken cezayı alacaktır. Bunun yanında bu yargılama devam ettiği sırada Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeni bir soruşturma açması kanunsuzdur, arkadan dolanmadır, suçtur. Adalet Bakanına soruyoruz, bu var olan yargılamayı sürüncemede bırakmaktadır" dedi. (MANİSA/DHA)