30 haftadır eylem yapan Zeynep Yerli: Bazen iyi ki ihraç olmuşum diyorum

Ankara Deftarlığı'nda çalışan Zeynep Yerli, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edildi. İhracının ardından psikolojik tedavi gördüğünü ve üç ay evden çıkamadığını söyleyen Yerli "Benim gibi bir insan çıktıysa sokağa herkes çıkabilmeli. Evde durduğunda işini geri vermiyorlar sana" diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Deftarlığı Muhasebe Müdürlüğü'nde çalışan 26 yıllık memur Zeynep Yerli, 22 Kasım'da yayımlanan 677 sayılı KHK ile ihraç edildi. İhracının ardından psikolojik tedavi gören Yerli üç ay evden çıkmadı. Aynı kurumda çalışan ve ihraç edilen Cemal Yıldırım'ın iş yeri önünde başlattığı eyleme 7'nci haftadan itibaren katılan Yerli, 30 haftadır her çarşamba eylem yapıyor.

'8.00 MESAİSİNE 7.00'DE GELENLERDENDİM'

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası üyesi olan Zeynep Yerli daha önce çalıştığı kurumlarda hiçbir soruşturma süreci yaşamadı. 2013 yılında 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımların ardından BİMER'e yapılan şikayet ile yargılandığını ve para cezası aldığını söyleyen Yerli, "Güzel yerlerde çalıştım ve sorumluluk alan birisiydim. Sekiz mesaisine yedide gelenlerdendim. İhraç olduğumu da sabah yedi buçukta çalıştığım yerde öğrendim" dedi.

İhracının ardından psikolojik tedavi aldığını ve ilaç kullanmaya hâlâ devam ettiğini aktaran Yerli, "İhraç edildiğimde KHK ile kapatılan kurum ya da kuruluşlar arasında hazineye gelir sağlayanları kaydediyordum. İhraç olanların kişisel borçlarını işliyordum. 15 Temmuzdan sonra hafta sonları da dahil bu görev için çalıştım" dedi.

'BİZ KELİMESİ BENİ HAREKETE GEÇİRDİ'

Kendisi ile birlikte aynı kurumda çalışan ve ihraç edilen Cemal Yıldırım'ın iş yeri önünde yaptığı oturma eylemine yedinci haftadan itibaren katılan Zeynep Yerli, eyleminde 30 haftayı geride bıraktı. Eylem kültürünün olmadığını ve nasıl eylem yapılacağını ilk başlarda bilmediğini söyleyen Yerli şöyle konuştu:

"Şubat ayında Yüksel Caddesi'nde eylem yapanlar vardı. Acun Karadağ, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile tanıştım. Onların 'bizler' vurgusu vardı. Bu kelime beni çok etkiledi. Olayın sıcaklığı ile ilk olarak ‘niye ben’ diye sorguluyorsun. 'Biz' kelimesi beni harekete geçirdi. Hiçbir şekilde hukuk yolu olmadığını zamanla gördüm. Sokağa çıkmayı öğrendim. İyi ki de sokağa çıkmışım. Şimdi çok daha güçlüyüm, sağlamım. KHK ile farklı bir insan olduğumun zamanla farkına vardım."

'İLK KEZ GÖZALTINA ALINACAKTIM'

Ankara Valiliği yanında bulunan Ankara Deftarlığı'nın önünde eylemini sürdüren Zeynep Yerli, OHAL Komisyonu'na başvurduğunu fakat umudunun olmadığını söyledi. Geçtiğimiz hafta yaptıkları eylemin polis tarafından Ankara Valiliği'nde yapılacak toplantı gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıldığını aktaran yerli şunları aktardı:

"Eylemimizi sonlandırmazsak gözaltına alınacağımızı söylediler. Kabahatlerden ceza keseceklerini biliyorduk 'buyurun gözaltına alın' dedik. Yere tükürene de fuhuş yapana da hakkını arayana da aynı cezayı kesiyorlar. Değişen ne? Korkudan kalbim patlayacak gibiydi. İlk kez gözaltına alınacaktım. Israrlı duruşumuz kazandı ve gözaltına almadılar."

'EVDE DURDUĞUNDA İŞİNİ GERİ VERMİYORLAR'

İki kızının olduğunu ve bu süreçten en çok onların etkilendiğini söyleyen Yerli, "Bizler gibi haksız yere ihraç edilmiş olanların çocukları asıl mağdur olanlar" dedi. Eşinin esnaf olduğunu ve 26 yıldır çalışmanın ardından birisinden para almanın ağır olduğunu söyleyen Yerli şöyle devam etti:

"Karı koca ihraç olanların sessiz olmasını hâlâ anlayamıyorum. Benim gibi bir insan çıktıysa sokağa herkes çıkabilmeli. Sese ses olmak gerekiyor. Evde durduğunda işini geri vermiyorlar sana. Bu süreçte çok güzel insanlarla tanıştım. Bazen iyi ki ihraç olmuşum diyorum. Bu güzel insanlarla tanışma şansım olmayacaktı ve belki de uzaktan seyredecektim. 'Eylem nedir, hakkını nasıl ararsın' bunları sokakta öğrendim. "