Kılıçdaroğlu kadın muhtarlarla görüştü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kadın muhtarlarla buluştu. Kılıçdaroğlu, "Muhtarlara özgü bağımsız bir kanun yok. Muhtarlıklarla ilgili özel bir kanun çıkartmak parlamentonun görevi. Yasal düzenleme ile muhtarın bulunduğu mahalle ile ilgili belediye meclisinde bir sorun görüşülecekse o mahallenin muhtarı o kararın alınmasında söz ve karar sahibi olmalıdır" dedi.
DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadın muhtarlarla kahvaltıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Muhtarlara özgü bağımsız bir kanun yok. Muhtarlıklarla ilgili özel bir kanun çıkartmak parlamentonun görevi" dedi.
'DEMOKRASİNİN EN TEMİZ TECELLİ ETTİĞİ SEÇİMLERDİR MUHTARLIK'
Kılıçdaroğlu, muhtarların sorunlarına değindikten sonra siyaset kurumunun muhtarlara gerekli önemi vermediğini söyledi. "Kadınların siyasette daha fazla yer alması gerekiyor. Kadınlar siyasete damga varmak zorundadır" diyen Kılıçdaroğlu, kadınların sezgi güçlerinin büyük olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Bugün ülkenin içinde bulunduğu durumdan benim duyduğum kaygıdan çok daha fazlasını bu ülkenin kadınları duyuyor. Bu endişeleri bir şekli ile toplumun her kesimi ile paylaşmak zorunda. Siz demokrasinin güçlenmesi açısından Anadolu’nun değişik yerlerinde demokrasiyi getiren bireylersiniz. Muhtar olmak kolay değil, demokrasinin en saf, en temiz tecelli ettiği seçimler muhtarlık seçimleridir. Muhtarlara gerekli önemi siyaset kurumu veriyor mu? Bende biliyorum vermiyor.
Muhtarların sorunlarını dile getirdikten sonra iktidar da kulak kabartmaya başladı. Muhtar da seçimle geliyor, onun neden sosyal güvenlik primi yatırılmıyor diye ısrarla söyledik. Adım atıldı. Muhtarların oturacak yerleri yok. Eğer bir kişi seçimle geliyorsa onun oturabileceği bir makam olmalıdır. Bu yeri ve makamı sağlamakta devletin görevidir. Bunu yapmak zorundadır. Emlak Vergisi toplanıyor, o vergilerden muhtarlara bir miktar pay ayrılabilir. Mutlaka her belediye bölgesinde muhtarın oturabileceği bir bina olmalı.
Nüfusu yüksek yerlerde belediye tarafından muhtara bir sekreter verilmesi lazım. Muhtarlara özgü bağımsız bir kanun yok. Muhtarlıklarla ilgili özel bir kanun çıkartmak parlamentonun görevi. Yasal düzenleme ile muhtarın bulunduğu mahalle ile ilgili belediye meclisinde bir sorun görüşülecekse o mahallenin muhtarı o kararın alınmasında söz ve karar sahibi olmalıdır. Bir ara dillerde vardı ‘muhtarlıklar gereksiz mi acaba, kapatalım mı?’ diye. Biz bunu en ağır şekilde eleştirdik" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)