Mevlüt Çavuşoğlu: Afrin'deki olay terörle mücadeleye girer

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki çatışmasızlık bölgelerinin "ılımlı muhalefet" ve "Suriye rejimi" arasında olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Afrin'de teröristler var. Afrin'deki olay, terörle mücadeleye girer. Yani bu çatışmasızlık bölgesiyle ilgili bir konu değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ateşkes anlaşması yapmasının değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Detaylarına bakmak lazım. Sınırın öbür tarafında kimin olduğu, bizi de yakından ilgilendirir" dedi. Suriye'deki çatışmasızlık bölgelerinin "ılımlı muhalefet"le Suriye hükümeti arasındaki çatışmaları kapsadığını belirten Çavuşoğlu, "Afrin'de teröristler, PKK/YPG var. Afrin'deki olay, terörle mücadeleye girer. Yani bu çatışmasızlık bölgesiyle ilgili bir konu değildir" diye konuştu.

'HANGİ SONUÇLARI DOĞURACAK GÖRECEĞİZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep Valiliği'ni ziyaret etti. Çavuşoğlu burada, Irak ordusuyla peşmerge arasındaki ateşkes sağlandığı haberlerini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, "Esasen Irak Başbakanı İbadi de her zaman söyledi. 'Bizim amacımız, Irak'taki Kürtler'e savaş açmak değil; merkezi yönetime ait olan bölgeleri ele geçirmek, bir de Türkiye ve İran ile olan sınır kapılarının kontrolünü geri almak'. Esasen merkezi hükümete aittir, bu sınır kapılarının kontrolü. Şimdi hangi sonuçları doğuracak; bunları göreceğiz" dedi.

Anlaşmanın detaylarına bakacaklarının söyleyen Çavuşoğlu, "Bu sınır kapılarının teslimi yapılacak mı, hiçbir çatışma olmadan nasıl olacak; bunları göreceğiz. Çünkü bizi de ilgilendirir. Sınırın öbür tarafında da kimin olduğu, bizi de yakından ilgilendirir. Hem siyaseten hem güvenlik hem de ticaret bakımından bizi de ilgilendirir. Takip edeceğiz" diye konuştu.

'TERÖR ÖRGÜTLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLMELİDİR'

Suriye'de yaşanan çatışmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi İdlib ve diğer 4 bölgede biliyorsunuz ateşkesi tesis ettik. Gerginliği azaltıcı bölgeler, 'çatışmasızlık' olarak adlandırılan İdlib'in yanında bu alanlarda da tesis ettik. Buralarda, esasen rejimle ılımlı muhalefet çatışıyor ve onlar arasındaki çatışmayı durdurarak, siyasi süreci hızlandırmak istedik" dedi.

Çatışmaların durdurulup, müzakerelerin başlaması için bir yıldır çalışma yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bir tarafta savaşırken, diğer taraftan siyasi müzakere olmaz; ama Afrin'de teröristler, PKK/YPG var. Bu teröristler, hem Irak rejimini hem Irak'taki ve İdlib'deki ılımlı muhalefete hem de Türkiye'ye tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla Afrin'deki olay, terörle mücadeleye girer. Yani bu çatışmasızlık bölgesiyle ilgili bir konu değildir. Çatışmasızlık bölgeleri, rejim ile muhalefet arasındadır. DEAŞ ile rejim arasında veya bizler arasında da çatışmasızlık olamaz. Terör örgütleri, etkisiz hale getirilmelidir. Amaç, budur." (GAZİANTEP/DHA)