Sümela'daki 'kaya patlatma' görüntüleri ortaya çıktı

Sümela Manastırı'nın çevresindeki kayaların patlatılma görüntüleri ortaya çıktı. Kayaların patlatıldığına ilişkin haberler çıkınca valilik patlatmanın dinamitle yapılmadığını açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon'un Maçka ilçesinde ziyarete kapatılan Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı ve çevresinde, ziyaretçiler için tehlike oluşturduğu öne sürelen yamaçtaki kaya kütlelerinin 'patlatma yöntemi'yle temizlenmesine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.  Tarihi manastırın yakınındaki kayalıkların patlatılması tepki çekince Trabzon Valisi Yücel Yavuz, "Dinamitle ve herhangi bir patlatma yapılmıyor" açıklamasını yapmıştı.

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan ve yılda 600 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi Sümela Manastırı'nın bulunduğu Karadağ'ın eteklerinde, kaya ve buz kütlelerinin tehlike yaratmaması için başlatıldığı önü sürelen çalışmalar sürüyor.

DAĞCILAR TARAFINDAN YAMAÇTAN DÜŞÜRÜLÜYOR

Manastır ve ziyaretçiler için tehlike oluşturduğu iddia edilen kayalar önce dinamitle patlatılıyor daha sonra da endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekip tarafından yamaçtan düşürülerek temizleniyor. Restorasyon çalışması 3 aşamalı olarak tamamlanacak.

Osman Bektaş: Sümela Manastırı'nı açın!Osman Bektaş: Sümela Manastırı'nı açın!

Bölgede dinamitle patlatma yapıldığı yönünde haberler çıkınca Trabzon Valisi Yücel Yavuz çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu. Çalışmaların profesyonel ekip tarafından yürütüldüğünü belirten Vali Yavuz, açıklamasında, "Dinamitle ve herhangi bir patlatma yapılmıyor" dedi.

Ancak Sümela'da çekilen görüntülerde, patlatma yapıldığı ve çevreye sesle birlikte duman yayıldığı görülüyor. Görüntülerde, Sümela Manastırı üzerindeki kaya kütlelerinin patlatma yöntemi ile parçalanarak, endüstriyel dağcılar tarafından düşürüldüğü görülüyor.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI: PATLATMA YAPILDIĞI ÇOK AÇIK

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, görüntülerde patlatma yapıldığının çok açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Burada kartuşla bir patlatma yapılmış. Jelatin tipi patlayıcı kullanıldığını tahmin ediyorum. 4-12 metre çapında bir kaya bloku patlatılarak indirilmiş. Daha sonra da dağcılar bu alana inerek orayı temizlemişler. Bildiğim kadarıyla bu çalışmalar özel bir ekip tarafından titizlikle yapılıyor. Burada önemli olan yapılan çalışmaların daha fazla kaynak aktarılarak bir an önce bitirilmesi. Sümela Manastırı bölge açısından oldukça önemli bir turizm alanı."

'DÜŞME RİSKİ OLAN PATLATILIP İNDİRİLİYOR'

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube eski Başkanı Jeoloji Mühendisi Semih Peker de Sümela'nın üst kotlarında kaya düşme riski olan yerlerin güvence altına alınmaya çalışıldığını belirtti. Peker, "Yamaçta potansiyel düşme riski olan kayaçlar tespit ediliyor. Sonrasında yapılan çalışmalar ile gerçekten düşme riski olan kayaçlar ile düşme riski olmayan yalnız önlem alınması gereken bloklar tespit ediliyor. Düşme riski olan patlatılıp, indiriliyor. Düşme riski olmayan ama gelecekte sıkıntı yaratacak kaya blokları ise iyileştiriliyor. Bu patlatma düşük derecede yapıldığı için kayada yeni çatlaklar oluşturmuyor."

SÜMELA MANASTIRI

Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü Yüzyıl'a uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından manastırda 2010 yılında ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti. (TRABZON/DHA)