Gökçek'in vedasında 'mobbing yazısı'
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek için hazırlanan veda bülteninde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yer verilmedi. Gökçek bugün istifa edecek.
DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine 'istifa edeceğini' açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek için hazırlanan veda bülteninde 'AK Parti' ve 'Erdoğan'a yer verilmedi. Belediye tarafından hazırlanan bültende, Gökçek'in 23.5 yıllık siyasi hayatı anlatıldı.
Bültenin kapağında “Gökçek, 23.5 yıllık başkanlık görevine veda ediyor” dendi. Arka kapakta ise Gökçek’in, eşiyle çekilmiş bir fotoğrafına yer verilerek, “Başkan Gökçek, 28 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’de olağanüstü toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde istifasını verecek ve Belediye Meclis üyeleri ile 23.5 yıldan bu yana sürdürdüğü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na veda edecek” notu düşüldü. 30 sayfalık bültenin 19 sayfasında Gökçek’e yer verildi.
FOTOĞRAF DA YOK
Gökçek’in çocukluk yılları, askerliği, gazetecilik yıllarına ilişkin fotoğraflar ile başlayan özel yayında, Gökçek’in siyasete doğduğu ilçe Keçiören’e 1984’te belediye başkanı seçilerek başladığı ifade edildi. Bu bölümde Gökçek’in Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş ve Bülent Ecevit’le çekilmiş fotoğrafları yer alırken, Türkeş ve Ecevit ile iyi bir diyalog içinde olduğu vurgulandı.
MOBBİNG NEDİR?
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, bültenin sağlık bölümünde ise “iş hayatının ruh sağlığına etkisi” başlıklı konu işlendi. “Mobbing nedir” ara başlığında ise “Çalışanı iş yapamaz hale getirmek ve sonunda işinden ayrılmak zorunda bırakmak üzere sistematik şekilde uygulanan bir tür psikolojik tacizdir. Mobbing, sektörlere göre değişen oranlarda olsa da tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de oldukça yaygındır. Türk ceza yasalarına göre, işyerinde mobbing, suç olarak kabul edilmiştir. Bir kişinin, yönetici veya meslektaşları tarafından sistematik şekilde zorbalık gördüğü kanıtlandığı zaman, kesin işlem yapılır.” denildi.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle hazırlanan yazıda, “Çalışanların ruh sağlığını bozan etkenler nelerdir?” ara başlığında, “Bunların başında insancıl olmayan, kaba sert, tutarsız, hissettiklerine duyarsız, başarısına ve emeğine takdirsiz, adaletsiz, kişisel duyarlılıklarına ve ihtiyaçlarına kayıtsız yaklaşımlar ve iş yükü, çalışanların ruh sağlığını bozar. Tüm bunların yanında psikolojik taciz olarak bilinen mobbing ise çalışanların işlerini bırakmasına dahi yol açabilir” görüşüne yer verildi.