5 Haziran davasında 8'inci duruşma: Dava eksik soruşturma üzerine kuruldu

HDP'nin 5 Haziran Diyarbakır mitingine saldırı davasında 8'inci duruşma bugün görülecek. Soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerinin kabul edilmediğini söyleyen avukat Özgür Erol'a göre, dava eksik soruşturma üzerine kurulduğu için sağlıklı ilerlemiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP'nin 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi 5 Haziran 2015 tarhinde Diyarbakır'da düzenlediği mitinge yönelik yapılan bombalı saldırının 8'nci duruşması Sincan Batı Adliyesi'nde saat 14.00'de görülecek.

Miting sırasında yapılan saldırıda 5 kişi yaşamını yitirirken 400’ü aşkın kişi de yaralandı. Katliamın planlayıcısı oldukları ve miting alanına bombayı koyduğu iddia edilen sanıklar İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, İlhami Balı, Burhan Gök, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “nitelikli öldürme”, “nitelikli öldürmeye teşebbüs”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçlamasıyla yargılanıyor.

DAVANIN KİLİT İSMİ TAHLİYENİN ARDINDAN DURUŞMAYA KATILMADI

Katliamın kilit isimlerinden Burhan Gök Temmuz ayında yapılan 6'ncı duruşmada müdahil avukatların tüm itirazlarına rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. SEGBİS yöntemiyle 7'nci duruşmada hazır bulunması gereken Gök duruşmaya katılmadı. Gök'ün Belçika'daki IŞİD saldırısını düzenleyen İbrahim el Bakraoui ile birlikte yakalandığını hiçbir kontrol şartı olmadan tahliye edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten müdahil avukatlar sanığın 7'nci duruşmaya katılmamasının ardından itirazlarını bir kez daha mahkeme heyetine iletti.

'DAVA SAĞLIKLI YÜRÜMÜYOR'

Gizlilik kararıyla yürütülen soruşturmanın ardından görülmeye başlanan davada avukatların soruşturmanın genişletilmesine yönelik talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Davanın avukatlarından Özgür Erol'e göre, "Eksik soruşturma üzerine kurulmuş dava olduğu için süreç sağlıklı yürümüyor."

Önceki duruşmalarda taleplerini mahkeme heyetine ilettiklerini belirten Erol, şu bilgileri verdi: "Gizlilik kararıyla soruşturma yürütüldüğü için müdahil ve müşteki avukatların da sürece dahil olması mümkün olmadı. Dava dosyası ortaya çıktı ve gördük ki tüm ayrıntılarıyla inceleme yapılmamış. Yedi duruşma boyunca eksikliklerle uğraştık. Mevcut durum itibariyle yol kat edildiği söylenemez. Bir şekilde dosyanın gerçek kapsamının ortaya çıkması için taleplerimizi yineliyoruz."

'HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI ANKARA'YA GELEMİYOR'

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları duruşmalarına kamuoyunun düşük olmasından şikayetçi. 10 Ekim Katliamı avukatlarının 5 Haziran davasına müdahil olma talebi geçtiğimiz duruşmada mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Özgür Erol'a göre kamuoyu ilgisinin oluşamamasının en önemli nedeni davanın katliamın gerçekleştiği yerde görülmemesi. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının ve yaralıların Ankara'da görülen davaya gelememesinin süreci olumsuz etkilediğini belirten Erol şunları söyledi:

"Bu patlamanın mağdurları, ölenlerin yakınları, yaralılar ve diğer travma sahipleri Diyarbakır ya da çevre illerde yaşıyor. Ankara'da görülen bu davayı yeterince takip edemiyorlar. Bu durum dosyanın kamuoyuna mâlolmasında zayıflık yaratıyor. Birbiriyle bağlantılı Suruç, Ankara katliamları gibi bu davanın da duyarlık gösterilerek takip edilmesi gerekiyor."