Yargıda Cinsiyetçilik Raporu: 24 davanın 14'üne indirim uygulandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 'Yargıda cinsiyetçilik' raporu hazırladı. Raporda, 24 davanın 14'üne indirim uygulandığı, 9 davada ise indirim ya da serbest bırakma kararlarının çıktığı ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 'Yargıda Cinsiyetçilik Raporu' hazırladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na günde en az 1, haftada en az 5 şiddet gören kadın başvuruyor. Kadın sığınma evlerinde 7 binden fazla kadın, 5 bine yakın çocuk barınıyor. Ve 2017 yılında kadın cinayetleri tarihin en yüksek rakamlarını görüyor.

Rapora göre, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2017 yılı Mayıs-Ekim ayları arasında, bir davaya müdahil olarak katıldı. Toplam 52 dava, 96 duruşma takibi gerçekleştirdi. Sonuçlanan 24 dava içerisinde 14 davada indirim uygulanmamış, 9 davada ise indirim ya da serbest bırakma gibi cezasızlığa neden olan kararlar verildi. 1 dava da ise şiddet gördüğü kocasını öldürmek zorunda kalan kadının tahliyesi ile sonuçlandı.

'4 TECAVÜZDEN BİRİ ÇOCUKLARLA İLGİLİ...'

Hazırlanan raporda, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki adliyelerdeki dört tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin (İMDAT) hazırladığı ‘2016 Çocuk İstismarına Yönelik Rapor’a göre ise, Türkiye’de tecavüzcülerin tahminen yüzde 5’i ortaya çıkarken yüzde 95’i gizli kalıyor. Çocuk istismarı nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na başvuranların sayısı da artıyor. Çocuk istismarına yönelik açılan toplam dava sayısı da rapora göre 40 bin 266.

Ayrıca raporda, Boşanmaları Önleme Komisyonu’nun hakkında da şu ifadeler yer aldı: "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda “aile içi şiddet” iddiası içeren uyuşmazlıkların arabuluculuğa uygun olmadığı sonucuna varılarak, eşitlik ilkesine aykırı olduğu söyleniyor. Kadınların evlenememe değil, boşanamama sorununun olduğu gün gibi ortada dururken; kadınlar göz göre göre boşanmak istedikleri için öldürülürken, koruma altındayken öldürülürken; hala kadınları evlendirmek ve aileyi korumak üzerine politik hamleler yapılarak kadınlar resmen ölüme mahkum edilmeye çalışılıyor."

Raporda, görülen davaların kapsamı ise şöyle açıklandı, "Cinayet Davası, Şiddet ve halkı kin ve nefrete sürükleme, Cinsel saldırı, Çocuk istismarı, darp, şiddet, yaralama, öldürmeye teşebbüs, kendini savunamayacak kişiye cinsel saldırı, taciz, ölüme sebebiyet, silahlı yaralama, ileti ile tehdit ve hakaret davası, meşru müdafaa."