Ağır ceza mahkemesi başkanlarından, Bölge İdare Mahkemeleri'nin bozma kararlarına isyan

İstanbul'da görevli 27 ağır ceza mahkemesi başkanının bir araya gelerek Bölge Adliye Mahekemeleri'ni HSK'ya şikayet ettiği ortaya çıktı. İstinaf mahkemelerinin bozma kararlarının yasa ve anayasaya aykırı olduğunu iddia eden hakimler, HSK'dan bu tür kararların engellenmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli ağır ceza mahkemesi başkanı 27 hakim, aldıkları kararların Bölge Adliye Mahkemeleri'nce (İstinaf Ceza Daireleri) usul ve yasaya aykırı şekilde bozularak geri döndüğünü iddia ederek Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli aralarında 'terör ve örgütlü suçlar' davalarına bakan hakimlerin de bulunduğu 27 ağır ceza mahkemesi başkanının 14 Aralık 2016 tarihinde bir araya gelerek, ortak tutanak tuttuğu belirtildi. Hakimlerin "İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlarının yapmış olduğu toplantı sonucunda oluşan düşüncelere ilişkin tutanak" başlıklı 6 sayfalık tutanakta, istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz 2016'da faaliyete geçtiği hatırlatıldı.

'YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU SINIRINA GİRİYOR'

Tutanakta, şu iadelere yer verildi: "Yerel mahkemelerin verdikleri kararların birçoğu istinafça bozularak gönderilmektedir. Bu bozma kararlarının azımsanmayacak bir kısmı usul ve yasaya aykırıdır. Hatta bazı bozma kararları görevde yetkiyi kötüye kullanma suçu sınırlarına girecek şekildedir. Bu nedenle İstanbul ağır ceza mahkemesi başkanlarının aralarında toplanarak çözüm yollarının bulunması amacıyla ilgili birimlere durumun bildirilmesi yönünde karar alınmıştır."

KARARLARIN ENGELLENMESİ İSTENDİ

Tutanakta, yerel mahkemelerce verilen ve istinaf ceza dairelerince bozulan bazı kararlar örnek gösterilerek, şöyle denildi: "Değerlendirmeler doğrultusunda, açıklanan nedenlerin bölge adliye mahkemelerinin kuruluş yasasına, yasanın çıkarılış amacına, CMK'nin (Ceza Muhakemesi Kanunu) lafzına ve ruhuna aykırı olduğu, bu durumun bir an önce giderilmesi gerektiği, giderilmemesi durumunda hukuk güvenliğini tehdit eder mahiyette olduğu değerlendirildiğinden bu aksaklıkların giderilmesi, böyle kararların verilmesinin engellenmesi, çözüm yollarının bulunması için durumun Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, Adalet Bakanlığı'na, İstinaf Bölge Mahkemesi Başkanlığı'na bildirilmesine, bu şekilde verilen kararların ilgili ceza dairlerine iadesi karar verilmesi yönünde görüş birliğine varılarak, bu tutanak imza altına alınmıştır."

Tutanakta, 1'den 25'e kadar olan ağır ceza mahkemesi ile 1. ve 2. çocuk ağır ceza mahkemesi başkanlarının imzası bulunuyor. (İSTANBUL/DHA)