Eğitim Sen'den MEB'e tepki: Yeni sistem özel okulları sevindirecek

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan yeni eğitim sistemine tepki gösterdi. Eğitim-Sen 2 nolu Şube Eş Başkanı Fatma Budak Güler " MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim-Sen değişen TEOG sınav sistemine ilişkin açıklama yaptı. Eğitim-Sen 1 Nolu şube Örgütlenme Sekreteri Zülküf Güneş, AK Parti iktidarı boyunca 6 eğitim bakanının değiştiğine dikkat çekerek, sınav sisteminin yeniden değiştirilmesinin öğrenci ve velilerin kaygılarını arttırdığını kaydetti.

'NİTELİKLİ OKULLAR’ VURGUSU

Açıklamayı yapan Eğitim-Sen 2 nolu Şube Eş Başkanı Fatma Budak Güler, “Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz bir şekilde ‘nitelikli okullar’ olarak ifade ettiği (fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, proje okulları vb.) yine yapılacak merkezi sınavla öğrenci almaya devam edecektir. Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır”dedi.

'SINAV KALKMADI'

“Açıklananın aksine temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınav kalkmamıştır” diyen Budak, “Öğrencilerin önemli bir bölümü haziran ayında yapılacak olan sınava katılacaktır. Doğal olarak Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelmenin belirgin bir şekilde artması kaçınılmazdır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt ve özel derse yönelim daha da fazla olacaktır” diye ifade etti.

'OKULLAR EŞİT DEĞİL'

Adrese dayalı bir sistemin öncelikle öğrencilerin seçme hakkını kısıtlayacağını belirten Budak, şunları söyledi: “Sanki tüm okullar eşit ve aynı olanaklara sahipmiş gibi bir ön kabul ile öğrencileri kendi mahallelerinde bulunan okullara gitmeyi zorlamak sınıfsal eşitsizliklerin devamını ve öğrencilerin ait olduğu toplumsal sınıfa göre eğitim almaya zorlamak anlamına gelecektir. Sınavla öğrenci alacak olan okulların büyük bir bölümünün imam hatip liseleri olması hiç şaşırtıcı olmayacaktır. MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir. Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir. Öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir.”