Öğrenciye iki seçenek

Yeni sistemde iki seçenek var. Ya taşınacaklar ya istemedikleri okula gidecekler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TEOG'un yerine getirilen yeni sistemle Türkiye’de ‘eğitim bölgeleri’ kurulacak. İstanbul’da 38 ilçede nüfus 30 binin üzerinde olduğu için yeni sistemdeki kriterlere göre İstanbul 370 Eğitim Bölgesi’ne bölünecek.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni TEOG sisteminde 1.2 milyon öğrenciden yaklaşık 100 bininin sınavla liseye yerleştirileceğini geri kalan 1.1 milyon öğrencinin ise mahallesindeki okula kaydedileceğini söyledi. Yeni sistemde sınavsız yerleştirme için nüfusu 30 binden az olan il ve ilçelerde eğitim bölgeleri oluşturulması öngörülüyor. Öğrenci önüne gelen beş tercihten birini seçerek okul notlarına göre yerleştirilecek.

Vatan gazetesinden Esra Can Sinav'ın haberine göre yeni sistemdeki kritere göre İstanbul’u ele aldığımızda nüfus hesaplamasına göre 370 eğitim bölgesinin kurulması gerektiği ortaya çıkıyor.

Eğitim bölgeleriyle ilgili mevcut yönergenin yeterli olmadığını ve güncellenmesi gerektiğini belirten Eğitimci Alaattin Dinçer'e göre bu yönergede bir bölgeye düşen okul sayısı ve okul çeşitliliği çok sınırlı olabilir. Yeni sistemde kontenjan dolarsa okul başarı puanlarına göre ayarlama yapılacağından bahseden Dinçer bu durumun da açık liseye gidecek öğrenci sayısını artıracağını ifade ediyor. "25 tercih yapıldığı halde bu yıl 106 bin kişi açıköğretime kayıt oldu. 5 tercihe düşünce bu sayının artacağını düşünüyorum. Burada yapılacak olan eğitim bölgelerindeki 30 bin nüfus oranının arttırılması ve bir bölgeye düşen okul çeşitlerinin de çoğaltılması gerekiyor." diyor.

189 BİNLİK BEŞİKTAŞTA'DA 795 BİNLİK ESENYURT'TA DA 17 LİSE

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından yapılan Mahallem İstanbul Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Şeker ise İstanbul’da 959 mahalleden sadece 420’sinde lise olduğunu, nüfusu 10 binin üzerinde, genç nüfusa sahip olan ve lise ihtiyacı bulunan 200 mahallede ise lise olmadığını belirtiyor. Şeker Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Sultanbeyli ve Sultangazi gibi nüfusu kalabalık ve genç nüfus oranı yüksek olan ilçelerin eğitim bölgesi kapsamında önemli olduğunu vurguluyor. 189 bin nüfusu olan ve yaşlı nüfus oranı yüksek olan Beşiktaş’ta 17 lise varken, 795 bin nüfusu olan ve genç nüfusu olan Esenyurt’ta da 17 lise olduğunun altını çiziyor.

OKULLAR KURULURKEN NÜFUS DEĞİL MERKEZİ KONUM BAZ ALINIR

Prof. Dr. Şeker okulların kurulması sırasında nüfus yoğunluğunu değil, merkezi konumun baz alındığını söylerken kaliteli denilen okulların merkezi ilçelerde olduğunu ifade ediyor. Şeker bu durumu şu örnekle açıklıyor: "Beşiktaş’ın yaşlı nüfus oranı yüksek. Okullara gelen öğrenciler zaten başka ilçelerden geliyordu. Genç nüfusun fazla olduğu yerlerde ise öğrenci sayısını karşılayamayacak liseler olacak. Bu durumda öğrencilerin yine çevredeki ilçelerde bulunan okullara gitmesi gerekecek. Bu durumda öğrenciler ya ikametlerini başka yere aldıracak ya da istemedikleri bir okula gidecek."