Yıldırım'dan seçim barajı açıklaması: Görüşülebilir

Başbakan Yıldırım, seçim barajıyla ilgili açıklamada bulundu. Yıldırım, "İstikrar için önemli, seçim yasasıyla görüşülebilir. Meydanlarda barajı düşürme vaadinde bulunmadık. Partilerden gelecek talepleri değerlendiririz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçim barajının düşürülmesine yönelik çıkışını değerlendiren Yıldırım, "İstikrar için önemli, seçim yasasıyla görüşülebilir. Meydanlarda barajı düşürme vaadinde bulunmadık. Partilerden gelecek talepleri değerlendiririz" dedi.

'ABD İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL DURUMDA DEĞİL'

Başbakan Yıldırım'a yöneltilen sorular ve Yıldırım'ın  verdiği cevaplar şöyle:

-Başkan Yardımcısı ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmelerde hangi konuları konuşacaksınız?

Görüşmelerimizde esas itibarıyla ikili ilişiklerimizdeki durum bundan sonra ne yönde hareket edebiliriz, bunları bütün açıklığı ile konuşacağız. ABD ile ilişkilerin mükemmel durumda olduğunu söymemiz doğru olmaz. Ama bizim geleceğe odaklanmamız lazım. Ayrıca bölgesel konular da var. Suriye’de, Irak’ta yaşananlar, terör örgütleriyle mücadelede gelişmeler buradaki itirazlarımızı gündem getireceğiz.

FETÖ terör örgütüyle mücadele konusu da gündem getireceğimiz en önemli konulardan biri. Bizim, darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü olduğundan tereddütümüz yok.

Biz Amerikalılara hatta gereğinden fazla da belge sunduk diyebiliriz. Bu belgelerin, adım atılmasında yeterli olduğunu düşünüyoruz.

'YPG'YE VERİLEN SİLAHLARIN GERİ ALINMASININ ZAMANI GELDİ'

-YPG'ye ABD’nin verdiği silahları gündeme getirecek misiniz?

Tabi bunu da konuşacağız. Amerikalılar diyor ki 'Bu iş birliği (YPG ile) geçici. DEAŞ ile mücadeleye ilişkin bir işbirliği olduğunu savunuyorlar. Bu konuları da konuşacağız. YPG'ye verilen silahların geri alınmasının zamanının geldiğini düşünüyoruzb

-Bu ziyaretten ne bekliyorsunuz?

Bu ziyaretlerden hemen sonuç çıkmaz. Bu ziyaretin amacı anlaşılamayan konularda mesafe almak. Mesafe almaya çalışacağız. Türk Amerikan ilişkilerinin daha olumsuz değil olumlu yönde gelişmesi için çaba harcayacağız.

Muhataplarımız da bu gelinen durumdan zannediyorum çok mutlu değil ama çözmek için bizde irade mevcut bunun için çalışacağız.

-Vize konusunda son durum nedir?

Biz buraya gelmeden önce bir adım atıldı. Olumlu olarak değerlendirmek lazım. Bu bir başlangıç. Zaman içinde normale dönecektir. Eskiden günde 400 vize veriyorlardı. Şimdi 100 vize veriyorlar.

-Rıza Sarraf konusunda bir temasınız olacak mı?

27 Kasım’da duruşması var. Bakalım ne olacak.

-ABD seyahatinde sizin için alınan olağanüstü güvenlik önlemlerini neye bağlıyorsunuz?

Olağanüstü güvenlik tedbirleri geçmişte cumhurbaşkanımızın ziyaretinde yaşananlar yüzünden olduğunu tahmin ediyorum. Orada yaşananlar yüzünden fazla tedbir alınmış olabilir. Bizim fazladan tedbir talebimiz olmadı.

'SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLMELİ DİYE BİR ŞEY ANLAMADIM'

-MHP lideri Bahçeli'nin seçim barajıyla ilgili çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben sayın Bahçeli’nin sözlerinden “seçim barajı düşürülmeli” diye bir şey anlamadım. MHP’nin seçim barajı problemi olmadığını söylüyor. Seçim Kanunu uyum yasaları içinde ele alınabilir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir özelliği de şu; cumhurbaşkanlığı seçimi yasama seçimi ile aynı anda yapıldığı için iktidar olma problemi yok. Bu seçimler öncesi partiler birbirlerine destek de olabilir.

Sistemin özü itibarıyla milletvekilliği seçimi, barajlar bunların hepsi bir bütün olarak uyum yasaları çerçevesinde ele alınır.

Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir.

Bütün bunlar bizde AK Parti’de bir çalışma yapılıyor uyum yasları için, burada ele alınabilir.

Bizim referandum kampanyası sırasında seçim barajında yönelik bir taahhütte bulunmadık. Sürekli iktidar sürekli istikrar dedik.

Seçim sistemindeki bazı çelişiklikler siyasi partiler yasasıyla beraber barajlar da diğer partiler katılımıyla uyum yasaları çerçevesinde düşünülebilir. (Kaynak: Hürriyet)