Üniversiteye giriş sınavı yeniden değişti
Üniversiteye giriş sınavında yeniden değişikliğe gidildi. YÖK'ün, YKS'de yaptığı son değişiklikle, Temel Yeterlilik Testi'ne fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından 20'şer soru eklendi.
DUVAR - Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yaptığı son değişikliklikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, birinci oturum olan Temel Yeterlilik Testi(TYT) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum 24 Haziran 2018 Pazar sabahı, Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacak. Değişiklikle Temel Yeterlilik Testi'ne fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından da 20'şer soru eklendi.
YÖK'ün internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamaya göre öğrenciler, kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından iletilen görüş ve talepler değerlendirildi ve sistemde şu değişiklikler yapıldı:
SINAVLAR 2 GÜNDE TAMAMLANACAK
"Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir."
TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 120 SORUYA ÇIKTI
"TYT sınavında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacaktır."
Açıklamaya göre, TYT'ye eklenen Sosyal Bilimler Testi'nde öğrencilere coğrafya dersinden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5, felsefe dersinden 5, tarih dersinden 5 olmak üzere 20 soru yöneltilecek. Sınava eklenen Fen Bilimleri Testi'nde ise öğrencilere biyoloji dersinden 6, fizik ve kimyadan 7'şer olmak üzere 20 soru sorulacak.
Açıklamada, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki soru sayılarının, derslerin ortaöğretim programlarındaki ders saatleri yoğunluğuna göre değil, öğrencilerin temel yetkinliklerinin oluşmasına katkı sağlayan bilim alanlarına göre mümkün olduğunca eşit olarak dağıtıldığı söylendi.
Açıklamada ayrıca soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakikaya çıkarıldığı aktarıldı.
Açıklamada, lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türlerinin, daha önce açıklandığı gibi Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı şeklinde olacağı ve örnek soruların ÖSYM tarafından en kısa sürede paylaşılacağı bildirildi. (Kaynak: Evrensel)