10 Ekim Katliamı davasının altıncı duruşması başladı

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının altıncı tur duruşması Ankara Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Müşteki Deniz Benol patlamanın ardından polislerin yaralıların üzerine gaz sıktığı görüntülerin yayınlanmasının ardından şikayetçi oldu. Davanın 5’inci duruşmasında, tanık olarak dinlenen Cuma Dabanıyassı'nın daha önce 'IŞİD’e yardım etmek'ten ceza aldığı ortaya çıktı.10 Ekim katliamı davasının altıncı tur duruşmalarının ilk günü tamamlandı. Duruşmaya yarın avukatların talepleri ve sanıkların ifadeleriyle devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - ‘Emek,Barış ve Demokrasi talebiyle 10 Ekim 2015’de Ankara’da bir araya gelenlere yönelik yapılan saldırının altıncı tur duruşması başladı. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın altıncı tur duruşmaları yarın da devam edecek.

102 kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın duruşması öncesi hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralılar Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı.Açıklama sırasında konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Adalet mücadelesine başladık. Bu zamana kadar şikayetlerimizin kabul görmemesine rağmen bu süreci ve bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bize adalet gelsin ya da gelmesin bu mücadeleyi büyütmeyi kendimize görev bildik” dedi.

Açıklamanın ardından duruşma salonuna gidildi. Duruşmaya CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Ali Şeker, Orhan Sarıbal, Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Mehmet Ali Arslan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın yanı sıra KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik izleyici olarak katılarak, mağdur ailelerin adalet mücadelesine destek verdi.

MÜŞTEKİ POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Yoklamanın ardından ifadesi tamamlanmayan müştekilere söz verildi. Polislerin katliamın ardından yaralılara olan tutumunu televizyondan gördüğünü söyleyen Deniz Benol polislerden şikayetçi olduğunu söyledi. Önleyici hamlede bulunmayan görevlilerin de yargılanmasını isteyen Benol’un babası katliam sırasında yaşamını yitirmişti.

Sanık Suphi Alpfidan'ın görüştüğünü ve bilgi verdiğini belirttiği polisler tanık olarak dinlenilmelerine başlandı. Alpfidan, emlakçılık yaptığı dönemde IŞİD'li kişileri tespit edip polise bilgi verdiğini söylemişti.

Mahkeme heyeti Gaziantep Çocuk Şube Müdürlüğü Baş Polis Memuru Tahir Sarıışık'ı dinledi. Tahir Sarıışık "2015-2016 yıllarında istihbarat Şube'de görevliydim. Sanık Suphi'yi tanımıyorum. Sanık hakkında amirim Bestami Duman'ın bana bilgi vermesi ve internette yaptığım araştırma sonucu davada adımın geçtiğini öğrendim" dedi.

SANIKTAN POLİS MEMURUNA: SİZLE AYNI CEMAATTEN OLABİLİR

IŞİD üyesi sanık Suphi Alpfidan’ın Gaziantep’teyken görüştüğünü söylediği polislerden Bayazıt Bestami Duman dinlendi. Tanık emniyet amiri Beyazıt Bestami Duman, sanıklardan hiçbirin tanımadığını söyledi. Sanık Suphi Alpfidan ile yüzleştirilen Duman, sanığı tanımadığını ileri sürdü.

2015- 16 yılları arasında Antep TEM’de çalıştığını kabul eden tanık Duman, “TEM’in istihbarat çalışması yapması yasaktır, biz operasyon yaparız. 15 senedir Antep’teyim” dedi. Tanık Duman, yurt dışına gidenlere yönelik operasyonlar yaptıklarını ancak sanık Alpfidan’ı tanımadığını söyledi.

Sanık Alpfidan’ın avukatı Akın Deniz, tanık Duman’a sorular yöneltti. Kendisine bazı telefon numaralar sorulan tanık Duman, söz konusu telefon numaralarını tanımadığını söyledi.

Tanık Duman’ı tanıyıp tanımadığı sanık Suphi Alpfidan’a soruldu. Sanık Alpfidan, “Bu şahsı gördüm, arkadaşı Ocaklar karakolunda görev yapıyor. Onunla görüştüm ‘TEM müdür arkadaşım’ dedi. Kendisiyle görüştüm” dedi.

Sanık Alpfidan, tanık Duman’a “Karakoldaki arkadaşını tanıyorsun, sizinle aynı cemaatte olabilir” dedi. Tanık Duman ise “Ben görüşmedim” diye Alpfidan ile yaptığı görüşmeyi inkar etti. Sanık Alpfidan, “Nasıl bir tiyatro içindeyim. Ben burada kurbansam bileyim bari. Ben kendisini gördüm. Emniyetten görüştüğüme dair kamera kayıtları yok mu? 2016 Mayıs ayında görüştüm. Adli kontrolle bırakılmıştı. İmza atmaya gittim. Karakolun çoğu beni tanır ben de onları tanırım Neden beni tanımıyorlar anlamıyorum” diye konuştu.

‘BU BİR TEZGAH’

Eski polis Beyazıt Bestami Duman’a mağdur avukatların sorularının ardından Duman hakkında taleplerini avukat Ahmet Özdel açıkladı. “Bu bir tezgah. Bu dosyada gizlilik kararı çıkaranlara anlatın kaçırdınız sanıklar” diyen Özdeş eski polis memuru Bestami Duman hakkında mahkeme heyetinin suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Duruşmaya saat 14.30’a kadar ara verildi.

TANIK IŞİD’E YARDIM VE YATAKLIKTAN CEZA ALMIŞ

10 Ekim Ankara Katliamı davasının altıncı tur duruşmalarının ilk günü verilen aranın ardından devam ediyor. Mahkeme başkanı dava dosyasına gelen belgeleri okudu. Gelen belgelerde davanın 5’inci grup duruşmasında, tanık olarak dinlenen Cuma Dabanıyassı hakkında daha önceden IŞİD’e “bilerek ve isteyerek yardım etmek”ten hapis cezası verildiği ortaya çıktı. Mağdur avukatlarının tüm taleplerine rağmen Dabanıyassı duruşma salonuna getirilmeyip SEGBİS aracılığıyla dinlenmişti. Mağdur avukatları mahkeme heyetine “Sanık olabilecek bir ismi, duruşma salonunda dinlemiyorsunuz” diye tepki göstermişti.

‘SORUŞTURMA CİDDİYETSİZ YÖNETİLMİŞ’

Dosyaya gelen belgeler hakkında konuşan avukat Erkan Ünüvar, “Bu davanın soruşturması ciddiyetsiz bir şekilde yürütülmüştür” dedi. HTS kayıtlarının 15 gün ile sınırlı tutulmasının amacının soruşturmayı genişletmemek adına olduğunu söyleyen Ünvar, yeni bulgulara ancak ulaşabildiklerinin altını çizdi.

Bilirkişi raporlarının eksik olduğunu söyleyen Ünüvar şöyle devam etti: “Bu konuşma kayıtlarında incelenmeyenlerin arasında katliamda sorumlulukları olması muhtemel kimse var mı? Bunun tespiti mümkündü ama böyle bir inceleme yapılmamış. Tüm incelenen telefonların aynı baz istasyonunda sinyal verip vermediğine dair analiz de yapılmamış. Bilirkişi raporları bizi hiçbir yere götürmez. Ciddi bir sonuç elde edilemez bu incelemeyle. HTS kayıtlarından bazı sonuçlar bu haliyle de olsa çıktı.”

Müdafi avukatlarından Senem Doğanoğlu söz aldı. Gaziantep’ten gelen dosyalara dönük söz alan Doğanoğlu, “Ara kararla MOBESE kaydı celbi istediniz yok bile demediler cevap dahi yazmadılar. Suç duyurusunda bulundurulması gerekiyor. İl Dernekler Müdürlüğünün bazı derneklerle ilgili yazılara cevap vermemesi de ayrıca suç duyurusunda bulunmanıza neden oluyor. Gelen dosyalar yönünde özellikle Gaziantep 2. Ağır Ceza belgeleri yollamıyor. Gelenlerde de okunaklı olmayan görüntü kayıtları mevcut. İlhami Balı ve Erman ekicinin uzun süre takipte olduğunu gösteren bir belge bar ama mahkeme ekleri sizinle paylaşmıyor”dedi.

‘ALTINCI TUR YARIN DEVAM EDECEK’

Katliam davasının altıncı duruşmasının ardından aileler ve dava avukatları açıklama yaptı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun yaptığı konuşmada, “Bir yıldır devam eden yargılamada kamusal sorumluluğu bulunan iki tanık dinlendi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmayan neler olduğunu, talep edilen belgelerin dosyaya girmediğini gördük. Ortaya konan iddianame suçluların tamamını ifade etmiyor. Biz bu soruşturmaya bu kadar sahip çıkmasaydık önümüzdeki birkaç ismin sorumlusu olduğunu düşünüp uyuyamayacaktık. Yarın da dosyaya kazandırılmış birçok delilin dosyayı ne aşamaya getirdiğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Dava avukatlarından İlke Işık ise yaptığı açıklamada bugünkü duruşmada ilk defa iki polisin dinlendiğinin altını çizdi. Işık,”Bu katliam sadece bir grup IŞİD’liden ibaret değil bugün bunu gördük. İfade beren polisler ne yapmışlar hiçbir şey. Sonucu 10 Ekim, Düğün Katliamı ve belki de diğerleri” diye konuştu.