20 yılda 561 kadın gözaltında taciz ve tecavüze uğradığını belirtti
Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'nun raporuna göre 20 yılda 561, 2017'de ise 30 kadın ve trans birey gözaltında taciz ve tecavüze uğradığını belirtti. Raporda Diyarbakır'da, Nusaybin'de ve Mardin Derik'te yaşanan sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarda gözaltına alınan başvuruculara uygulanan işkence ve cinsel suçlar da örnek vakalar arasında yer aldı.
DUVAR - Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü için iki rapor yayınladı. 1997'den beri faaliyet gösteren büronun birinci raporunda 20 yıllık sürede gözaltında resmi devlet şiddetine maruz kalan kadınlar ve trans bireyler hakkında bilgilere, ikinci raporunda ise 2017'ye ilişkin verilere yer verildi.
FAİLLER POLİS, JANDARMA, ÖZEL TİM...
Üç örnek vakanın da sıralandığı rapora göre Avukat Eren Keskin ve Leman Yurtsever'e, 20 senede tecavüz ve cinsel taciz sebebiyle toplam 561 başvuru yapıldı. 20 yıllık raporda sayıca ağırlıklı olarak polis, jandarma/asker, özel tim, infaz koruma memuru gibi kolluk kuvvetleri fail olarak yer aldı. Tecavüz ve cinsel saldırıya uğrayanların 418'i Kürt, 129'u Türk olarak kayıtlara geçti.
20 yıllık rapor, farklı nedenlerle gözaltına alınan 443 kadının 405'inin siyasi veya savaş kaynaklı nedenlerden gözaltına alındığını ortaya koyuyor. Gözaltında cinsel taciz ve tecavüzle ilgili 383 dosya kapanıp arşive kaldırılırken 180 dava dosyası mevcut.
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARINDA NELER OLDU?
2017'de ise 14'ü cezaevinde toplam 30 kadın, tecavüz ve cinsel tacize uğradığı için Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'na başvurdu. Bu kadınların 25'i siyasi veya savaş kaynaklı, 5'i ise adli kaynaklı nedenlerle gözaltındaydı. Başvurucu 30 kadınla ilgili toplam 9 dava açılabilirken 21 dosya çeşitli sebeplerle kapandı.
Raporda Diyarbakır'da, Nusaybin'de ve Mardin Derik'te yaşanan sokağa çıkma yasaklarında gözaltına alınan başvuruculara uygulanan işkence ve cinsel suçlar örnek vakalar olarak sıralandı.