Kadına şiddet çok sayıda kentte protesto edildi
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'nde Türkiye genelinde eylem ve açıklamalar yapıldı. Kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırılar protesto edildi.
DUVAR - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Eskişehir, Mersin ve Bursa'da eylemler yapıldı.
'HAYATLARIMIZDAN DA MÜCADELEMİZDEN DE VAZGEÇMİYORUZ'
Evrensel gazetesinin haberine göre, İstanbul'da kadınlar, 25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla İstiklal Caddesi'nde toplandı. Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasak kararı nedeniyle Tünel'de bir araya gelen kadınlara izin verilmedi. Yapılan görüşmelerin ardından kadınlar, Hollanda Konsolosluğu'na kadar yürüyüş yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Özengül Ergün, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında ayağa kalkan kadınlarla beraber bir kez daha sokaklardayız. Sadece bugün değil 1 yıldır neredeyse aralıksız kentlerin meydanlarında itiraz ediyoruz, direniyoruz" dedi.
Kadınların şiddetten uzak ve güvenli bir yaşam istediğini belirten Ergün, "Hayatlarımızı, anneliğe, aileye, şiddete hapsetmeye çalışan yasalara ve yargıya, nasıl bir hayat yaşayacağımızı bize dayatan adamlara, o adamları koruyan tek adama itaat etmiyoruz. Bizler kadınlar erkek-devlet şiddetinden uzakta, güvenli, eşit ve özgür yaşama arzumuzdan da, hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz" diye konuştu.
Yüzlerce kadın şiddete karşı Ankara’da buluştu
FÜSUN DEMİREL: HER AY 40 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR
DHA'nın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Alsancak Vasıf Çınar Meydanı'nda yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ve oyuncu Füsun Demirel de katıldı.
Kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliliklerin mevcut politikalarla engellenmesinin mümkün olmadığını söyleyen Aziz Kocaoğlu, "O halde yeni bir şey yapmamız gerekiyor. Yeni bir duruş, yeni bir düşünce, yeni bir çıkış yolu bulmamız gerekiyor. Biz İzmir'de çok şanslıyız. Bizim hayatın içinde, ekonomide, sokakta, haksızlığa direnen, erkeklerden daha önce müdahale eden, İzmir'in yaşam biçimini koruyan, geliştiren kadınlarımız çoğunlukta" dedi.
Füsun Demirel ise "Bu ülkede her ay 40 kadın öldürülüyor. 6 bin 284 sayılı Koruma Kanunu 2012'de kabul edilmesine rağmen uygulanmıyor. Ne yaparsak kadına yönelik şiddeti durdurabiliriz? Şiddet sadece fiziksel değil; duygusal, ekonomik, cinsel boyutu da var. Sevgi anneler evlatlarımızı barışçıl insan ve kadın haklarından yana yetiştirmeliyiz. Kız çocuklarımıza haklarına sahip olmayı öğretmeliyiz. Zaman öz savunma zamanı" şeklinde konuştu.
'HER TÜRLÜ ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ'
Bursa'da Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Dayanışma ve Mücadele Günü için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe katılanlar, "Çocuk yaşta evliliğe, emek sömürüsüne, şiddete itirazımız var" yazılı dövizler taşıdı. CHP Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal da kadınlara destek verdi.
Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Cevriye Coşkun Kayış, yaptığı konuşmasında, “Bugün, demokrasi ve özgürlük savunucusu üç kız kardeşin onurlu mücadelelerini anma ve kadına yönelik yapılan her tür şiddetle mücadele etme günüdür" dedi.
Geçen Ekim ayı içinde 31 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Kayış, müftülük nikahını da kabul etmediklerini belirtti. Kayış, camilerdeki vaaz ve hutbelerde kadına yönelik taciz, tecavüz, şiddet, baskı, ayrımcılık konularının dile getirilmesini istediklerini dile getirdi.
MERSİN'DE İNSAN ZİNCİRİ EYLEMİ
Mersin'de bir grup kadın CHP il binasından Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile partili erkekler de katıldı.
Parkta açıklama yapan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete karşı mücadelenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Köse, "Biliyoruz ki örgütlü kadın mücadelesinin önünde hiçbir güç duramaz. Biliyoruz ki kadının ışığı şiddetin karanlığını mutlaka yenecektir" diye konuştu.
"Korkmuyoruz, yılmıyoruz, sinmiyoruz" diyen Köse, şunları söyledi:
"Biz anneyiz, eşiz, kız kardeşiz. Biz iş arkadaşınızız. Biz siyasette güç birliğiniziz. Ama her şeyden önce bizler güçlü, özgür bireyleriz. Aşırı sevgi bahanesiyle, kıskançlık cinnetiyle, tabularınız, töreleriniz ile hiç bitmeyen o büyük egolarınız ile biz kadınları asla yok edemeyeceksiniz. Biz, iş hayatının vazgeçilmez gücüyüz. Biz, bu ülkenin sosyal renkleriyiz. Bu ülkede biz renklerimizle mutluyuz."
'YASALARIN UYGULANMAMASI ŞİDDETİ ARTTIRIYOR'
Basın açıklaması yapan Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri, kadına şiddeti protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Ceren Çavdar, "Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet; kadın cinayetleriyle sonuçlanabiliyor. Yasaların uygulanmaması, cezasızlığın varlığı, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılar gibi sistemli politikalar sonucu kadına yönelik şiddet artıyor" dedi.
2016 yılında 338 kadının öldürüldü hatırlatan Çavdar, "2017'nin ilk 10 ayında ise kadın cinayetleri 337'ye ulaştı. 40 kadın cinayeti olan Ekim ayı, şu ana kadar en yüksek kadın cinayetinin işlendiği ay oldu. Bu bir tesadüf değil. Kadınların kazanılmış haklarına saldıran, laikliğe ve medeni kanuna aykırı olan 'müftülere nikah kıyma yetkisi' veren yasanın meclisten geçmesi ile kadına yönelik artışı paralellik gösteriyor" diye konuştu.
Çocuklara yönelik şiddet ve istismarın da arttığını söyleyen Çavdar, "Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi ve çocuk istismarı davaları yüzde 700 arttı. Birçok ilde ve üniversitede kadın meclisleri kuruldu. Toplumun her kesiminden kadınlar, kadın meclislerinde birleşiyoruz ve en gür sesimizle 'Kadın meclisleri gelecek, şiddet bitecek' diyoruz" ifadelerini kullandı.
'SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Kırıkkale Kadın Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen "Şiddete hayır" programına, Kırıkkale CHP Kadın Kolları Başkanı Güllü Aykut, Tüm Emekli-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Şengül Özkanat, Alevi Kültür Derneği Kadın Komisyonu Başkanı Şafak Güney ve çok sayıda kadın katıldı.
Kırıkkale Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Dilefruz Demir Şimşek, 25 Kasım'ın erkek şiddetine karşı direnen kadınların isyanı olduğunu belirtti. Şimşek, şunları söyledi:
"Kadınları katledenlere iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulanmaya devam ediyor. Eril yargının uyguladığı cezasızlık politikası taciz ve tecavüzün artmasına neden oluyor. Bizzat siyasal iktidar tarafından üretilen ve pompalanan cinsiyetçi söylemler; kadınların sokakta, otobüste, metroda erkeler tarafından kıyafetleri bahane edilerek fiziksel şiddete maruz kalmalarına dayanak oluyor. Kadınları söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlayan, toplumdan soyutlayan uygulamalara karşı biz kadınlar tüm renklerimizle, bulunduğumuz her yerde sesimizi yükseltmeye, isyanımızı büyütmeye, buyurduğunuz itaati reddetmeye ve düşlerini kurduğumuz eşit ve özgür yaşamın gerçekleşmesi için mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz."