Tarihçi Şahin Aldoğan: Kesin bildiğimiz bir şey var, 57. Alay sancağının akıbeti meçhuldür

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump'la görüşme anına ait fotoğraf, '57. Alay sancağı'na ilişkin tartışmaları yeniden başlattı. Çanakkale’de savaşan Mustafa Kemal’in "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emrini verdiği iddia edilen alayın sancağının akıbetini Çanakkale Savaşları'yla ilgili araştırmalar yapan Şahin Aldoğan'a sorduk.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda konuşurken servis edilen fotoğrafta arkada görülen sancak dikkatlerden kaçmadı. Medyada sancağın Çanakkale Savaşı'nda askerlerinin tamamını kaybeden 57. Alay'a ait olduğu yönünde haberler yer aldı.

57. Alay Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal’in kumanda ettiği ve Anzak askerlerini durdurduğu kritik çatışmalar nedeniyle önem taşıyor. Ancak 57. Alay sancağı ile ilgili olarak bitmeyen bir tartışma yıllardır sürüyor. Bir iddiaya göre alayın sancağı, Çanakkale Savaşları sırasında Anzakların eline geçmiş ve Avustralya’ya götürülmüştü. Yine internette 57'nci Alay sancağı olduğu iddia edilen bir çok görüntü bulunuyor. Ancak Türkiye askeri tarihi açısından önemli olan 57. Alay sancağının nerede oldu konusunda bir çok iddia bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın makam odasında fotoğrafı görülen 57.Alay sancağı ile ilgili olarak askeri tarihçi Şahin Aldoğan ile konuştuk.

'SANCAK ANZAKLAR TARAFINDAN AVUSTRALYA’YA GÖTÜRÜLDÜ' İDDİASI

Çanakkale Savaşları ile ilgili bir çok araştırma yapan 'Siperin Ardı Vatan' kitabının yazarı Şahin Aldoğan’ın aktarımlarına göre 57. Alay sancağının Avustralya’da olduğuna ilişkin iddiaların kaynağını Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkartılan bir kitaptaki ifadeler. Aldoğan, bu durumu şöyle anlatıyor:

“'57 Alay sancağı bir zeytin dalına asılı bir şekilde bulunuyor. Düşman bütün askerleri öldürdüğü, koruyucu hiçbir askeri kalmadığı için Avustralyalılar bu sancağı ele geçiriyor ve Avustralya’ya götürüyor' diye bir ifade var. Avustralyalıların çıkardığı bir bilgi kirliliği değil bu. Tamamen buradan kaynaklanan bir şey. Avustralya’da Canberra’da bir askeri müzede bulunan sancağın altında öyküsünün bu şekilde yazılı olduğu söylendi.”

'AVUSTRALYA’DA 57. DEĞİL 46. ALAY SANCAĞI VAR'

Ancak yine Şahin Aldoğan’ın aktarımlarına göre bu askeri müzede yapılan araştırmalar sonucunda burada bulunan sancağın 57. Alay değil 46. Alay'a ait olduğu ortaya çıkmış. 2005 yılında alay sancağının Australya’da bulunduğuna ilişkin haberlerin hızla internette yayılması üzerine Genelkurmay Başkanlığı bu konuda şu açıklamayı yapıyor:

“57’nci Alay’a Çanakkale Muharebeleri’nden sonra, 30 Kasım 1915’te Sultan V. Reşat’ın iradesiyle altın, gümüş imtiyaz ve harp madalyaları verilmiştir. Bu madalyalar, 25 Nisan 1916 tarihinde İstanbul - Şile arasında bulunan Çelebi Köyü’nün kuzeydoğusunda toplanan Alay’ın sancağına törenle takılmıştır. Dolayısıyla Alay Sancağı’nın Çanakkale Muharebeleri sırasında Avustralyalılar tarafından ele geçirildiği iddiası doğru değildir.”

Yine bu açıklamadan öğrendiğimize göre 57. Alay Filistin’de 23 Eylül 1918 tarihinde İngilizlere esir düşmüştür. Askeri tarihçi Şahin Aldoğan orduda sancakların düşmana verilmemesi geleneği olduğunu belirterek Genelkurmay açıklamasında da belirtildiği gibi alayın teslim olmadan önce sancağı imha etmiş olmasının büyük olasılık olduğunu söylüyor.

'DERNEĞİN HEDİYE ETTİĞİ SANCAK OLABİLİR'

Aldoğan, şöyle diyor: “Kesin bildiğimiz bir şey var. 57. Alayın sancağının akıbeti meçhuldür. Tekirdağ’da bir 57. Alay Derneği kuruldu. Bunlar her yıl yürüyüşler yapıyorlar. Onların yaptırdığı bir alay sancağı var. Bir tane de Cumhurbaşkanlığına hediye ettiler. Sayın Cumhurbaşkanının odasında olan sancak bu olabilir” diyen

Aldoğan eldeki bu sancağında ne kadar orijinaline benzediği konusunda kuşkular olduğunu belirtirken “Fakat eldeki bu bayrak, imitasyon ise ne kadar orjinale benziyor bunu bilmiyoruz. Ama söyleyebileceğim tek şey orijinal sancak olmadığıdır."