ÖGİ: 168 gazeteci tutuklu

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kasım ayında basına yönelik baskılar hakkında hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre 168 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR -  Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Kasım ayında basına yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Rapor hakkında konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Kasım ayı raporu hakkında bilgi vermeden önce Özgür Ülke gazetesinin 23 yıl önce, 3 Aralık 1994’te bombalandığını hatırlattı.

Boltan, “23 yıl önce karanlık ve paramiliter güçler 3 Aralık 1994'de Özgür Ülke gazetesine bomba koyup patlattılar. Bina harabeye döndü ve gazeteci Ersin Yıldız katledildi. Saldırganlar gazeteyi bitirmek için bu saldırıyı yaptılar. Ancak istedikleri olmadı. Gazeteye olan destek büyüdü ve kesintiye uğramadan yayın hayatını o saldırı itibarı ile devam ettirdi” dedi.

Basına yönelik baskıların artarak devam ettiğini belirten Boltan, Kasım ayında basına yönelik gerçekleşen hak ihlallerini şöyle sıraladı:

-Toplamda 168 gazeteci şu anda zindanlarda

-7 gazeteci gözaltına alındı.

-4 gazeteci tahliye edildi.

-28 gazeteci ile 1 haber ajansı hakkında dava açıldı.

-31 gazeteci yargılandı.

-17 medya kuruluşunun yayını RTÜK’ten çıkartıldı ve yayın hakkı iptal edildi.

-3 gazeteciye 4 yıl 9 ay hapis cezası, 3 gazeteciye ise 106 bin TL para cezası verildi.

-1 gazeteci bıçaklı saldırıya uğradı

-1 TV kanalına baskın yapıldı

-1 gazeteci öldürüldü. (DUVAR)