Kerem Altıparmak'a Uluslararası Fransız - Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü

İnsan hakları alanında önemli çalışmalar yürüten akademisyen Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'a 'Fransız- Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü' verildi. Altıparmak ödülünü Fransa ve Almanya büyükelçilerinden aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında verilen Alman-Fransız İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Ödülü, Türkiye’den Mülkiyeli akademisyen Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a verildi. Bu yıl ikincisi verilen ödül için Fransa Büyükelçiliği’nde tören düzenlendi.

Fransa Büyükelçisi Charles Fries ile Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Martin Erdmann Fransa Büyükelçiliği Rezidansı’nda düzenledikleri ortak törende Kerem Altıparmak’a Alman-Fransız İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Ödülü sunuldu.

Büyükelçilerin ödülün içeriği ve anlamına ilişkin yaptıkları konuşmaların ardından kürsüye gelen Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, geçtiğimiz yıl Columbia Üniversitesinde aldığı ödülle ilgili yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı iktidarda kaldığı sürece daha çok ödül alırız” dediğini hatırlattı. Çalışmalarını klasik bir akademisyen olarak yapmadığını söyleyen Altıparmak, Türkiye’de bir insan hakları akademisyeninin de başka türlü yapmasını mümkün olmadığını kaydetti. Ödülü üç grup adına aldığını belirten Altıparmak, bu grupların özgür akademiyi savunan akademisyenler, insan hakları örgütleri ve hukukçular olduğunu kaydetti. Kendisinin hukuk fakültesi mezunu olduğunu ancak akademik faaliyetlerini yürüttüğü Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İnsan Hakları Merkezi’nin bakış açısını değiştirdiğini söyleyen Altıparmak, İHD ve TİHV’nin kariyerinin olgunlaşmasında rol aldıklarını ifade etti. Konuşmasında Tahir Elçi’yi de anan Altıparmak, Elçi’den çok şey öğrendiğinin altını çizdi.

2017’nin çok kötü bir yıl olduğunu söyleyen Altıparmak, adını andığı kurumların çok büyük bir saldırı altında olduğunu belirtti. Bunun en önemli nedeninin hükümet ve Cumhurbaşkanının otoriter eğilimleri olduğunu kaydeden Altıparmak, bu eğilimin hiyerarşinin her aşamasında paydaşları olduğunu söyledi.

Akademinin sembolünün iki yıldır Barış İçin Akademisyenler olduğunu hatırlatan Altıparmak, mensubu olduğu fakülteden 30 akademisyenin ihraç edildiğini ve yargılanma riskiyle karşı karşıya olduklarını hatırlattı.

Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını çöktüğünü ifade eden Altıparmak, Avrupa Konseyi’nin, AİHM’nin bu durumu görmeyerek kendileri için durumu güçleştirdiğini kaydetti.

Ödül törenine Ankara Üniversitesi’nden OHAL KHK’ları ile ihraç edilen, aralarında Barış Ünlü, Sevilay Çelenk, Ülkü Doğanay, Nisan Kuyucu, Elçin Aktoprak’ın da bulunduğu bilim insanları ile; SBF öğretim üyelerinden Özkan Agtaş, milletvekilleri Şenal Saruhan ile Osman Baydemir de katıldı.

Bu yıl ödül verilen diğer insan hakları savunucuları şöyle:

Adilur Rahman Khan (Bangladeş), Nounongnon Balbylas Gbaguidi (Benin), Gracia Violeta Ross Quiroga (Bolivya), Ragia Omran (Mısır), César Ricaurte (Ekvador), Abdullah Al Khonaini (Kuveyt), Bekim Asani (Makedonya), Mandira Sharma (Nepal), Grace Osakue (Nijerya), Rosemarie Trajano (Filipinler), Elena Milashina (Rusya), Shreen Abdul Saroor (Sri Lanka), Pavlo Lysianskyi (Ukrayna), Liliana Ortega Mendoza (Venezuela). (DUVAR)