AİHM'den 1 Mayıs mahkumiyeti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Mayıs 2007'de Taksim'deki polis şiddetine ilişkin DİSK'in başvurusunu karara bağladı. Türkiye, şikayetçi isimlere 7 bin 500 euro tazminat ödemeye mahkum edildi.
DUVAR - Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarına yönelik polis şiddeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından bir kez daha mahkum edildi. AİHM, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK), 1 Mayıs 2007’deki Taksim eylemine saldırıyla ilgili başvurusunu sonuçlandırdı. Kararını açıklayan AİHM, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen 11. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
AİHM kararında, kurum olarak DİSK’in yanı sıra konfederasyonun o dönemki başkanı Süleyman Çelebi ile o dönem Dev Sağlık-İş'ten olan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Musa Çam, Adnan Serdaroğlu, Kamer Aktaş, Celal Ovat, Ali Rıza Küçükosman ve Türk Tabipleri Birliği’nin o dönemki başkanı Gençay Gürsoy yer aldı.
Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, AİHM, her başvurucuya ayrı ayrı 7 bin 500 Euro manevi tazminata hükmetti.
1 Mayıs 2007'de Taksim'e çıkmak isteyen kitlelere polis biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale etmişti. 234 kişi gözaltına alınırken, çok sayıda kişi kötü muamele şikayetiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. 234 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine muhalefet suçlamasıyla başlatılan soruşturma ise takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Mahkeme, 1 Mayıs 2008’deki polis şiddetini de aynı gerekçeyle mahkum etmişti.
İNŞAAT BAHANESİYLE YASAK
Türkiye 22 Nisan 2009’da, 1 Mayıs'ın 'Emek ve Dayanışma Günü' adıyla resmi tatil olmasını yasalaştırmış ve Taksim'i kutlamalara açmıştı. 2013’te ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’in inşaat alanı olduğunu bahane ederek kutlamaları yasakladı. Taksim meydanı, 2013’ten beri yasak.