Diyarbakır Barosu Cem Küçük hakkında suç duyurusunda bulundu

Diyarbakır Barosu, Cem Küçük için suç duyurusu bulundu. Küçük, işkence önermişti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - TGRT Haber televizyon kanalında yayınlanan 'Medya Kritik' adıyla Cem Küçük ve Fuat Uğur tarafından hazırlanıp sunulan programda işkenceyi öven ifadelerinden dolayı Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Barosu, Uğur ve Küçük’ün “suç işlemeye tahrik ve suçu övme” suçlarından yargılanması talebiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi verdi.

Diyarbakır Adliyesi’nin önünde açıklama yapan Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Aydın Özdemir, işkenceyi övmenin suç olduğunu belirterek, Küçük’ün televizyon programında yaptığı konuşma ile suça teşvik ettiğini söyledi.

Açıklamanın ardından Aydın Özdemir, Diyarbakır Barosu adına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak, Cem Küçük’ün TCK’nın 214'üncü Maddesinde zikredilen 'suç işlemeye tahrik suçu'nu işlediği ifade edildi.

Suç duyurusu dilekçesini Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyeleri savcılığa teslim etti.

'AÇIK BİR ŞEKİLDE VE KARARLILIKLA SÖYLEMİŞTİR'

Suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı: "Ulusal ve uluslararası hukuk kuralları ile doktrin kuralları ile sabit olduğu üzere işkence gerek iç hukukumuz açısından gerekse uluslararası hukuk açısından mutlak olarak yasaktır. Bu yasak uluslararası hukukta normlar hiyerarşisi açısından üstün bir kural, başka deyişle buyruk kural niteliğindedir. Bu nedenle işkence yasağı hiçbir koşulda istisnaya tabi tutulamaz işkence yasağının esnetilmesi için herhangi bir çekince ileri sürülemez. Somut olay açısından da durum ele alındığında; şüpheli Cem Küçük haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmayan kişileri veya bir kesimi ’darbeci ve terörist’ olarak nitelemiş, şüpheli veya sanıkların işkence ile sorgulanabileceklerini açık bir şekilde ve kararlılıkla söylemiştir. Haliyle şüpheli Cem Küçük hem işkence suçunu teşvik ederek, TCK 39. Maddesi gereği işlenmesi muhtemel suçlar yönünden suç işlemeye yardımcı olmakta, hem de işkence suçunu alenen överek TCK’nın 215. Maddesini ihlal etmektedir. Tüm bu sebeplerle Cem Küçük adlı şahsın TCK’nın ilgili hükümleri gereği cezalandırılması gerekir.”

NE OLMUŞTU?

Cem Küçük, Medya Kritik programında CIA ve MOSSAD’ın şüphelileri konuşturmak için kullandığını iddia ettiği işkence tekniklerinden söz etmiş, FETÖ/PDY şüphelilerinin de bu teknikler kullanılarak sorgulanması gerektiğini ifade etmişti. Cem Küçük’ün işkenceyi öven sözleri tepkilere neden olmuştu.