İran'a ambargoyu delmekle suçlanan Türk iş adamı Reşit Tavan ABD'de yargılanıyor
İran'a yönelik ambargoyu delerek hücumbot malzemeleri satmakla suçlanan Türk iş adamı Reşit Tavan yargı karşısına çıkıyor. Tavan'ın en az 55 yıl hapsi isteniyor.
DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri menşeli hücumbot yapım malzemelerini İran'a satarak bu ülkeye karşı olan yaptırımı delmekle suçlanan Türk iş adamı Reşit Tavan ABD'nin Milwaukee kentinde yargı huzuruna çıktı.
Yerel Milwaukee Journal Sentinel gazetesinin haberine göre Wisconsin Eyaleti'nde üretilen takma motor ve tekne jenaratörlerini İran'a satmak için gerekli lisansları almakta başarısız olan Tavan ve şirketi Ramor Grubu, 1995'ten bu yana yürürlükte olan yaptırımların etrafından dolanmak için bu ekipmanı önce ABD'den Türkiye'ye ihraç etmekle, daha sonra da Türkiye'den İran'a satmakla suçlanıyor. İddianameye göre Tavan, Wisconsin Eyaleti'nde faaliyet gösteren Seven Marine 557 şirketinden 2013 yılında her birinin değeri 100 bin doların üzerinde olan tekne takma motorlarını Türkiye'de kullanılacağını söyleyerek satın aldı.
KIRMIZI BÜLTENLE YAKALANDI
İddianameye göre Wisconsin Eyaleti’nde üretilen takma motor ve tekne jeneratörlerini İran’a satmak için gerekli lisanslara sahip olmayan Reşit Tavan ve şirketi Ramor Grubu, Seven Marine 557 isimli Amerikan şirketinden 2013 yılında her birinin değeri 100 bin doların üzerinde olan tekne takma motorlarını Türkiye’de kullanılacağını söyleyerek satın aldı. 2015 yılında da Kohler marka tekne jeneratörlerini, gizlenmiş füze fırlatma kapasitesi olduğu düşünülen İran menşeli hücumbotlar için sattı. Toplam boyutu yarım milyon doları bulan bu işlemler ABD’li yetkililer tarafından tespit edilince Tavan hakkında kırmızı bülten çıkarıldı ve hem kendisi hem de şirketi yaptırım listesine alındı. Tavan, akıbetini görüşmek üzere ABD’li yetkililerle Romanya’da bir araya gelmek için bu ülkeye gittiğinde kendisine kurulan tuzak sonucu Romanya polisi tarafından 8 Haziran’da yakalandı. Uzun süren bir iade sürecinin ardından Romanya tarafından ABD’ye gönderildi.
Mahkemede Tavan'ın ayrıca 2015 yılında Kohler marka tekne jeneratörlerini, gizlenmiş füze fırlatma kapasitesi olduğu düşünülen İran menşeli gemiler için sattığı iddia edildi.
İddianamede Türk iş adamının ABD’den edindiği parçaların İran Deniz Kuvvetleri tarafından RMS-16 isimli gelişmiş hücumbot yapımında kullanıldığı belirtiliyor. 16 metrelik teknenin İran tarafından geliştirilen Nasr isimli füzeyi fırlatması amaçlanıyordu. Reşit Tavan ve Ramor Grubu'nun ABD'deki şirketlere toplamda 312 bin dolardan fazla para transferi yaptığı tahmin ediliyor.
ABD’nin 1995 yılından beri askeri malzemelerin İran’a satışı konusunda uyguladığı ambargoyu delmekle suçlanan Reşit Tavan ve İstanbul’da kurduğu Ramor Dış Ticaret şirketinin yöneticisi olan Fulya Kalafatoğlu Oğuztürk için önceki gün başlayan davada 3 ayrı suçtan 55 yıldan az olmamak üzere hapis cezası isteniyor.
Tavan'ın avukatı Nejla Lane müvekkilinin suçlamaları reddettiğini belirtirken, isminin aklanmasını istediğini söyledi. Nejla Lane, mahkemede önümüzdeki haftalarda kefaletle serbest bırakılması için başvuracaklarını da ifade etti. Türkiye'nin Chicago Konsolosluğu'ndan temsilciler de ihtiyaç olması durumunda Tavan'a destek olmak için duruşmada yer aldı. Tavan'ın avukatı Lane'in ifadesine göre iş adamı hayatında ABD'de hiç bulunmadı ve bu ülkeden ithal ettiği ekipmanın İran ordusuna satıldığını bilmiyordu. (Dış Haberler)