Hükümetin 'taşerona kadro müjdesi'ne sağlıkçılar mesafeli
Hükümetin taşeron işçilere kadro vereceği ve bunun KHK ile düzenleneceği iddiaları üzerine sağlık sendikaları ve meslek örgütleri açıklama yaptı. Sağlık örgütleri "Yapılması gereken tüm taşeron işçilerin başta kıdem tazminatı ve yıllık izinler olmak üzere kazanılmış tüm haklarıyla birlikte kadroya geçirilmeleridir" dedi.
ANKARA - Sağlık sendikaları ve meslek örgütleri hükümetin taşeron işçilere kadro verilmesine dair düzenlemenin kanun hükmünde kararname (KHK) ile getirilmesi iddialarına yönelik Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey binasında ortak basın açıklaması düzenledi.
Taşeron işçilere kadro haklarının KHK ile verileceği iddiaları üzerine yapılan basın toplantısına Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci Sağlık İş Sendikası (DEV-SAĞLIK İŞ), Türk Hemşireler Birliği (THD), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Sosyal Hizmetler Derneği (SHUD) temsilcileri katıldı.
HÜKÜMET MESLEK ÖRGÜTLERİNE DANIŞMADI
Sağlık alanındaki meslek örgütlerinin yaptığı ortak basın açıklamasında kurumlar adına metni DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu okudu. 2002 yılında 11 bin olan taşeron çalışan sayısının bugün 200 bini geçtiği vurgulanan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taşerona kadro hakkını 'müjde' gibi sunduğu hatırlatılarak, "Hâlâ Hükümet tarafından konfederasyonlarla, sağlık emek ve meslek örgütleriyle veya kamuoyu ile taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin paylaşılmış bir taslak yok. İktidarın kadro talebinin tarafı olan emek ve meslek örgütleri ile diyalog kurmadan sürdürdüğü çalışma ve açıklamaların içeriği sürece dair kaygılara neden oluyor. Son olarak da, basına yansıyan ve hükümet tarafından yalanlanmayan, taşeron işçilerinin kadro hakkına ilişkin düzenlemenin TBMM de bypass edilerek Kanun Hükmünde Kararname ile yapılacağı bilgisi ise bu kaygılarımızı daha da arttırmıştır" denildi.
'KADRO İÇİN SINAVA TABİ OLMAK KABUL EDİLEMEZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun kadroya geçişte de sınav uygulaması olacağına dair açıklamalarına da değinen meslek örgütleri bu açıklamaya tepki göstererek şöyle devam etti, "Yıllardır kamunun hastanelerinde üretilen sağlık hizmetinin bir parçası olan taşeron sağlık işçilerinin, bu kadar mağduriyetin üzerine hak etmiş oldukları kadro hakkı için sınava tabi tutulması kabul edilemez. Aynı Bakan her ne kadar bu sınavın eleme amaçlı kullanılmayacağını vurgulamaktaysa da kamuda yıllardır çalışan emekçilere, sanki yeni işe başlıyormuş gibi sınav şartının düşünülüyor olmasının “tek” amacı, “eleme” olabilir. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yıllardır yaşadığı mağduriyet giderilmeli, herhangi bir şarta bağlı olmadan kadroya geçirilmelidir."
KAZANILMIŞ TÜM HAKLARLA KADRO
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kadroya geçirileceklerle ilgili güvenlik soruşturmasının “zorunluluk” olduğu yönündeki açıklamaları üzerine ise, “Kadroya geçiş sürecindeki soruşturma şartının, hukuka aykırı şekilde, eleme amaçlı getirilmek istendiği açıktır. Zaten çalışmakta olan sağlık emekçilerinin, sanki yeni işe başlıyorlarmış gibi güvenlik soruşturmasına tabi tutulması kabul edilemez. Yapılması gereken tüm taşeron işçilerin başta kıdem tazminatı ve yıllık izinler olmak üzere kazanılmış tüm haklarıyla birlikte kadroya geçirilmeleridir" denildi.
'SENDİKA VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI GÜVENCEYE ALINMALI'
Kamu işçisi olarak kadroya alınacak işçilerin ücret ve sosyal hakları konusunda da belirsizlik olduğunu söyleyen meslek örgütlerinin açıklamasında, "Yıllardır verdiğimiz mücadele ile kazandığımız sayısız mahkeme kararının, aklın ve vicdanın gereği yapılmalı, kamudaki taşeron işçiler tüm kazanılmış hakları ile birlikte daimi işçi kadrosuna geçirilmeli, sendika ve özgür toplu sözleşme hakkımız güvence altına alınmalıdır. İnsan onuruna aykırı kölece bir çalıştırma biçimi olduğu herkes tarafından kabul edilen taşeron çalıştırma yasaklanmalı, tümüyle ortadan kaldırılmalıdır" ifadelerine yer verildi. (DUVAR)