2 yeni KHK: Kamudan 2 bin 756 kişi ihraç edildi
İki yeni Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Kamu kurumlarından 2 bin 756 personel ihraç edildi. Tek tip kıyafet uygulamasının yer aldığı KHK'larda, taşeron işçilere kadro yolunu açan düzenleme de var. 115 kişi görevine iade edildi... Vakıflar Bankası, Hazine'ye geçiyor.
DUVAR - 'Olağanüstü Hal' uygulaması kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamu kurumlarından toplam 2 bin 756 kişi ihraç edildi. Daha önce ihraç edilen 115 kişi ise görevlerine iade edildi.
Jandarma Genel Komutanlığından 360, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4 personel ihraç edildi.
Bazı kurumlar ve ihraç edilen personel sayıları şöyle:
Danıştaydan 3, Sayıştay'dan 11, Yargıtay'dan 22, Başbakanlı'ktan 2, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 341, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumundan bir, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından 245, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarından 12, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bir, TÜBİTAK'tan 45, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bir, Sosyal Güvenlik Kurumundan 53, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 3, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden 2, Dışişleri Bakanlığından 10, Ekonomi Bakanlığından 3, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarından 8, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 8, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 8, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 19, İçişleri Bakanlığından 20, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Jandarma Genel Komutanlığından 350, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünden 169, Kültür ve Turizm Bakanlığından 7, Maliye Bakanlığından 6, Gelir İdaresi Başkanlığından 2, Devlet Malzeme Ofisinden 2, Milli Eğitim Bakanlığından 392, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluştan 22, Genelkurmay Başkanlığından bir, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 155, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 155, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 327, Savunma Sanayi Müsteşarlığından 8, Orman ve Su İşleri Bakanlığından 8, Sağlık Bakanlığından 86, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşlardan 12, PTT'den 26 ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından 155 olmak üzere 2 bin 756 kişi.
115 KİŞİ GÖREVLERİNE İADE EDİLDİ
KHK ile 115 kamu görevlisi ise daha önce uzaklaştırıldıkları görevlerine iade edildi. Bu kapsamda, 18'i Diyanet İşleri Başkanlığında, biri Hazine Müsteşarlığında, 40'ı Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, biri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında, biri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, biri KOSGEB'te, 2'si Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde, biri Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde, 3'ü Spor Genel Müdürlüğünde, biri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, biri İçişleri Bakanlığında, 2'si Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde, 7'si Jandarma Genel Komutanlığında, 33'ü Milli Eğitim Bakanlığında, biri Kara Kuvvetleri Komutanlığında, biri Hava Kuvvetleri Komutanlığında ve biri de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında olmak üzere 115 kişi görevlerine iade edildi.
22 EMEKLİ SUBAYIN RÜTBESİ ALINDI
Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki uzman erbaşlara da zati demirbaş silah edinme hakkı sağlandı.
SAVUNMA İCRA KOMİTESİ CUMHURBAŞKANI BAŞKANLIĞINDA TOPLANACAK
696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanacak. Cumhurbaşkanının daveti üzerine toplanacak komite üyeleri Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, İçişleri ve Milli Savunma bakanları olacak.
Tek tip kıyafet uygulaması başladı
TAŞERON İŞÇİYE KADRO KHK'DE
696 sayılı KHK'ye göre taşeron işçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek.
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.
Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.
VAKIFLAR BANKASI, HAZİNE'YE GEÇECEK
Yeni yayımlanan 696 sayılı KHK ile Vakıflar Bankası'nın Hazineye geçeceği belirtiliyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün temsil ettiği (A) ve (B) grubu hisselerinin tamamı Hazineye devredilecek. Karşılığında vadeli kira sertifikası ihraç edilecek. Vadeleri 2 aydan 4 yıla kadar 5 farklı sürede olacak.
Vakıflar Bankası Memur ve Hizmetliler Vakfının (C) grubu hisseleri de Hazinenin bağlı olduğu Bakanın isteği üzerine Hazine'ye devredilebilecek. Karşılığında Sandığa, Devlet İç Borçlanma Senetleri verilecek.
Mülhak vakıflara ait hisseler de vakıf mütevellileri isterlerse parası peşin ödenmek koşuluyla Hazineye devredilecek.
Bankanın Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisi Yönetim Kurulu’ndan çıkarılıyor. Böylelikle Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bağı koparılıyor.
Banka Genel Müdürünü başbakan atıyordu. KHK ile Banka Yönetim kurulunca seçilmesi öngörülüyor.
ŞEKER KURUMU KAPATILDI
Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Alkol Piyasası kapatıldı. Şeker Kurumuna ve Şeker Kuruluna yapılmış olan atıflar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılmış sayıldı.
Yargıtay'a 100 yeni üye tahsis edildi.
17 KURUM KAPATILDI
695 sayılı KHK ile 7'si dernek, 7'si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.
MİT'TE İSTİFA DÜZENLEMESİ
MİT fiili kadrosuna atanan personel teşkilata yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa edebilecek. İstifa müracaatında bulunan personel hakkında; uhdesinde bulunan bilgi, belge ve kayıtlar, yürüttüğü faaliyetler, takip ettiği iş ve işlemler ile kullanımında bulunan kaynak ve diğer hususlara ilişkin olarak teşkilat tarafından bir rapor oluşturulacak ve bu rapor sonucuna göre işlem yapılacak.
7 dernek 7 vakıf, 2 gazete kapatıldı
ASKERİ FABRİKA VE TERSANE İŞLETME ŞİRKETİ KURULRU
Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, askeri fabrikalar ve askeri tersanelerin imkan ve kabiliyetlerini kullanarak kamu idarelerinden, kamu iktisadi teşebbüslerinden, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş almak veya bunların ihtiyaçları için teklif vermek, bu siparişler ve teklifler sebebiyle gerektiğinde müşterek imalat, tasarım, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, askeri fabrikalar ve tersanelerin gelişimini ve modernizasyonunu sağlamak, tesisler inşa etmek ve esas sözleşmesinde düzenlenecek diğer ticari faaliyetlerde bulunmak üzere, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) kuruldu.
ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARI VAKFI KURULDU
KHK ile Ankara'da Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu.
ASKERLİKTEN MUAFİYET
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek. (HABER MERKEZİ)