Kani Beko: KHK'daki taşerona düzenlemesi bizim istediğimiz düzeyde olmadı

DİSK Genel Başkanı Beko'dan, taşeron açıklaması: Kadro konusu istediğimiz düzeyde değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 696 sayılı KHK ile yapılan taşeron işçilik düzenlemesiyle ilgili, DİSK Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

Düzenlemenin Ekonomik ve Sosyal Konsey'de yapılması gerektiğini belirten Beko, "Daha sonra üçlü danışma kurulunda bunlar görüşülseydi. TBMM'nde 550'ye yakın milletvekilimiz var. TBMM'nde görüşerek tartışarak bunlar keşke yapılmış olsaydı. Hem birliği beraberliği sağlamış olurduk hem de ayrımsız, şartsız, koşulsuz çalışan tüm taşeron işçilerine kadro verilmiş olurdu" diye konuştu.

Düzenlemeyi anti-demokratik bir uygulama olarak nitelendiren Kani Beko, "Bu KHK ile çıkarılan taşeron işçisine kadro verilmesi konusu maalesef bizim istediğimiz düzeyde olmamıştır. Yıllardır bizim istediğimiz biz söz var. Bizim 3 milyona yakın çalışan taşeron işçisine kamuda, belediyede, özel şirketlerde ayrımsız, şartsız bizim kadro talebimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek" dedi.

'KADROYU ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Taşeron şirketlerin, işçilerin emeğini çaldığını söyleyen Beko, bunun insan hakkı ihlali olduğu belirtti. Taşeron işçilerin kadro talebinin tüm siyasi partilerin gündemine taşındığını dile getiren Beko, şöyle devam etti:

"Taşeron işçilerin kadro hakkını AKP iktidarının keyfiyetine ve hukuksuzluğuna teslim etmeyeceğiz. Başta belediyelerde çalışan taşeron işçiler olmak üzere yüz binlerce işçinin kadro haklarının gasp edilmesine, bu konuda da partizanlık yapılarak ayrımcılık ve hak kaybı yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Taşeron işçilerin sahipsiz olmadıklarını ve sahipsiz bırakılmayacaklarını buradan ilan ediyoruz: Taşeron işçilerin tamamı, analarının ak sütü kadar hakları olan kadroyu alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Kadro hakkı, kazanılmış bütün haklarla birlikte ve diğer işçilerle eşit biçimde sağlanıncaya kadar fiili ve hukuki olarak mücadelemizi sürdüreceğiz."

'ANAYASA AYAKLAR ALTINA ALINDI'

Taşeron işçiye kadro konusunun OHAL ile ilgisinin olmadığını söyleyen Beko, "Hükümetin tam bir hukuksuzluk örneği sergileyerek OHAL ile ilgisi olmayan konuları KHK aracılığıyla düzenlenmesi Anayasa'nın açıkça ayaklar altına alınması anlamına gelmektedir. Hükümete bu cüreti OHAL KHK'larını denetlemekten kaçınan ve görevini yapmayan Anayasa Mahkemesi vermektedir" şeklinde konuştu.

Kani Beko, taşeron sisteminin yasaklanmasın gerektiğini de dile getirdi.

'SINAV, AYRIMCILIĞA DÖNÜŞECEK BİR ŞARTTIR'

Kadroya alınacak taşeron işçiler için getirilen sınav şartına da değinen Beko, "Merkezi bir sınav olmayacak, her kurum ve kuruluş kendi sınavının usul ve esaslarını kendi belirleyecek ve kendi yapacak. İdare isterse hem yazılı hem sözlü sınav yapabileceği gibi sadece uygulamalı sınav da yapabilecek. Sadece sınavda başarılı olan işçiler kadroya alınacak. Sınav açıkça elemeye ve ayrımcılığa dönüşecek bir şarttır. Sınav şartının istenmeyen işçileri kadroya almamak için bir eleme mekanizması olacağı açıktır" dedi. (İSTANBUL/DHA)