2017 raporu: 6 kadın gazeteci katledildi!
2017 yılında 6 kadın gazeteci görevi esnasında öldürüldü. 52 gazeteci ise gözaltına alındı.
DUVAR - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2017 yılında kadın gazetecilerin uğradığı saldırı ve maruz kaldıkları hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, 2017 yılının en cesur kesimin kadınlar olduğunu ifade etti. Kadınların 2017 yılında düzenlediği kampanyaları sıralayan Güney, kadın gazetecilerin maruz kaldığı tehditleri de hatırlatarak, her ne şart altında olursa olsun kadınların yanında olacaklarını vurguladı.
'KADIN GAZETECİLER TÜM BASKILARIN HEDEFİNDE'
Güney, daha sonra hazırladıkları raporu açıklarken Kanun Hükmünde Kararnameler’in (KHK) 2017 yılında cezalandırma aracına dönüştüğüne dikkat çekti. Günay, “Basın ve ifade özgürlüğü hakkının OHAL ve KHK’lerle ortadan kaldırılmaya çalışıldığı, bu hakkı kullanan gazeteci ve muhabirlerin gözaltı, tutuklama ve baskılarla sindirilmeye çalışıldığı 2017 yılında, kadın gazeteciler de tüm bu baskıların hedefinde oldu” dedi.
İktidarın toplumun tamamını OHAL ve KHK’lerle baskı altına almaya çalıştığını ifade eden Güney, “AKP iktidarı 2017 yılında da en çok kadın kazanımlarına yöneldi. Kadınların yıllardır sokak sokak mücadele ederek elde ettikleri kazanımları hedef alan hükümet, gece yarısı çıkardığı KHK’lerle özellikle Kürdistan’da onlarca kadın kurumunun kapısına kilit vurdu” ifadelerini kullandı.
‘6 KADIN GAZETECİ KATLEDİLDİ’
2017 yılında yaşanan ve raporlarına yansıyan ihlalleri Güney, şöyle sıraladı:
- 52 kadın gazeteci gözaltına alındı,
- 9 kadın gazeteci tutuklandı,
- 6 kadın gazeteci farklı tarihlerde haber takibi yaptıkları sırada katledildi,
- 26 kadın hakkında gazeteci oldukları veya gazetecilerle dayanıştıkları için dava açıldı,
- 6 kadın gazeteciye yargılandıkları davalarda 1 yıl 3 ay ile 7 yıl arasında değişen hapis cezası verildi,
- 2 kadın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi,
- 10 kadın gazeteci gözaltına alındıkları sırada ya da emniyette polisin darp ve tehdidine maruz bırakıldı,
- Türkiye’nin tek kadın internet gazetesi Gazete Şûjin’in da aralarında yer aldığı 35 basın kuruluşu farklı tarihlerde çıkarılan KHK’lerle kapatıldı,
- Toplam 25 gazetecinin işine son verilirken, birçok kadın gazeteci de çalıştıkları basın kurumunda mobbinge maruz bırakıldı."
'KADINLARI SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Güney, paylaştığı bu verilerin ardından sözlerini şu şekilde noktaladı: “Basın ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alındığı Türkiye’de hükümet politikaları karşısında toplumsal gerçekliğe sırtını dönen medya kuruluşlarında çalışan kadınlar, yayınlarına yapılan müdahale sonucunda istifa etmek zorunda bırakıldı. Faşizmin bir yaşam biçimi olarak geliştirildiği günümüzde ‘tek tip’ ve iç savaşı derinleştirecek uygulamalar, basın özgürlüğüne dönük saldırılar, toplumun haber alma hakkının engellenmesi, gerçeklerin çarpıtılması toplum hafızasını silmeye dönük bir çabadır. Bizler bu çabanın beyhude olduğunu biliyoruz. Özgür basın topluma dönük her türlü saldırının her daim karşısında olmuştur. Bizler de özgür basın geleneğinden gelen Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak tüm bu tablo karşısında hakikatin izini sürmeye, gerçekleri topluma taşımaya ve her türlü baskıya karşı toplumdaki kadınların sesi olmaya devam edeceğiz.” (Kaynak:MA)